Ολοκληρώθηκε το 1ο Ελληνικό συνέδριο Offshore Renewable Energy Greece 2023

Ολοκληρώθηκε το 1ο Ελληνικό συνέδριο Offshore Renewable Energy Greece 2023
Τρίτη, 14/11/2023 - 15:24

Από τις 18 έως τις 19 Οκτωβρίου, η Αθήνα φιλοξένησε την πρώτη εκδήλωση που διοργανώθηκε από τις εταιρείες Bluesign, INTEC και AKROCEAN, αφιερωμένη στον κλάδο της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα - επιτρέποντας στους ευρωπαϊκούς ενδιαφερόμενους φορείς να συμβάλουν στην ανάδυση και την ανάπτυξη ενός τοπικού βιομηχανικού κλάδου

“Με τον χάρτη που μόλις έθεσε η Ελλάδα στο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, η υπεράκτια αιολική ενέργεια αποτελεί σημαντική ευκαιρία για την ελληνική βιομηχανία και την εθνική ενεργειακή στρατηγική. Ο κλάδος έχει πλέον ουσιαστικές προοπτικές στην Ελλάδα και αποτελεί καταλύτη για την οικονομική ανάπτυξη.” Sabrina Pedrosa Peseux, CEO της Bluesign.

Το πρώτο Offshore Renewable Energy Greece στον Ναυτικό Όμιλο Πειραιά συγκέντρωσε 130 στελέχη εταιρειών και φορέων που ασχολούνται με τις υπεράκτιες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από δώδεκα ευρωπαϊκές χώρες και από όλα τα επίπεδα της εφοδιαστικής αλυσίδας με ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων (βιομηχανικές επιχειρήσεις, μεγάλοι ενεργειακοί και ναυτιλιακοί όμιλοι, πανεπιστήμια, ΜΚΟ και δημόσιοι φορείς).

Εταιρείες και φορείς από όλη την Ευρώπη μοιράστηκαν το όραμά τους, την επιστροφή εμπειρίας από έργα που ήδη αναπτύσσονται ειδικότερα στη Γαλλία (η SBM offshore για το έργο Provence Grand Large, το λιμάνι Nantes Saint-Nazaire και η DEME για το αιολικό πάρκο Saint-Nazaire), καθώς και συγκεκριμένες λύσεις που θα συμβάλουν στην επιτάχυνση της ανάπτυξης της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα. Οι ομιλίες κάλυψαν ένα ευρύ φάσμα καλών πρακτικών, από τις μελέτες εφαρμογής και συλλογής δεδομένων έως τους διαγωνισμούς έργων.

“Η απόκτηση θαλάσσιων ανεμολογικών δεδομένων είναι το πρώτο βήμα για τον χαρακτηρισμό των υπεράκτιων αιολικών περιοχών. Ως εκ τούτου, η Akrocean θέλησε να συμμετάσχει στη διοργάνωση αυτής της πρώτης εκδήλωσης. Με στόχο να συμβάλουμε στην ελληνική αλυσίδα αξίας, είμαστε στην ευχάριστη θέση να συνεργαζόμαστε στενά με την INTEC.” Matthieu Blandin, CSO of Akrocean

Κατά τη διάρκεια αυτών των δύο ημερών, οι συμμετέχοντες επωφελήθηκαν από πολυάριθμες ευκαιρίες δικτύωσης για να μοιραστούν εμπειρίες και να δημιουργήσουν νέες συνέργειες που θα ωφελήσουν την τοπική βιομηχανία.

Για την ενίσχυση του τοπικού περιεχομένου, πριν από το συνέδριο, διοργανώθηκε επίσκεψη τα Ναυπηγεία Ελευσίνας του ομίλου ONEX, οπού παρουσιάστηκε το σχέδιο ανάπτυξης των υποδομών του ομίλου για την υποστήριξη την ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας.

“Είμαστε υπερήφανοι που συνδιοργανώσαμε και φιλοξενήσαμε το 1ο συνέδριο Offshore Renewable Energy Greece. Σε αυτό το πρώιμο στάδιο ανάπτυξής, είναι σημαντικό να επωφελούμαστε από την διεθνή εμπειρία. Εμείς - και όλοι οι τοπικοί ενδιαφερόμενοι - έχουμε δεσμευτεί να συνεισφέρουμε στη δημιουργία ενός ενεργειακού οικοσυστήματος στην καρδιά της Μεσογείου. ” Ιφιγένεια Τζαβέλα, CEO της INTEC

Οι διοργανωτές:

  • Η Γαλλική Bluesign -Bluesign.euείναι πρακτορείο επικοινωνίας που έχει δεσμευτεί για την ενεργειακή μετάβαση, ο οποίος εφαρμόζει την τεχνογνωσία του στην επικοινωνιακή στρατηγική και τη δικτύωση επιχειρήσεων για την ανάπτυξη του τομέα των υπεράκτιων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στη Γαλλία και διεθνώς - ιδίως μέσω της διοργάνωσης του Seanergy, του διεθνούς φόρουμ της Γαλλίας για τις υπεράκτιες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
  • Η Ελληνική εταιρεία INTEC -Intec.grείναι κορυφαίος προμηθευτής προϊόντων, υπηρεσιών, και ψηφιακών λύσεων στην ελληνική βιομηχανική αγορά εδώ και πάνω από 40 χρόνια. Πρόσφατα, έχει επικεντρωθεί και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, μέσω συνεργασιών με κορυφαίες εταιρείες του τομέα, όπως είναι η Γαλλική AKROCEAN και η Νορβηγική VIND AI, με στόχο την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης στην Ελλάδα.
  • Η Akrocean –akrocean.comείναι ένας γαλλικός παίκτης με παγκόσμια εμπειρία στον τομέα των θαλάσσιων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εξειδικευμένος στην παροχή περιβαλλοντικών δεδομένων που συλλέγονται στη θάλασσα ως υπηρεσία μέσω της χρήσης floating LiDAR, και εστιάζει στα αρχικά στάδια της ανάπτυξης των υπεράκτιων αιολικών πάρκων.