Έρχεται ειδικό πρόγραμμα για αντλία θερμότητας με επιδότηση - Πού θα δοθεί έμφαση

Έρχεται ειδικό πρόγραμμα για αντλία θερμότητας με επιδότηση - Πού θα δοθεί έμφαση
Τετάρτη, 21/02/2024 - 06:43

Ειδικό πρόγραμμα Εξοικονομώ για τις αντλίες θερμότητας με επιδότηση ετοιμάζει το υπουργείο Ενέργειας.

Ειδικό πρόγραμμα Εξοικονομώ για τις αντλίες θερμότητας προανήγγειλε από τη Βουλή ο υπουργός Ενέργειας κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης. Σημείωσε πως θα δοθεί προτεραιότητα στη Θεσσαλονίκη και ειδικά στις περιπτώσεις αντικατάστασης καυστήρων με βιομάζα, ενώ στο τέλος του χρόνου θα έρθει συνολική μεταρρύθμιση του επιδόματος θέρμανσης, ώστε να ενθαρρυνθούν τρόποι θέρμανσης που έχουν μικρότερη επιβάρυνση. Θα δοθεί έμφαση κυρίως στην ηλεκτρική θέρμανση.

Ο υπουργός Ενέργειας ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας του πως το εξοικονομώ και η ενθάρρυνση των αντλιών θερμότητας είναι καθοριστικά μέτρα για τη μείωση των αιωρούμενα σωματίδια που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα. «Όσο όμως έχουμε δεκάδες χιλιάδες τζάκια και καυστήρες με πετρέλαιο ο κίνδυνος να έχουμε αιωρούμενα σωματίδια είναι υπαρκτός».

Να σημειωθεί πως μέχρι τις 29 Μαρτίου θα «τρέχει» ο β’ κύκλος του προγράμματος «Εξοικονομώ 2023».Ειδικότερα, όσον αφορά στους όρους και τις προϋποθέσεις συμμετοχής στον β' κύκλο, δυνητικοί δικαιούχοι είναι φυσικά πρόσωπα που έχουν εμπράγματο δικαίωμα (πλήρης κυριότητα, επικαρπία, ψιλή κυριότητα) σε επιλέξιμη κατοικία, δηλαδή μονοκατοικία ή διαμέρισμα που υφίσταται νόμιμα, χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία, η οποία δεν έχει κριθεί κατεδαφιστέα και έχει καταταγεί βάσει του Πρώτου Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (Α' Π.Ε.Α.) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ. Για κάθε δυνητικό ωφελούμενο, το ατομικό εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 5.000 ευρώ και το οικογενειακό τις 10.000 ευρώ. Το μέγιστο ποσοστό επιχορήγησης, διαμορφώνεται σε 75% στην περίπτωση της ιδιοκατοίκησης από τον αιτούντα και σε 65% στην περίπτωση δωρεάν παραχώρησης σε έτερο πρόσωπο ή ενοικίασης, αντιστοίχως. Οι αιτήσεις χρηματοδότησης υποβάλλονται μόνον ηλεκτρονικά και υποχρεωτικά μέσω του πληροφοριακού συστήματος του επίσημου δικτυακού τόπου του προγράμματος (https://exoikonomo2023.gov.gr/). Κατά την υποβολή της αίτησης δεν απαιτείται προσκόμιση φυσικού φακέλου με δικαιολογητικά. Τα απαραίτητα δικαιολογητικά επισυνάπτονται από τον υποψήφιο ηλεκτρονικά.