Οι αντλίες θερμότητας και οι δύο προκλήσεις για το νέο εξοικονομώ 2024

Οι αντλίες θερμότητας και οι δύο προκλήσεις για το νέο εξοικονομώ 2024
Τετάρτη, 03/01/2024 - 06:39

Μέσα στο χρόνο θα τρέξει το νέο εξοικονομώ 2024. Οι αντλίες θερμότητας θα επιδοτηθούν σημαντικά στο επόμενο πρόγραμμα και γι’ αυτό το λόγο συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον.

Μέσα στο χρόνο θα τρέξει το νέο εξοικονομώ 2024, με σκοπό τη μείωση του ενεργειακού κόστους στις κατοικίες, με τους πολίτες να καλούνται να πετύχουν τη μέγιστη εξοικονόμηση ενέργειας.

Ανάμεσα στις προκλήσεις του νέου προγράμματος είναι να επωφεληθούν όσο γίνεται περισσότερο τα νοικοκυριά με πιο χαμηλά εισοδήματα. Δεύτερη πρόκληση η σημαντική συμμετοχή ενεργειακών επιθεωρητών και μηχανικών, ώστε να υπάρχει σωστή προετοιμασία. Οι ενεργειακοί επιθεωρητές τονίζουν πως η αφετηρία για την επίτευξη των στόχων είναι η σωστή μόνωση του σπιτιού. Επομένως, οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση όπως οι αντλίες θερμότητας δεν θα έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, χωρίς σωστή μόνωση. Οι αντλίες θερμότητας θα επιδοτηθούν σημαντικά στο επόμενο πρόγραμμα και γι’ αυτό το λόγο συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον. Όμως από τα μειονεκτήματα εκτός από το μεγάλο κόστος είναι ο χώρος που χρειάζεται για να τοποθετηθεί η μονάδα. Για τον ίδιο λόγο,η έλλειψη χώρου θα αποθάρρυνε κάποιον που θέλει να κάνει σύνδεση με την παροχή νερού για να έχει ζεστό νερό, καθώς θα χρειαζόταν χώρο στο λεβητοστάσιο σε περίπτωση που συνδυαζόταν με μπόιλερ. Πιο εύκολη λύση θα ήταν η σύνδεση της αντλίας θερμότητας με ηλιακό τριπλής ενέργειας.

Το νέο πρόγραμμα θα έχει άλλα χαρακτηριστικά όπως έχει ήδη εξηγήσει σε παλιότερες δηλώσεις του στον ΣΚΑΙ ο υπουργός Ενέργειας κ. Σκυλακάκης «Θα ισχύσει το σύστημα των βαθμοημερών θέρμανσης και ψύξης για τον υπολογισμό των ενεργειακών αναγκών και την επιδότηση των έργων ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων, με βάση το χάρτη βαθμοημερών θέρμανσης που εφαρμόστηκε στην επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης, ώστε όπως χαρακτηριστικά είχε αναφέρει : «κάθε γειτονιά της χώρας θα έχει τους δικούς τους συντελεστές» επιδότησης στο «Εξοικονομώ». «Η εξοικονόμηση είναι τελείως διαφορετική και έχει τελείως διαφορετική οικονομική απόδοση στο Βορρά σε σχέση με τον με τον Νότο. Θα πρέπει το «Εξοικονομώ» να προσαρμοστεί σε αυτό». Μένει επίσης να φανεί εάν το ύψος της ενίσχυσης θα καθοριστεί στα πρότυπα του επιδόματος θέρμανσης. Σε αυτή την περίπτωση κάθε περιοχή θα έχει τους δικούς της συντελεστές.

Να σημειωθεί πως οι αντλίες θερμοτητας συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον γενικότερα των ευρωπαίων. Το πρώτο εξάμηνο του 2023 στη Γαλλία οι πωλήσεις αντλιών θερμότητας συνέχισαν να αυξάνονται. Περισσότερες από 50.000 πωλήσεις καταγράφηκαν στην Αγγλία. Γενικά σε όλη την Ευρώπη σημειώθηκε ρεκόρ πωλήσεων αντλιών για το 2022, ενώ η αγορά συνέχισε να αναπτύσσεται το πρώτο εξάμηνο του 2023. Ωστόσο, η διφορούμενη επικοινωνία από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, καθώς και η αλλαγή των κυβερνητικών πολιτικών και των επιδοτήσεων, που έχουν φέρει τους καταναλωτές σε αβεβαιότητα έχει οδηγήσει σε μειώσεις των πωλήσεων.