Γεωθερμία: Μέχρι 40 εκατ. κατοικίες θα μπορούσαν να «ζεσταθούν» στις ΗΠΑ

Γεωθερμία: Μέχρι 40 εκατ. κατοικίες θα μπορούσαν να «ζεσταθούν» στις ΗΠΑ
Δευτέρα, 07/11/2022 - 06:32

Η γεωθερμική ενέργεια καλύπτει σημαντικό ποσοστό ηλεκτρικής ενέργειας σε ορισμένες χώρες.

Η γεωθερμική ενέργεια καλύπτει σημαντικό ποσοστό ηλεκτρικής ενέργειας σε χώρες όπως την Ισλανδία, τη Νέα Ζηλανδία, την Κένυα και τις Φιλιππίνες. Εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι μπορούν να ανοίξουν πηγάδια κατευθείαν σε υδροθερμικές δεξαμενές. Τα ενισχυμένα γεωθερμικά συστήματα είναι σε θέση να εκμεταλλευτούν θερμότητα σε περιοχές, όπου λείπει το υπόγειο ρευστό. Τρυπούν βαθύτερα στο έδαφος για να δημιουργήσουν τεχνητές θερμικές δεξαμενές.

Το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ εκτιμά ότι υπάρχουν περισσότερες από 5 TW Θερμικών πόρων στις ΗΠΑ. Ποσό αρκετό για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες ολόκληρου του κόσμου. Υποστηρίζει ότι η εκμετάλλευση έστω και ενός μικρού κλάσματος αυτού του ποσού θα μπορούσε να τροφοδοτήσει 40 εκατομμύρια αμερικανικά σπίτια. Το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ έχει ξεκινήσει μια πρωτοβουλία που στοχεύει στη μείωση του κόστους των γεωθερμικών συστημάτων κατά 90% έως το 2035. Η ευρεία ανάπτυξη γεωθερμικής θέρμανσης και ψύξης θα άνοιγε δρόμους για την απεξάρτηση από τον άνθρακα για ολόκληρες κοινότητες, προσθέτει.

Στην Κροατία, τα έργα αναπτύσσονται αφού η κυβέρνηση άλλαξε τους κανονισμούς το 2016 για να επιτρέψει στις χιλιάδες αχρησιμοποίητες γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας να επαναχρησιμοποιηθούν για γεωθερμικά έργα. Ο πρώτος σταθμός γεωθερμικής ενέργειας άνοιξε πέρυσι στη μέση ενός χωραφιού. Ανάμεσα σε αυτά τα έργα το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας Velika Ciglena το οποίο μπορεί να παράγει περίπου 17 MW ηλεκτρικής ενέργειας. Οι αρχές είναι πρόθυμες να προχωρήσουν. Τους τελευταίους μήνες έχουν εκδοθεί αρκετές νέες άδειες για γεωθερμικούς σταθμούς. Και η διοίκηση του Οργανισμού Υδρογονανθράκων, θέλει να κάνει ακόμη πιο ξεκάθαρο το ενδιαφέρον αλλάζοντας το όνομά του οργανισμού, το οποίο προέρχεται από την εποχή των ορυκτών καυσίμων.

Στη βορειοδυτική Ελβετία κατασκευάζεται ένα έργο που θα έπρεπε να είχε ήδη ολοκληρωθεί, αλλά τώρα έχει αναβληθεί για την άνοιξη του 2023.Η γραφειοκρατία έχει κατηγορηθεί ως υπεύθυνη για την καθυστέρηση, καθώς οι έρευνες απαιτούν μεγάλο αριθμό αδειών. Η καθυστέρηση σημαίνει ότι τα πρώτα αποτελέσματα δεν θα είναι διαθέσιμα μέχρι τις αρχές του 2024. Εάν τα δεδομένα είναι θετικά, η κυβέρνηση θα αποφασίσει εάν θα χρηματοδοτήσει την αρχική γεώτρηση το 2026. Σε αυτήν την περίπτωση, το αναμενόμενο έργο γεωθερμίας θα μπορούσε να τεθεί σε λειτουργία το 2028. Η γεωθερμική ενέργεια θεωρείται μια πολλά υποσχόμενη εναλλακτική λύση για τα ορυκτά καύσιμα στην Ελβετία, αλλά έχει συναντήσει ορισμένες δυσκολίες.