Παρουσιάστηκε η Μελέτη του ΙΕΝΕ για τις Προοπτικές του CCUS στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασία Περιβάλλοντος της Βουλής

Παρουσιάστηκε η Μελέτη του ΙΕΝΕ για τις Προοπτικές του CCUS στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασία Περιβάλλοντος της Βουλής
Παρασκευή, 24/11/2023 - 09:27

Ενώπιον της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής των Ελλήνων παρουσιάστηκε, την Τετάρτη, 22 Νοεμβρίου 2023, η ειδικήμελέτη του ΙΕΝΕ αναφορικά με τις προοπτικές της ανάπτυξης των τεχνολογιών δέσμευσης, αποθήκευσης και αξιοποίησης άνθρακα (CCUS) στη χώρα μας και ευρύτερα στην ΝΑ Ευρώπη.

Η μελέτη του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης, με τίτλο «Προοπτικές Εφαρμογής των Τεχνολογιών CCUS στην Ελλάδα» ("Prospects for the Implementation of CCUS Technologies in Greece", M64 – εδώ), παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του Θεματικού Κύκλου “Αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης” της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος υπό την προεδρία της βουλευτού της ΝΔ, κ. Διονυσίας - Θεοδώρας Αυγερινοπούλου.

Στην παρουσίαση συμμετείχαν ορισμένοι εκ των συντακτών της μελέτης του ΙΕΝΕ, τόσο από το στελεχιακό δυναμικό του Ινστιτούτου όσο και από συνεργαζόμενους φορείς, καθώς και εκπρόσωποι των ενεργειακών εταιρειών που υποστήριξαν τη μελέτη. Ειδικότερα, για τη μελέτη και, γενικότερα, τις προοπτικές ανάπτυξης των τεχνολογιών CCUS στη χώρα μας και την περιφέρειά της, από πλευράς ΙΕΝΕ, ενημέρωσαν τα μέλη της συγκεκριμένης Επιτροπής της Βουλής ο Πρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής του Ινστιτούτου, κ. Κωστής Σταμπολής, ο Δρ. Νικόλαος Κούκουζας, Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης – ΕΚΕΤΑ, Γεωλόγος και Σύμβουλος του ΙΕΝΕ, και η κ. Ευγενία Τζαννίνη, Δικηγόρος και Εταίρος και Μέλος Δ. Ε. του ΙΕΝΕ.

Επίσης, τον λόγο έλαβαν εκπρόσωποι εταιρειών που υποστήριξαν οικονομικά τη μελέτη, μεταξύ των οποίων ο κ. Αναστάσιος Βλασσόπουλος, Πρόεδρος και Επικεφαλής της Επιχειρηματικής Μονάδας Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων της HELLENiQ UPSTREAM S.A., ο κ. Δημήτριος Ταμβάκης, Επικεφαλής της Διεύθυνσης Δραστηριοτήτων Εταιρικής Ανάπτυξης της ΔΕΠΑ Εμπορίας Α.Ε., ο Δρ. Αριστοφάνης Στεφάτος, Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων Α.Ε. (ΕΔΕΥΕΠ), και η κ. Κλεοπάτρα Αβραάμ, Διευθύντρια Στρατηγικού Σχεδιασμού του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ). Σχετικά με το θέμα του CCUS τοποθετήθηκε και ο κ. Βασίλης Στενός, Μηχανικός Περιβάλλοντος με διατριβή πάνω στη δέσμευση και αξιοποίηση του CΟ2 και Ιδρυτής της ελληνικής βιοτεχνολογικής startup Solmeyea. Στη συνεδρίαση της Επιτροπής παρευρέθησαν, επίσης, οι κκ. Ευθύμιος Ταρτάρας, Γεωεπιστήμων – Σύμβουλος Διοίκησης της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων Α.Ε. (ΕΔΕΥΕΠ), Ιωάννης Σταυρακόπουλος, Ειδικός Ενεργειακής Μετάβασης και Στρατηγικού Σχεδιασμού του ΔΕΣΦΑ, και ο κ. Κωνσταντίνος Οικονομόπουλος, Research Fellow του ΙΕΝΕ.

Με το πέρας της παρουσίασης ακολούθησαν ερωτήσεις από βουλευτές-μέλη της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής. Ολόκληρη η συνεδρίαση κατά την οποία παρουσιάστηκε η καινοτόμος μελέτη του ΙΕΝΕ για τοCCUS είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της Βουλής των Ελλήνω (εδώ).