Γεωθερμία: Η χρηματοδότηση εμπόδιο για τις επενδύσεις – η περίπτωση της Αγγλίας

Γεωθερμία: Η χρηματοδότηση εμπόδιο για τις επενδύσεις – η περίπτωση της Αγγλίας
Πέμπτη, 27/10/2022 - 06:52

Η Επιτροπή Περιβαλλοντικού Ελέγχου του Ηνωμένου Βασιλείου υποστήριξε ότι η δυνατότητα κάλυψης των αναγκών θέρμανσης του Ηνωμένου Βασιλείου από γεωθερμία είναι εφικτή.

Ωστόσο, η Επιτροπή είπε ότι η τρέχουσα πολιτική, η χρηματοδότηση και το ρυθμιστικό τοπίο για τις γεωθερμικές τεχνολογίες δεν φαίνεται να ευνοούν τη βελτιστοποίηση των δυνατοτήτων της.

Σε επιστολή της προς τον Υπουργό Επιχειρήσεων, Ενέργειας και Βιομηχανικής Στρατηγικής Jacob Rees-Mogg εξέθεσε την άποψή της από στοιχεία που έχει λάβει σχετικά με τις δυνατότητες των γεωθερμικών τεχνολογιών. Παρατηρεί ότι η κυβέρνηση άργησε να εκμεταλλευτεί το δυναμικό της γεωθερμίας και δεν το ενσωμάτωσε πλήρως στη στρατηγική του. Αυτό φαίνεται να εμποδίζει έναν τομέα που θα μπορούσε να βοηθήσει την Αγγλία να επιτύχει τους κλιματικούς στόχους, να χρησιμοποιεί εγχώρια ενέργεια και να αναπτυχθεί η οικονομία.

Η κυβέρνηση δεν αναγνώρισε τις γεωθερμικές τεχνολογίες στη Στρατηγική Ενεργειακής Ασφάλειας. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Επιχειρήσεων, Ενέργειας και Βιομηχανικής Στρατηγικής με ορισμένες ερωτήσεις σχετικά με την τρέχουσα κυβερνητική πολιτική και τον προτρέπει να διερευνήσει ένα κατάλληλο καθεστώς αδειοδότησης για γεωθερμικά έργα .

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβαλλοντικού Ελέγχου, Rt Hon Philip Dunne MP, δήλωσε πως στις προσπάθειές της να κάνει την αγορά ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου πιο ανθεκτική, προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η κυβέρνηση φαίνεται να έχει παραβλέψει τις δυνατότητες της γεωθερμικής ενέργειας. Η γεωθερμική ενέργεια θα μπορούσε να ικανοποιήσει την τρέχουσα ζήτηση θέρμανσης του Ηνωμένου Βασιλείου, μια συμβολή που θα μπορούσε να οδηγήσει σε εξοικονόμηση 20% στις τρέχουσες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου του Ηνωμένου Βασιλείου.