Φωτοβολταϊκά σε πολυκατοικίες- Τι κάνει η Ιταλία

Φωτοβολταϊκά σε πολυκατοικίες- Τι κάνει η Ιταλία
Σάββατο, 22/10/2022 - 08:09

Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού στην ταράτσα ή σε άλλο κοινόχρηστο χώρο μιας πολυκατοικίας απαιτεί τη συναίνεση του 100% των ιδιοκτητών.

Μια ενδιαφέρουσα πρόταση που δίνει λύση στο πρόβλημα της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στα μεγάλα αστικά κέντρα όπου κυριαρχούν οι πολυκατοικίες έκανε ο Στέλιος Ψωμάς, ενεργειακός σύμβουλος του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών στο συνέδριο Renewable & Storage Forum.

Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού στην ταράτσα ή σε άλλο κοινόχρηστο χώρο μιας πολυκατοικίας απαιτεί τη συναίνεση του 100% των ιδιοκτητών. Κάτι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί όταν πολλές φορές δεν υπάρχει συνεννόηση για τον καυστήρα του πετρελαίου. Η ασυνεννοησία μεταξύ των ιδιοκτητών/ενοίκων μιας πολυκατοικίας είναι ένα φαινόμενο που οξύνθηκε ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

Προκειμένου να ξεπεραστούν τα εμπόδια ο κ. Ψωμάς πρότεινε να υιοθετηθεί το συλλογικό net metering, σε πολυκατοικία στην ίδια ή σε κοντινές, που έχουν ίδια γραμμή ρεύματος. Ουσιαστικά με εικονικό συμψηφισμό, προκειμένου να μπορεί να υλοποιηθεί.

Πρόκειται για ένα μέτρο που εφαρμόζεται στην Ιταλία από τον περασμένο Μάρτιο. Η συλλογική αυτοπαραγωγή όπου οι ιδιοκτήτες ακινήτων είτε από την ίδια πολυκατοικία είτε από γειτονικές που χρησιμοποιούν την ίδια γραμμή δικτύου όπου να εφαρμόσουν ένα σύστημα εικονικού συμψηφισμού στο επίπεδο της γειτονίας.

Παράλληλα έκανε μια σειρά από προτάσεις που αν εφαρμοστούν θα μειώσουν τόσο το κόστος όσο και τον χρόνο υλοποίησης ενός έργου. Είναι ενδεικτικό ότι παρόλο ένα φωτοβολταϊκό σύστημα των 3Kw θέλει μόλις μία ημέρα για να εγκατασταθεί η όλη διαδικασία από τη στιγμή που θα ενδιαφερθεί ο οικιακός καταναλωτής μέχρι να απολαύσει την πρώτη του πράσινη κιλοβατώρα θα περάσουν αρκετοί μήνες.

Μεταξύ των μέτρων που προτείνει ο ΣΕΦ είναι:

-Η κατάργηση του δεύτερου μετρητή που επιβαρύνει το κόστος με 500 ευρώ και τρίμηνη καθυστέρηση στη διαδικασία.

-Να μην απαιτείται η βεβαίωση τεκμηρίωσης νόμιμης χρήσης που δεν χρειάζεται για τα μικρά συστήματα αυτοπαραγωγής και να αρκεί μια απλή βεβαίωση του ιδιοκτήτη.

-Να καταργηθεί η απαίτηση για πιστοποιητικό απαλλαγής από περιβαλλοντική αδειοδότηση αν το σύστημα δεν είναι πάνω στο κτίριο αλλά δίπλα.

-Για τις πολυκατοικίες να απαιτείται η συναίνεση του 50% των ιδιοκτητών.

Εν τω μεταξύ, όπως προκύπτει από μελέτη του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών ένα μικρό φωτοβολταϊκό σύστημα 3 kw, που εγκαθίσταται, χωρίς καμία επιδότηση, θα αποπληρωθεί σε περίπου 9 χρόνια. Αντίθετα με μία επιδότηση της τάξης του 30%, ο χρόνος αυτός μειώνεται στα 4 χρόνια. Επιπλέον, όπως προκύπτει το κλασικό σύστημα ενεργειακού συμψηφισμού είναι αποδοτικότερο από τις άλλες εναλλακτικές ενισχύσεις.