Ο Πρόεδρος του ΙΕΝΕ στην Ημερίδα της Ακαδημίας Αθηνών για το Κόστος της Ενέργειας στην Ελλάδα

Ο Πρόεδρος του ΙΕΝΕ στην Ημερίδα της Ακαδημίας Αθηνών για το Κόστος της Ενέργειας στην Ελλάδα
Τρίτη, 17/10/2023 - 09:32

Βασικός σκοπός της ημερίδας ήταν να εξετάσει και να αναλύσει την επίδραση του ενεργειακού κόστους στην εθνική οικονομία, τις επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά, την περιβαλλοντική αειφορία και την ενεργειακή ασφάλεια.

Η Επιτροπή Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών πραγματοποίησε, την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2023, ημερίδα με θέμα «Το κόστος της ενέργειας στην Ελλάδα», η οποία διεξήχθη στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ, Σωρανού Εφεσίου 4, Παπάγος). Βασικός σκοπός της ημερίδας ήταν να εξετάσει και να αναλύσει την επίδραση του ενεργειακού κόστους στην εθνική οικονομία, τις επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά, την περιβαλλοντική αειφορία και την ενεργειακή ασφάλεια.

Η ημερίδα, στην οποία συμμετείχαν ως ομιλητές έγκρτοι ακαδημαϊκοί και εκπρόσωποι βασικών φορεών και ενώσεων του ενεργειακού τομέα της χώρας, ξεκίνησε με χαιρετισμό του Προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών κ. Μιχαήλ Σταθόπουλου, και του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρου Σκυλακάκη. Στην συνέχεια το σκοπό της ημερίδας ανέλυσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών, κ. Λουκάς Γ. Χριστοφόρου, και ακολούθησε ομιλία του Γενικού Διευθυντή του ΙΟΒΕ, κ. Νικόλαου Βέττα, η οποία είχε θέμα “Κόστος Ενέργειας και Ελληνική Οικονομία”. Η εναρκτήρια συνεδρία ολοκληρώθηκε με ομιλία του Προέδρου και Εκτελεστικού Διευθυντή του ΙΕΝΕ, κ. Κωστή Σταμπολή, με θέμα “Εξέλιξη των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα διαχρονικά, σύγκριση με τις τιμές στην Ευρώπη, συσχέτιση των τιμών ενέργειας με τις ενεργειακές πηγές (φυσικό αέριο, λιγνίτης, ΑΠΕ), κ.λπ.” ( εδώ η παρουσίαση του κ. Σταμπολή)

Οι θεματικές των επόμενων συνεδριών της ημερίδας της Ακαδημίας Αθηνών για το ενεργειακό κόστος στη χώρα μας ήταν οι ακόλουθες:

  • Ενεργειακό Μίγμα – Κόστος Ενεργειακών Προϊόντων
  • Λειτουργία της Αγοράς Ηλεκτρισμού και η Διαμόρφωση των Τιμών Καταναλωτών
  • Προοπτικές για την Ελλάδα

Μεταξύ των ομιλητών στις ως άνω συνεδρίες περιλαμβάνονταν ο κ. Μιχάλης Θωμαδάκης, Διευθυντής Στρατηγικής & Ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ, με θέμα “Φυσικό αέριο (κόστος ΦΑ, προέλευση, μεταφερόμενο μέσο αγωγών, LNG, τρόπος λειτουργίας αγοράς, χρηματιστήριο Amsterdam TTF, χρήση, προοπτικές”, ο κ. Ανδρέας Σιάμισιης, Διευθύνων Σύμβουλος της Helleniq Energy Holdings Α.Ε., με θέμα “Πετρέλαιο (διύλιση, φορολογία, μεταφορές)”, ο κ. Ευάγγελος Μπεκιάρης, Διευθυντής του EKETA/IMET και Αντιπρόεδρος του ΕΚΕΤΑ με θέμα “Η σχέση κόστους-ωφέλειας της Ηλεκτροκίνησης, σε συνάρτηση με την πηγή της παραγόμενης ενέργειας”, ο κ. Αθανάσιος Δαγούμας, Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), με θέμα “Η λειτουργία της αγοράς ενέργειας στην Ελλάδα”, ο κ. Στέλιος Ψωμάς, Σύμβουλος του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ), με θέμα “Η συμμετοχή των καταναλωτών ως μικροπαραγωγών (διεσπαρμένη παραγωγή), μορφές αυτοκατανάλωσης και ενεργειακές κοινότητες”, ο κ. Γιάννης Καλαφατάς, Chief Executive Director, Energy του Ομίλου Mytilineos, με θέμα “Μπορούν οι ΑΠΕ να συμβάλλουν στη σταθεροποίηση ή και μείωση του ενεργειακού κόστους;” κ. ά.

Χορηγός της ημερίδας ήταν ο Όμιλος Mytilineos και το EKETA/IMET.