Κοινωνικό τιμολόγιο: Νέα προθεσμία για αίτηση

Κοινωνικό τιμολόγιο: Νέα προθεσμία για αίτηση
Τετάρτη, 26/07/2023 - 14:56

Νέα προθεσμία για τις αιτήσεις για το κοινωνικό τιμολόγιο μετά την παράταση στις φορολογικές δηλώσεις.

Η παράταση στις φορολογικές δηλώσεις φέρνει νέα ημερομηνία για τις αιτήσεις στο κοινωνικό τιμολόγιο.

Σημειώνεται ότι παρατείνεται κατά έναν μήνα, έως τις 31 Αυγούστου, η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων του έτους 2022. Ωστόσο, έως την ίδια ημερομηνία (31 Αυγούστου), θα πρέπει να καταβληθούν οι δύο πρώτες από τις οκτώ δόσεις για την εξόφληση του φόρου. Ενώ, η έκπτωση 3% εξακολουθεί να ισχύει μόνο για όσους καταβάλουν εφάπαξ τον φόρο έως τις 31 Ιουλίου. Για τις επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία, ο φόρος εισοδήματος καταβάλλεται σε έξι μηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο.

Αυτό προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που κατατίθεται εντός της ημέρας στη Βουλή στο σχέδιο νόμου «Ενίσχυση του εισοδήματος των μισθωτών, των νέων, της οικογένειας και της εργασίας- συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις».

Οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) πρέπει να υποβάλλουν αίτηση ένταξης κάθε χρόνο και κάθε φορά εντός 2 μηνών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων καθώς και της ενδεχόμενης παράτασής της, προκειμένου να γίνει επανέλεγχος των προϋποθέσεων ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ).

Η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων έλαβε παράταση και ως εκ τούτου, οι εν ενεργεία δικαιούχοι του ΚΟΤ, θα πρέπει να υποβάλλουν εκ νέου αίτηση έως τις 30 Οκτωβρίου 2023.

Όπως είναι γνωστό, πλέον, η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) είναι πάντα ανοιχτή για την υποβολή των αιτήσεων. Ωστόσο, οι δικαιούχοι του ΚΟΤ θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση ένταξης στο ΚΟΤ κάθε χρόνο και κάθε φορά εντός 2 μηνών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φόρου εισοδήματος καθώς και της ενδεχόμενης παράτασής της, προκειμένου να γίνει επανέλεγχος των προϋποθέσεων ένταξης.

Οι πολίτες οι οποίοι έχουν μεταβολές στην ακίνητη περιουσία τους μπορούν αν θέλουν, να κάνουν νέα αίτηση, η οποία θα ελεγχθεί, όσον αφορά την ακίνητη περιουσία, βάσει της τελευταίας εκκαθάρισης ΕΝΦΙΑ.

Για να υποβάλετε αίτηση θα χρειαστείτε:

τον ΑΜΚΑ σας

τον αριθμό παροχής ηλεκτρικής ενέργειας

την ηλεκτρονική σας διεύθυνση

τον αριθμό του κινητού σας τηλεφώνου

Όταν κάνετε την αίτηση, θα μάθετε αυτόματα:

το όριο τετραμηνιαίας κατανάλωσης για τιμολόγηση με το ΚΟΤ, αν το δικαιούστε

γιατί η αίτησή σας απορρίφθηκε, αν δεν το δικαιούστε

Η ένταξη στο ΚΟΤ γίνεται για ένα ολόκληρο έτος, δηλαδή για όλους τους λογαριασμούς που εκδίδονται το έτος αυτό και για το σύνολο της τετραμηνιαίας κατανάλωσης έως τα αντίστοιχα όρια κατανάλωσης που προβλέπονται για κάθε κατηγορία δικαιούχου.