Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 7o Thessaloniki Summit

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 7o Thessaloniki Summit
Τετάρτη, 22/11/2023 - 08:38

Χάραξη νέας πορείας προς την ευημερία και τη σταθερότητα: η ώρα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της δεύτερης μέρας του διήμερου Thessaloniki Summit, που διοργανώνει για 7η φορά ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος σε συνεργασία με το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Για επιστροφή στην παλιά νοικοκυρεμένη Ελλάδα έκανε λόγο ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Στέφανος Κασσελάκης, αναφερόμενος στην ανάγκη για μια ανθρωποκεντρική πολιτική. Ο κ. Κασσελάκης χαρακτήρισε τη Θεσσαλονίκη ως μια πολύ ελκυστική πόλη, που θα έπρεπε να είναι πόλος έλξης για τους νέους, καταλήγοντας ότι θα πρέπει να αποτελέσει το επόμενο βήμα για την αποκέντρωση στην Ελλάδα.

Ο κ. Κασσελάκης έθεσε στο επίκεντρο της ομιλίας του τη σημασία ενός κοινωνικού κράτους δικαίου, γεγονός που θα επιτευχθεί με την πάταξη της διαφθοράς και των πελατειακών σχέσεων, την κατάργηση ασυλιών, τη μείωση της φορολογίας, ενώ τόνισε ότι απώτερος στόχος του πολιτικού του προσανατολισμού είναι ένα παρεμβατικό – αποδοτικό κράτος.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Νίκος Ανδρουλάκης σημείωσε ότι ανοίγει ένας νέος πολιτικός κύκλος και έθεσε ως στόχο τη δημιουργία μιας ισχυρής και γόνιμης αντιπολίτευσης που θα οικοδομήσει μια εναλλακτική πρόταση εξουσίας. Έθεσε ως κύριο ζητούμενο την ανθεκτικότητα της χώρας και την επαύξηση της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Σχολιάζοντας τα εργασιακά θέματα ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξουν κίνητρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής μέσω της κλιμάκωσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών, ενώ για την κατάσταση στη Γάζα επεσήμανε ότι το Ισραήλ έχει το νόμιμο δικαίωμα στην άμυνα, αλλά θα πρέπει να σεβαστεί το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, προτείνοντας η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να έχουν μια κοινή στάση.

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ξεκίνησε την τοποθέτησή του αναφερόμενος στην εποικοδομητική συνάντηση του με τον ΣΒΕ για τα εργασιακά και τη χρησιμότητα του Συνεδρίου για τη Θεσσαλονίκη. Ανακοίνωσε ότι αύριο τίθεται σε δημόσια διαβούλευση το δεύτερο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας για τα επαγγελματικά ταμεία και η ψήφισή του αναμένεται στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου. Αναφορικά με την ψηφιακή κάρτα εργασίας, υποστήριξε ότι πρόκειται για μέτρο το οποίο θα συμβάλλει στην καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, και υποδηλωμένης εργασίας.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωνσταντίνος Σκρέκας, ανέφερε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα και για την ανάπτυξη είναι η υπογεννητικότητα. Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας υποστήριξε ότι έχουν επιτευχθεί ρυθμοί ανάπτυξης, μείωση της ανεργίας και αύξηση των ξένων επενδύσεων. Άρα, έχουν τεθεί οι βάσεις για την ανάσχεση της υπογεννητικότητας. Αναφορικά με την αξιοπιστία του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα, τον τελευταίο χρόνο έχει υπάρξει διπλασιασμός των ΑΠΕ και μισό δις επενδύσεις από τον ΔΕΔΔΗΕ, όταν σε προηγούμενα έτη είχαμε επενδύσεις μόνο 100-150 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Γεώργιος Γεραπετρίτης επιβεβαίωσε τη διαχρονική προσήλωση της χώρας μας στο εγχείρημα της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στο οικοδόμημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επεσήμανε την ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών για την ολοκλήρωση αυτής της προσπάθειας και χαιρέτησε τις εργασίες του Thessaloniki Summit, που από το 2016, αποτελεί ένα θεσμό για την πόλη της Θεσσαλονίκης και forum ανάπτυξης πυλώνων εξωτερικής πολιτικής. Τέλος, ο κ. Υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε το Συνέδριο έναν μοναδικό χώρο που προωθεί τη συνάθροιση υψηλών προσωπικοτήτων που διαμορφώνουν πολιτικές σε δύσκολους καιρούς για την Ανατολική Μεσόγειο και τη Βαλκανική.