Πόσο ρεύμα καίει το ψυγείο - Η κατάλληλη θερμοκρασία στον καύσωνα

Πόσο ρεύμα καίει το ψυγείο - Η κατάλληλη θερμοκρασία στον καύσωνα
Πέμπτη, 20/07/2023 - 12:48

Δείτε πόσο ρεύμα καίει το ψυγείο, που λειτουργεί ασταμάτητα, 24 ώρες το 24ωρο, όλες τις εποχές του χρόνου. Ποια είναι η κατάλληλη θερμοκρασία στον καύσωνα.

Πόσο ρεύμα καίει το ψυγείο, που λειτουργεί ασταμάτητα, 24 ώρες το 24ωρο, όλες τις εποχές του χρόνου; Το ψυγείο είναι γενικά μια οικονομική συσκευή που δεν επιβαρύνει πολύ τον λογαριασμό ρεύματος, αλλά αυτό προφανώς και εξαρτάται και από την ενεργειακή κλάση του.

Για παράδειγμα ένα ψυγείο με κατάψυξη, με ισχύ 90W, καίει περίπου 0,50 ευρώ την ημέρα με τις σημερινές τιμές ρεύματος. Άρα ολόκληρο τον μήνα περίπου 15 ευρώ.

Χρειάζεται όμως μεγάλη προσοχή στις θερμοκρασίες της συντήρησης και της κατάψυξης του ψυγείου, ειδικά το καλοκαίρι.

Το ψυγείο καταναλώνει σταθερά ρεύμα γιατί λειτουργεί όλο το 24ωρο. Γι αυτό η εξοικονόμηση αρχίζει με την αγορά του και την ενεργειακή του κλάση.

Μια καλή συμβουλή είναι να τοποθετήσετε το ψυγείο μακριά από θερμαντικό σώμα, φούρνο, πλυντήριο και μέρη που τα βλέπει ο ήλιος γιατί μπορεί να αυξήσει την κατανάλωση ρεύματος μέχρι και 30%.

Μην ανοίγετε συχνά την πόρτα του ψυγείου και μην την κρατάτε πολλή ώρα ανοιχτή. Φροντίστε το λάστιχο της πόρτας να είναι καθαρό και να εφαρμόζει πολύ καλά.

Η σημαντικότερη αλλαγή στις νέες ετικέτες είναι η απλούστευση των κλάσεων ενεργειακής απόδοσης, που πλέον ξεκινούν από το A, για τα πιο αποδοτικά προϊόντα, και φτάνουν μέχρι το G, για τα προϊόντα με πολύ χαμηλή απόδοση. Δεν υπάρχουν, δηλαδή, βαθμολογίες A+, A++ και A+++.

Με βάση τα νέα δεδομένα, λίγα προϊόντα μπορούν προς το παρόν να πάρουν την υψηλότερη βαθμολογία.

Επειδή στο ψυγείο –τόσο στον θάλαμο συντήρησης όσο και στον χώρο της κατάψυξης- τοποθετούμε ποικιλία τροφίμων που έχουν διαφορετική θερμοκρασία φύλαξης, θα πρέπει να επιλέξουμε μία θερμοκρασία λειτουργίας που να εξασφαλίζει την καλύτερη δυνατή συντήρηση όλων των τροφίμων.

Η θερμοκρασία της κατάψυξης μπορεί και να μείνει σταθερή στους -18oC.

Για να κυκλοφορεί σωστά ο αέρας στο εσωτερικό του ψυγείου και να κατανέμεται η ψύξη ιδανικά, μην γεμίζεις ασφυκτικά το ψυγείο σου. Άλλωστε με αυτό τον τρόπο αυξάνεται σημαντικά και η κατανάλωση ρεύματος.

Προκειμένου να διατηρήσετε τα τρόφιμά σας φρέσκα για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, η θερμοκρασία στο εσωτερικό του ψυγείου σας θα πρέπει να είναι μεταξύ 2°C και 4°C.

Ειδικότερα, το καλοκαίρι όπου οι θερμοκρασίες είναι υψηλότερες, η ρύθμιση του ψυγείου θα πρέπει να γίνεται γύρω στους 2°C. Τον χειμώνα μπορείτε να ανεβάσετε την θερμοκρασία στους 4°C. Αυτό που θα πρέπει να τονίσουμε είναι ότι θερμοκρασίες πάνω από 4 βαθμούς πιθανόν θα αλλοιώσουν τα τρόφιμά σας, ενώ κάτω από 2 βαθμούς υπάρχει κίνδυνος να συσσωρευτεί μεγάλη ποσότητα πάγου στην πλάτη του ψυγείου.