Μεγάλες αποκλίσεις στις τιμές πώλησης CNG εντός της Αττικής

Μεγάλες αποκλίσεις στις τιμές πώλησης CNG εντός της Αττικής
Τετάρτη, 08/11/2023 - 06:53

Πολύ μεγάλες διαφορές τιμών εντοπίζονται στα πρατήρια εντός Αττικής που εμπορεύονται φυσικό αέριο κίνησης (Compressed Natural Gas -CNG).

Το φυσικό αέριο προσφέρει απαράμιλλη οικονομία στις μετακινήσεις με αυτοκίνητο. Το CNG έχει μεγαλύτερη απόδοση απ’ ότι τα υπόλοιπα υγρά καύσιμα, η καύση του προκαλεί λιγότερες φθορές στον κινητήρα μειώνοντας τα έξοδα συντήρησης, ενώ λογίζεται και ως «καθαρό» καύσιμο, δεδομένου ότι δεν νοθεύεται, την ίδια ώρα που προσφέρει σημαντική μείωση των εκπεμπόμενων ρύπων.

Η οδήγηση με φυσικό αέριο, εξασφαλίζει σημαντική μείωση στο κόστος κίνησης ανά χιλιόμετρο. Χαρακτηριστικό είναι ότι η τιμή του φυσικού αερίου είναι περίπου 60% χαμηλότερη από εκείνη της βενζίνης, 35% από εκείνη του diesel, και 15% έναντι του υγραερίου, εξασφαλίζοντας ραγδαία εξοικονόμηση χρημάτων σε όποιον το χρησιμοποιεί. Η εξοικονόμηση που πετυχαίνουμε σε σχέση με την βενζίνη είναι περίπου 70% και σε σχέση με το υγραέριο περίπου 25%.

Ο μοναδικός περιορισμός στον οποίο υπόκεινται οι κάτοχοι αυτοκινήτων φυσικού αερίου είναι τα λίγα πρατήρια ανεφοδιασμού, αν και καταβάλλονται σημαντικές προσπάθειες για τη διεύρυνση του δικτύου.

Αυτή τη στιγμή, στην ελληνική επικράτεια λειτουργούν 35 πρατήρια φυσικού αερίου, εκ των οποίων τα 11 στην Αττική.

Εντός της Αττικής οι διαφορές στην τιμή πώλησης 1 κιλού CNG είναι πολύ μεγάλες. Σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία η φθηνότερη τιμή ήταν 1,065 ευρώ ανά κιλό και η ακριβότερη στο 1,33 ευρώ ανά κιλό. Πανελλαδικά η ακριβότερη τιμή ήταν στο 1,489 ευρώ ανά κιλό και εντοπίζεται στα Ιωάννινα.