Έρχεται ο χειμώνας - Πώς θα ελέγξετε τα καλοριφέρ για μέγιστη απόδοση στη θέρμανση

Έρχεται ο χειμώνας - Πώς θα ελέγξετε τα καλοριφέρ για μέγιστη απόδοση στη θέρμανση
Παρασκευή, 24/11/2023 - 11:01

Ο καιρός αλλάζει και ο χειμώνας έρχεται, ενώ προ των πυλών είναι η κακοκαιρία Alexis, που σύμφωνα με τους μετεωρολόγους θα φέρει «σκανδιναβικό κρύο» το Σαββατοκύριακο, οπότε τα καλοριφέρ θα πάρουν μπρος σε όλη σχεδόν την Ελλάδα.

Η κακοκαιρία Alexis, όπως έχει ονομαστεί από τη μετεωρολογική υπηρεσία της Ιταλίας, και στη συνέχεια η κακοκαιρία Oliver φέρνει τον χειμώνα το Σαββατοκύριακο, με χαμηλές θερμοκρασίες, παγετό και χιόνια στα ορεινά.

Το Σάββατο αναμένονται βροχές και καταιγίδες σε όλη τη χώρα, όπως και θυελλώδεις άνεμοι, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ, Παναγιώτη Γιαννόπουλο.

Για πρόσκαιρη χειμωνιάτικη εισβολή έκανε λόγο σε ανάρτησή του ο Θοδωρής Κολυδάς. Αισθητή πτώση της θερμοκρασίας θα σημειωθεί την Κυριακή, κυρίως στη βόρεια Ελλάδα, με παγετό κυρίως στα βορειοδυτικά. Η θερμοκρασία θα επανέλθει σε κανονικά για την εποχή επίπεδα από τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, έγραψε ακόμη ο διευθυντής της ΕΜΥ, συμπληρώνοντας «πολλές βροχές με καιρό “Π” και χιόνια κυρίως στα βόρεια».

Το «κόλπο» με τα καλοριφέρ για μέγιστη απόδοση

Πριν ξεκινήσει η χειμερινή περίοδος, όπου τα καλοριφέρ θα δουλεύουν διαρκώς είναι καλό να κάνετε έναν έλεγχο.

Μια βασική και πρακτική συμβουλή είναι το «άδειασμα» του καλοριφέρ. Όλα τα καλοριφέρ έχουν στο πλάι τους μία βαλβίδα, η οποία μπορεί να χαλαρωθεί για να δραπετεύσει ο αέρας που παγιδεύεται στις σωληνώσεις.

Για να εξακριβώσουμε αν το καλοριφέρ μας έχει αέρα, ο καλύτερος τρόπος είναι αμέσως μετά το άνοιγμα να νιώσουμε με τα χέρια μας τον χρόνο στον οποίο θερμαίνεται, αλλά και το αν θερμαίνεται ομοιόμορφα. Αν κάποιο σώμα χρειάζεται περισσότερη ώρα από το συνηθισμένο, ή αν κάποια σημεία του θερμαίνονται πιο αργά ή καθόλου, αυτό σημαίνει πως είναι ώρα να το αδειάσουμε από αέρα.

Οι οδηγίες για τα καλοριφέρ

-Ενεργοποιήστε το σύστημα θέρμανσης. Περιμένετε να ζεσταθούν όλα τα καλοριφέρ και το νερό να κυκλοφορήσει μέσα από αυτό. Ελέγξτε το καλοριφέρ να είναι ζεστό στην αφή σε όλα τα σημεία του.

Αν κάποια θερμαντικά σώματα είναι είτε δροσερά στο άγγιγμα, είτε δεν φαίνονται να λειτουργούν σωστά, έχοντας κάποιο τμήμα του σώματος δροσερό, ή προκαλεί θόρυβο, πιθανόν να χρειάζεται εξαέρωση.

-Μόλις εντοπίσετε ποια καλοριφέρ δεν λειτουργούν αποτελεσματικά, θα πρέπει να κλείσετε τη θέρμανση και να τα αφήσετε να κρυώσουν. Όταν είναι δροσερά, είστε έτοιμοι να αρχίσετε να τα εξαερώνετε.

-Απαραίτητο είναι ένα κλειδί βαλβίδων εξαέρωσης.

-Είναι πιθανό να φύγει νερό όταν ανοίξετε τη βαλβίδα επειδή το σύστημα είναι υπό πίεση και μια μικρή ποσότητα θα εκτοξευθεί μαζί με τον αέρα. Για να προστατέψετε τα χαλιά και τα δάπεδα σας, πιθανόν και τον τοίχο, τοποθετήστε την παλιά πετσέτα στο πάτωμα.

-Ο αέρας που εξαερώνεται, αφήνει έναν ήχο σαν σφύριγμα και μαζί του μπορεί να βγει νερό, το οποίο πρέπει να πιαστεί στο ύφασμα και την παλιά πετσέτα στο πάτωμα.

-Αφήστε τη βαλβίδα ανοικτή με το κλειδί στη θέση του μέχρι να σταματήσει ο ήχος σφυρίγματος, ο οποίος μπορεί να διαρκέσει από 20 έως 30 δευτερόλεπτα.

-Αφού ελέγξετε κάθε καλοριφέρ με τον ίδιο τρόπο, ελέγξτε ξανά ότι όλες οι βίδες εξαέρωσης είναι απολύτως σφικτές.

-Όταν ολοκληρώσετε μπορείτε να ανοίξετε τη θέρμανση.

Τελευταία τροποποίηση στις 24/11/2023 - 11:46