Ερχονται τα Εξοικονομώ - Επιχειρώ και νέο Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή για επιχειρήσεις

Ερχονται τα Εξοικονομώ - Επιχειρώ και νέο Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή για επιχειρήσεις
Τρίτη, 16/01/2024 - 06:39

Πρόκειται για την τριπλή δράση Εξοικονομώ- Επιχειρώ, Αλλάζω συσκευή για επιχειρήσεις και Φωτοβολταϊκά και συστήματα αποθήκευσης για επιχειρήσεις.

Προ των πυλών βρίσκονται τα νέα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης των επιχειρήσεων που αναμένει η αγορά εδώ και μήνες. Πρόκειται για την τριπλή δράση Εξοικονομώ- Επιχειρώ, Αλλάζω συσκευή για επιχειρήσεις και Φωτοβολταϊκά και συστήματα αποθήκευσης για επιχειρήσεις. Τρία προγράμματα συνολικού προϋπολογισμού 450 εκατ. ευρώ με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ. Όπως είπε χθες σε συνέντευξη τύπου ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης σε συνέντευξη Τύπου με θέμα «Η σημασία της αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων για την ελληνική οικονομία και την κοινωνία» ήδη πέντε δράσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας είναι ενεργές και αναμένονται τα προγράμματα για την εξοικονόμηση ενέργειας και την ενεργειακή αναβάθμιση των επιχειρήσεων.

Ειδικότερα, τα προγράμματα που αναμένονται να ενεργοποιηθούν είναι:

Εξοικονομώ-Επιχειρώ: Ολοκληρωμένες παρεμβάσεις ενεργειακής απόδοσης στον τριτογενή τομέα: Το πρόγραμμα, ο οδηγός του οποίου έχει προδημοσιευτεί είναι προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ και σε αυτό θα μπορούν να εντάσσονται επενδύσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και εξοπλισμού μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων από τους κλάδους του Τουρισμού, του Εμπορίου και των Υπηρεσιών. Όπως επισημαίνεται στο Εθνικό Σχέδιο στο πλαίσιο του Εξοικονομώ περιλαμβάνονται τα έργα για τις ανακαινίσεις ενεργειακής απόδοσης στον τριτογενή τομέα και δευτερογενή τομέα για μεσαίες, μεγάλες και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις και για εγκατάσταση εξοπλισμού για ενεργειακή εξοικονόμηση στις πολύ μικρές επιχειρήσεις. Από τον προϋπολογισμό των 200 εκατ. ευρώ τα 100 εκατ. θα κατευθυνθούν προς τους κλάδους Εμπορίου και Υπηρεσιών και τα 100 εκατ. προς τον κλάδο του Τουρισμού.

Ανακυκλώνω- αλλάζω συσκευή για επιχειρήσεις: Το πρόγραμμα εγκατάστασης αποδοτικού ενεργειακού εξοπλισμού έχει συνολικό προϋπολογισμό 90 εκατ. ευρώ. Στόχος του προγράμματος είναι να προσφέρει επιδοτήσεις σε επιχειρήσεις για την αντικατάσταση του παλαιού τους ενεργοβόρου ηλεκτρικού εξοπλισμού.Συμπληρωματικά, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επιδιώκει τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης, μέσω των πρωτοβουλιών για την αντικατάσταση των εξοπλισμών θέρμανσης και ψύξης σε επιχειρήσεις, καθώς και για την ανακύκλωση παλαιών συσκευών μέσα από συστηματικές προσεγγίσεις εναλλακτικής διαχείρισης, με την συνδρομή πιστοποιημένων οργανισμών.

Αυτοπαραγωγή με Φωτοβολταϊκά και Μπαταρίες για βιομηχανίες: Το πρόγραμμα ύψους 160 εκατ. ευρώ θα δώσει τη δυνατότητα σε εταιρείες και βιομηχανίες να παράγουν την ενέργεια που καταναλώνουν και να μειώσουν ορατά το ενεργειακό κόστος. Αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα μετά από πολλές προαναγγελίες και ο στόχος είναι κάθε ωφελούμενη επιχείρηση, μέσω της παραγωγής του φωτοβολταϊκού, να μειώσει τουλάχιστον κατά 35% την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνει από το δίκτυο. Ως συνέπεια, οι εταιρείες που θα ενταχθούν θα μειώσουν τις εκπομπές τους κατά τουλάχιστον 30%. Φορέας διαχείρισης του προγράμματος είναι το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στις αρμοδιότητες του οποίου εμπίπτουν ο σχεδιασμός των σχετικών διαδικασιών, η υπαγωγή των δικαιούχων, καθώς και η διενέργεια συστημικών και δειγματοληπτικών ελέγχων για τον έλεγχο τήρησης των όρων και προϋποθέσεων της δράσης. Φορέας υλοποίησης είναι το ΤΑΙΠΕΔ και πιο συγκεκριμένα η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας.

Παράλληλα πέντε δράσεις για την ενεργειακή εξοικονόμηση και την πράσινη μετάβαση είναι ακόμη ενεργές. Πρόκειται για τα προγράμματα:

1. «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη» προϋπολογισμού 238 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα είναι συνολικού προϋπολογισμού 238 εκατ. ευρώ και το σύστημα υποβολής αιτήσεων θα παραμείνει ανοιχτό μέχρις εξαντλήσεως των διαθέσιμων πόρων, με απώτατο όριο το τέλος Ιουνίου 2024. Δικαιούχοι είναι νοικοκυριά και αγρότες που θα μπορούν να εγκαταστήσουν το δικό τους μικρό φωτοβολταϊκό, σε συνδυασμό με σύστημα αποθήκευσης (μπαταρία). Η επιδότηση του συστήματος φωτοβολταϊκού ξεκινά από 45% και φτάνει το 75% για τα νοικοκυριά. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τους αγρότες είναι 40% – 60%, ενώ η συνολική επιδότηση του συστήματος φωτοβολταϊκού με μπαταρία μπορεί να φτάσει έως και 16.000 ευρώ για νοικοκυριά και 10.000 ευρώ για αγρότες. Ταυτόχρονα προβλέπεται ειδικό bonus 10% για άτομα με αναπηρία, συζύγους κι εξαρτώμενα μέλη ατόμων με αναπηρία, μονογονεϊκές, τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες. Τα νοικοκυριά θα πρέπει υποχρεωτικά να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκό σταθμό με μπαταρία, ενώ στους αγρότες δίνεται η δυνατότητα να επιλέξουν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού με, ή χωρίς μπαταρία.

2. «Φορτίζω Παντού» με προϋπολογισμός 79,7 εκατ. ευρώ Το έργο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και ειδικότερα από του ΠΔΕ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με συνολικό προϋπολογισμό τα 79,8 εκατ. ευρώ, ο οποίος κατανέμεται ως εξής: Σχέδια φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων: 29,9 εκατ. ευρώ,Λοιποί δημοσίως προσβάσιμοι χώροι: 49,8 εκατ. ευρώ Μέσω του προγράμματος θα επιδοτηθούν έως και σε ποσοστό 70% ιδιωτικοί φορείς μεταξύ των οποίων πρατήρια καυσίμων, σούπερ μάρκετ ή εμπορικά κέντρα ώστε να εγκαταστήσουν σημεία ταχείας και υπερταχείας φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.

3. Παραγωγικές Επενδύσεις Πράσινης Οικονομίας και R&D (Produc- e Green), συνολικού προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα "Produc-E Green" στοχεύει στην καθιέρωση παραγωγικής ικανότητας σε προϊόντα και υπηρεσίες που προωθούν την πράσινη οικονομία και την καινοτομία και σε την προώθηση της αποθήκευσης των εκπομπών CO2- και αποτελείται από δύο επιμέρους έργα και ειδικότερα: Στη χρηματοδότηση με τη μορφή επιχορηγήσεων, βιομηχανικών μονάδων παραγωγής για την παραγωγή προϊόντων στον τομέα της πράσινης οικονομίας-Στην ανάπτυξη της πρώτης εγκατάστασης αποθήκευσης CO2 στην Ελλάδα. Η πρώτη πρωτοβουλία της επένδυσης στοχεύει την ενίσχυση της βιομηχανικής παραγωγικής ικανότητας της χώρας σε προϊόντα που σχετίζονται με την πράσινη οικονομία. Η δεύτερη πρωτοβουλία επικεντρώνεται στην εφαρμογή της δέσμευσης, αξιοποίησης και αποθήκευσης άνθρακα (CCUS) τεχνολογιών, οι οποίες θεωρούνται εδώ και καιρό εναλλακτικές λύσεις για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα. Στο δεύτερο τρίμηνο του 2023, το πρόγραμμα θα ξεκινήσει για την επιλογή βιομηχανικών μονάδων.

4. Πράσινα ταξί, πρόγραμμα προϋπολογισμού 39 εκατ. ευρώ με ωφελούμενους όλους του ιδιοκτήτες ταξί κατηγορίας EURO 5 και παλαιότερης. Κάθε ωφελούμενος/τελικός αποδέκτης δικαιούται αγοράς ή σύναψης επαγγελματικής μίσθωσης ενός αμιγώς ηλεκτρικού αυτοκινήτου μηδενικών εκπομπών ρύπων CO2 ανά άδεια και για αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα το οικολογικό bonus ανέρχεται σε ποσοστό 40% επί της λιανικής τιμής προ φόρων με με μέγιστο ποσό 17.500 ευρώ. Η υποχρεωτική απόσυρση του παλαιού οχήματος επιβραβεύεται 5.000 ευρώ. Η αγορά "έξυπνου" φορτιστή επιδοτείται με ποσό 500 €. Ειδικά για τις κατηγορίες ΑμεΑ, προσαύξηση έως και 1.000 € στο ποσό του οικολογικού bonus. Ειδικά για τις κατηγορίες των οικογενειών με τουλάχιστον τρία τρία εξαρτώμενα τέκνα, προσαύξηση έως και 1.000 € στο ποσό του οικολογικού bonus. Ειδικά για νέους έως 29 ετών που είναι ήδη κάτοχοι άδειας Ε.Δ.Χ. οχήματων ΤΑΞΙ, προβλέπεται προσαύξηση έως και 1.000 € στο ποσό του οικολογικού bonus.

5. Πρόγραμμα Smart Readiness (vouchers για την εγκατάσταση οπτικών ινών σε κτίρια) προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ.