Εξοικονομώ: Τα δεδομένα που αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης στο πρόγραμμα

Εξοικονομώ: Τα δεδομένα που αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης στο πρόγραμμα
Τετάρτη, 15/11/2023 - 05:58

Τις τελευταίες ώρες το υπουργείο κρατά κλειστά τα χαρτιά του σε σχέση με το αν θα δοθεί παράταση στο πρόγραμμα εξοικονομώ για τις κατοικίες, η προθεσμία του οποίου λήγει σήμερα.

Τις τελευταίες ώρες το υπουργείο κρατά κλειστά τα χαρτιά του σε σχέση με το αν θα δοθεί παράταση στο πρόγραμμα εξοικονομώ για τις κατοικίες, η προθεσμία του οποίου λήγει σήμερα. Οι λόγοι που αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασής είναι ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα ξεκίνησε εν μέσω καλοκαιριού, όπου αντικειμενικά το ενδιαφέρον θα ήταν μειωμένο. Αυτός ήταν ο λόγος άλλωστε που δόθηκε η παράταση το Σεπτέμβριο. Ένας άλλος λόγος ήταν βέβαια οι καταστροφές, που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία. Παρόλα αυτά βέβαια παρατηρείται αυξημένο ενδιαφέρον, που εξηγείται από την επιθυμία των νοικοκυριών να μειώσουν το ενεργειακό κόστος. Ειδικά, για την περίπτωση της Θεσσαλίας τα πράγματα είναι ξεχωριστά, καθώς υπέστη πολύ μεγάλες καταστροφές και σε αρκετά σπίτια απαιτούνται εργασίες που μπορούν να συνδυαστούν με παρεμβάσεις ενεργειακής εξοικονόμησης.

Τελευταία εξέλιξη που προέκυψε μετά τη συσσώρευση αιτήσεων είναι το πρόβλημα με την πλατφόρμα των επιθεωρητών. Υπό το φόντο αυτών των δεδομένων μέχρι και χθες δεν ήταν απολύτως ξεκάθαρο τι θα γίνει.

Υπενθυμίζεται πως για κάθε επιλέξιμη κατοικία (μονοκατοικία ή διαμέρισμα) υποχρεωτική αναβάθμιση κατά τουλάχιστον τρεις ενεργειακές κατηγορίες, σε σχέση με την κατάταξη στο Α’ ΠΕΑ (και υποχρεωτικά κατ’ ελάχιστον Β’ κατηγορία όταν πρόκειται για ριζική ανακαίνιση), ώστε να εξασφαλίζεται εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας σε ποσοστό άνω του 30%.

Οι παρεμβάσεις, που υποβάλλονται με την αίτηση για υπαγωγή στο Πρόγραμμα, προκύπτουν βάσει των συστάσεων του Ενεργειακού Επιθεωρητή και αφορούν αποκλειστικά τις παρακάτω κατηγορίες επιλέξιμων παρεμβάσεων. Επισημαίνεται ότι κατά την ολοκλήρωση του έργου και βάσει του Β’ ΠΕΑ θα γίνουν έλεγχοι επίτευξης τόσο για τον ελάχιστο ενεργειακό στόχο, όσο και για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Επιπρόσθετα, επιχορηγούνται από το Πρόγραμμα σε ποσοστό 100% της δαπάνης, υπό την προϋπόθεση υπαγωγής της αίτησης σε αυτό και επίτευξης του ελάχιστου ενεργειακού στόχου, οι ακόλουθες λοιπές δαπάνες:

-Το κόστος που απαιτείται για τη διενέργεια των δύο ενεργειακών επιθεωρήσεων και την καταχώρηση της Πρότασης Παρεμβάσεων και της Καταγραφής Παρεμβάσεων.

-H επιλέξιμη αμοιβή για την κατάρτιση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου/Διηρημένης Ιδιοκτησίας.

-H επιλέξιμη αμοιβή του Τεχνικού Συμβούλου σχετικά με την υποβολή και διαχείριση της αίτησης.

-H επιλέξιμη αμοιβή για τυχόν εκδόσεις αδειών/εγκρίσεων ή εκπόνησης μελετών(στα πλαίσια έκδοσης αδειών/εγκρίσεων) που απαιτούνται από την κείμενη νομοθεσία για την υλοποίηση παρεμβάσεων (όπως για παράδειγμα αμοιβή για την έκδοση έγκρισης εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας, αμοιβή για την εκπόνηση μελέτης εσωτερικής εγκατάστασης φυσικού αερίου).

Το ανώτατο συνολικό επιλέξιμο κόστος λοιπών δαπανών, δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από τις 2.500 € ανά αίτηση.