Αθ. Σαββάκης: Το ενεργειακό μέλλον τόσο της χώρας όσο και της Ευρώπης βασίζεται στις ΑΠΕ

Αθ. Σαββάκης: Το ενεργειακό μέλλον τόσο της χώρας όσο και της Ευρώπης βασίζεται στις ΑΠΕ
Παρασκευή, 27/05/2022 - 09:41

Ο αντίκτυπος της απολιγνιτοποίησης και της απανθρακοποίησης στη βιομηχανία βρέθηκε στο επίκεντρο του 10ου συνεδρίου «Athens Energy Dialogues» το οποίο συνεχίζει και σήμερα τις εργασίες του.

Ο Αθανάσιος Σαββάκης, Πρόεδρος του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας και Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος, κατέθεσε τις δικές του απόψεις, τονίζοντας ότι «η ενέργεια αποτελεί κρίσιμο παράγοντα ανταγωνιστικότητας, όμως η πράσινη μετάβαση είναι αναγκαία τόσο σε κοινωνικό, όσο και σε περιβαλλοντικό επίπεδο και είναι υποχρέωσή μας να πάμε σε ένα μέλλον χωρίς άνθρακα, καθώς η κοινωνία είναι πλέον ώριμη. Το ενεργειακό μέλλον τόσο της χώρας όσο και της Ευρώπης βασίζεται στις ΑΠΕ και εκεί πρέπει να επικεντρωθούμε για να αναπληρώσουμε ό,τι χάσουμε από την απολιγνιτοποίηση». Όπως, εξάλλου, δήλωσε ο κ. Σαββάκης, η ενεργειακή επάρκεια είναι ένα ζήτημα που πρέπει να λυθεί από ειδικούς και σε αυτό επιχειρηματικά υπάρχει μια τεράστια ευκαιρία, ειδικά για περιοχές όπως η Δυτική Μακεδονία και η Μεγαλόπολη, οι οποίες πλέον βρίσκονται μπροστά σε μια αλλαγή του τοπικού οικονομικού μοντέλου.

Μάλιστα, όπως εκτίμησε, η διασύνδεση της μεταποίησης με όποια πρωτογενή παραγωγή υπάρχει στις περιοχές αυτές θα πρέπει να αξιοποιηθεί, όμως αυτό έχει μεγάλο κόστος και προβλήματα και για το λόγο αυτό είναι αναγκαία η παρέμβαση της πολιτείας μέσω ικανής βιομηχανικής πολιτικής.

Τελευταία τροποποίηση στις 27/05/2022 - 09:45