Α. Σδούκου: Άμεσα ο διαγωνισμός για 1000 μεγαβάτ ΑΠΕ-ως το τέλος του έτους διαγωνισμός για μονάδες αποθήκευσης

Α. Σδούκου: Άμεσα ο διαγωνισμός για 1000 μεγαβάτ ΑΠΕ-ως το τέλος του έτους διαγωνισμός για μονάδες αποθήκευσης
Τετάρτη, 29/06/2022 - 15:58
Την υπογραφή της Υπουργικής Απόφασης για την διεξαγωγή του επόμενου διαγωνισμού για “πράσινες” μονάδες παραγωγής ρεύματος (αιολικά και φωτοβολταϊκά) ανακοίνωσε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Φυσικών Πόρων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, μιλώντας σήμερα στο Συνέδριο «GreenDealGreece 2022», με τίτλο «Προκλήσεις, απειλές και ευκαιρίες, σήμερα, για τον πράσινο μετασχηματισμό».

Η κα Σδούκου τόνισε ο διαγωνισμός θα αφορά ισχύ 1000 μεγαβάτ και θα διεξαχθεί αμέσως, συνιστώντας μάλιστα σε όσους ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν «να μην πάρουν καλοκαιρινή άδεια καθώς οι φάκελλοι θα υποβληθούν άμεσα».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε η κα Σδούκου, ο στόχος που είχε τεθεί για εγκατεστημένη ισχύ ΑΠΕ ίση με 19 γιγαβάτ ως το 2030 θα επιτευχθεί πιο γρήγορα. “Υπολογίζουμε ότι ως το 2030 θα φθάσουμε στα 25 γιγαβάτ, οπότε η συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο θα φθάσει στο 40 % και στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στο 70 %”, είπε.

Παρουσίασε εξάλλου τους άξονες στους οποίους θα κινηθεί η αναθεώρηση του ενεργειακού σχεδιασμού. “Το νέο ΕΣΕΚ, τόνισε, θα στοχεύει σε μεγαλύτερη συμμετοχή των ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ενέργειας, με αύξηση της συμμετοχής των πολιτών π.χ. με φωτοβολταϊκά στις στέγες, επιτάχυνση της αδειοδότησης και προώθηση των υπεράκτιων μονάδων. Θα στοχεύει επίσης στην ενίσχυση των δικτύων μεταφοράς και διανομής, που αποτελούν σήμερα το σημαντικότερο πρόβλημα, για την δημιουργία μεγαλύτερου ηλεκτρικού χώρου, με αξιοποίηση και της αποθήκευσης ενέργειας τόσο με μπαταρίες όσο και με αντλησιοταμίευση”.

Σε σχέση ειδικότερα με την αποθήκευση ανήγγειλε ότι μέσα στο χρόνο θα γίνει ο πρώτος διαγωνισμός για μονάδες αποθήκευσης ενέργειας, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο στόχος είναι να έχουν εγκατασταθεί μονάδες αποθήκευσης 1500 μεγαβάτ ως το 2025 και 3000 μεγαβάτ ως το 2030.

Αναφορικά εξάλλου με τις τιμές η κα Σδούκου υπογράμμισε ότι βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης με την ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την απλούστευση της αδειοδότησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας είναι η επαναφορά των λογαριασμών της ηλεκτρικής ενέργειας σε βιώσιμο επίπεδο, ώστε να βγουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις από την οικονομική ανασφάλεια σε ό,τι αφορά την ενέργεια.

Τελευταία τροποποίηση στις 29/06/2022 - 16:05