Οι νέες εξελίξεις για το επίδομα θέρμανσης - Αντίστροφη μέτρηση για τις αιτήσεις

Οι νέες εξελίξεις για το επίδομα θέρμανσης - Αντίστροφη μέτρηση για τις αιτήσεις
Παρασκευή, 27/10/2023 - 06:39

Η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης αναμένεται να ανοίξει άμεσα στο πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου ώστε να γίνουν οι αιτήσεις.

Το ακριβό κόστος που θα πληρώσουν οι καταναλωτές που θερμαίνονται με ηλεκτρισμό επιδιώκει να μειώσει η κυβέρνηση με το άνοιγμα του επίδοματος και για αυτές τις κατηγορίες πολιτών. Το τέλος των οριζόντιων επιδοτήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα, την ώρα που το φυσικό αέριο κινείται ανοδικά και πέριξ των 50 ευρώ/MWh και με τη γεωπολιτική αστάθεια να ωθεί ανοδικά τις τιμές της ενέργειας, κάνει το κόστος θέρμανσης για τους καταναλωτές «ακριβό σπορ».

Η κυβέρνηση επιδιώκοντας να μειώσει το κόστος που θα πληρώσουν τον φετινό χειμώνα και οι καταναλωτές που θερμαίνονται με ηλεκτρισμό διευρύνει το επίδομα θέρμανσης ώστε να συμπεριλαμβάνεται και αυτή η κατηγορία. Ετσι, εκτός από επίδομα για όσους χρησιμοποιούν πετρέλαιο θέρμανσης, φωτιστικό πετρέλαιο (μπλε κηροζίνη) για σόμπες, φυσικό αέριο θέρμανσης, φιάλες υγραερίου, καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ) και θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης θα ενταχθούν και όσοι θερμαίνονται με ηλεκτρικά θερμαντικά μέσα όπως κλιματιστικά, καλοριφέρ, θερμοπομποί κ.ά.

Η προαναγγελία για το νέο αυτό επίδομα έγινε χθες από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη. Όπως είπε, στα μέτρα που θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων ένα νέο επίδομα θέρμανσης που θα καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των νοικοκυριών που θερμαίνονται με ηλεκτρισμό. Πρόσθεσε ότι αν από τη νέα χρονιά ξεφύγουν οι τιμές των ενεργειακών προϊόντων θα επανεξεταστεί νέο σχήμα στοχευμένης επιδότησης για τους καταναλωτές.

Το επίδομα θα καλύπτει τις καταναλώσεις που θα γίνουν την χειμερινή περίοδο, θα είναι κυμαινόμενο ανάλογα με την περιοχή που βρίσκεται το ακίνητο ενώ εκτιμάται ότι τα εισοδηματικά κριτήρια θα είναι τα ίδια με κείνα που ισχύουν για το επίδομα θέρμανσης σε όσους καταναλώνουν πετρέλαιο, φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα και πέλετ.

Οι ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρο Σκυλακάκη την ερχόμενη Τετάρτη και στη συνέχεια θα εκδοθεί άμεσα η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης με την οποία θα καθορίζεται το ύψος, οι δικαιούχοι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία για τη χορήγησή του.

Πότε ανοίγουν οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης

Η πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει άμεσα στο πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου ώστε να γίνουν οι αιτήσεις. Οι πρώτες πληρωμές εκτιμάται ότι θα γίνουν όπως και πέρυσι τον Δεκέμβριο με την προκαταβολή και το σύνολο των αγορών που θα έχουν τιμολογηθεί έως το τέλος Νοεμβρίου. Με βάση όσα ίσχυσαν και πέρυσι, καθώς θα ακολουθηθεί το ίδιο μοντέλο, οι πληρωμές θα γίνουν σε τρεις φάσεις., στις αρχές Δεκεμβρίου, το Φεβρουάριο και τον Απρίλιο με τους παλιούς δικαιούχους να περνάνε πρώτοι από το ταμείο και να παίρνουν σειρά λίγο μετά τα Χριστούγεννα οι νέοι.

Το ύψος του ποσού που θα διατεθεί ανέρχεται στα 237 εκατ. ευρώ και θα δοθεί σε πάνω από 1 εκατ. νοικοκυριά, με τα 189 εκατ. να πιστώνονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς των νοικοκυριών έως το τέλος του έτους.

Το ύψος ενίσχυσης παραμένει στα ίδια επίπεδα με πέρυσι δηλαδή στα 350 ευρώ πολλαπλασιαζόμενο με βαθμοημέρες. Δηλαδή, σύμφωνα με το σύστημα υπολογισμού του επιδόματος, το οποίο ισχύει ήδη από την χειμερινή περίοδο 2020-2021, το ποσό της βάσης υπολογισμού θα πολλαπλασιάζεται με έναν συντελεστή επιδότησης, ονομαζόμενο “συντελεστή βαθμοημέρας”.

Παραμένουν τα ίδια εισοδηματικά κριτήρια δηλαδή έως 16.000 ευρώ ο άγαμος και 24.000 ευρώ ο έγγαμος ενώ ωφελημένες είναι οι οικογένειες με παιδιά, καθώς αυξάνονται τα εισοδηματικά όρια. Για τις οικογένειες με παιδιά το όριο πάει από 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο, σε 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Αυτό σημαίνει ότι το εισοδηματικό όριο για ένα νοικοκυριό με ένα παιδί διαμορφώνεται από 27.000 ευρώ σε 29.000 ευρώ, για ένα νοικοκυριό με δυο παιδιά το όριο εισοδήματος από 30.000 ευρώ ανεβαίνει στα 34.000 ευρώ και για μια οικογένεια με τρία παιδιά το κριτήριο του εισοδήματος αυξάνεται από 33.000 ευρώ σε 39.000 ευρώ.

Επίσης, στα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα τίθεται για πρώτη φορά όριο τζίρου έως 80.000 ευρώ ετησίως. Αυτό σημαίνει ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι που δήλωσαν φέτος στην εφορία ακαθάριστα έσοδα πάνω από 80.000 ευρώ αποκλείονται αυτομάτως από το επίδομα θέρμανσης.