Αβεβαιότητα για πετρέλαιο και φυσικό αέριο τον φετινό χειμώνα

Αβεβαιότητα για πετρέλαιο και φυσικό αέριο τον φετινό χειμώνα
Τρίτη, 19/09/2023 - 06:32

Κάτι λιγότερο από έναν μήνα πριν τη διάθεση πετρελαίου θέρμανσης οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου δεν προοιωνίζονται μια «ήρεμη» χειμερινή περίοδο.

Παράλληλα ανησυχία και αβεβαιότητα επικρατεί και στην αγορά φυσικού αερίου την ώρα που λίγες ημέρες πριν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε στην προς τα πάνω αναθεώρηση κατά 10% των τεχνικών της παραδοχών για τις τιμές του πετρελαίου και σε μια πολύ ήπια θετική αναθεώρηση για τις τιμές του φυσικού αερίου.

Προς ώρας η τιμή του φυσικού αερίου κινείται σε επίπεδα πέριξ των 35 ευρώ ανά μεγαβατώρα, πολύ πιο κάτω σε σχέση με τα ιστορικά υψηλά που είχε φτάσει στο ζενίθ της ενεργειακής κρίσης αλλά πιο πάνω από 20 ευρώ που κυμαίνονταν πριν το ξέσμπασμα της κρίσης.

Από την άλλη πλευρά η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης διαγράφει σταθερά μια ανοδική πορεία, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για την προοπτική διεύρυνσης του ελλείμματος εφοδιασμού το τέταρτο τρίμηνο, μετά την παράταση των περικοπών προσφοράς από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία. Το μπρεντ και το αμερικανικό αργό έχουν καταγράψει τρεις συνεχόμενες εβδομάδες ανόδου, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο και βρίσκονται σε τροχιά για τις μεγαλύτερες τριμηνιαίες αυξήσεις τους από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το πρώτο τρίμηνο του 2022.

H τιμή του μπρεντ είναι στα 94,39 δολάρια το βαρέλι και όπως λένε οι αναλυτές είναι θέμα χρόνου να φτάσει στα 100 δολάρια το βαρέλι ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τις πληθωριστικές πιέσεις.

Σύμφωνα με την έκθεση της ΕΚΤ οι παραδοχές για τις τιμές του φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί σε μικρότερο βαθμό από αυτές για τις τιμές του πετρελαίου και οι παραδοχές για τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας έχουν μειωθεί. Τα υψηλά αποθέματα συνέβαλαν στη διατήρηση των τιμών του φυσικού αερίου σε μία χαμηλότερη κλίμακα, με την ΕΕ να επιτυγχάνει τον στόχο της για την πλήρωση των αποθηκών αερίου στο 90% του δυναμικού τους, τρεις μήνες πριν από την 1η Νοεμβρίου 2023, που ήταν η καταληκτική προθεσμία.

Δύσκολη εξίσωση η θέρμανση για τους καταναλωτές

Σε αυτό το περιβάλλον και με σφιχτά τα δημοσιονομικά περιθώρια εξαιτίας των οικονομικών «πληγών» που άνοιξε το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας Ντάνιελ, η θέρμανση φέτος αναδεικνύεται σε δύσκολη εξίσωση για τους καταναλωτές.

Οι επιδοτήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος με οριζόντια στήριξη νοικοκυριών και αγροτών οδεύουν προς το τέλος τους ενώ δεν αναμένεται διεύρυνση των δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης, όπου εκτιμάται ότι θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Ετσι, την ώρα που το πετρέλαιο θέρμανσης με τα σημερινά δεδομένα εκτιμάται ότι θα κάνει πρεμιέρα με τιμή άνω του 1,5 ευρώ ανά λίτρο. Ηδη η τιμή της βενζίνης παγιώνεται πάνω από τα 2 ευρώ το λίτρο (2,033 ευρώ/λίτρο η μέση πανελλήνια τιμή στις 17 Σεπτεμβρίου) ενώ του ντίζελ κίνησης διαμορφώνεται στο 1,837 ευρώ ανά λίτρο.

Σε κάθε περίπτωση στη φετινή χρονιά δεν αναμένεται ούτε επιδότηση στην αντλία ούτε fuel pass παρά μόνο κάποιες τροποποιήσεις τεχνικού χαρακτήρα με το κονδύλι για το επίδομα θέρμανσης να παραμένει στα ίδια με πέρυσι επίπεδα.