Μνημόνιο συνεργασίας EY Ελλάδος-Πανεπιστημίου Πειραιώς, με επίκεντρο τη νεοφυή επιχειρηματικότητα και την καινοτομία

Μνημόνιο συνεργασίας EY Ελλάδος-Πανεπιστημίου Πειραιώς, με επίκεντρο τη νεοφυή επιχειρηματικότητα και την καινοτομία
Δευτέρα, 26/06/2023 - 08:46

Η συνεργασία αναμένεται να εμβαθύνει τη σύνδεση του Πανεπιστημίου με την αγορά εργασίας και να θέσει τα θεμέλια για την ενίσχυση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας

Μνημόνιο συνεργασίαςμε τοΠανεπιστήμιο Πειραιώςυπέγραψε ηΕΥ Ελλάδος. Η συνεργασία αποσκοπεί στη στενότερη σύνδεση του Πανεπιστημίου Πειραιώς με τηναγορά εργασίας, την ενίσχυση της στήριξης προς τηνεοφυή επιχειρηματικότητακαι τηνκαινοτομία, την παραγωγήερευνητικού έργουγύρω από κοινούς τομείς ενδιαφέροντος και τηνανταλλαγή τεχνογνωσίας.

Η συνεργασία επισημοποιήθηκε στη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 20 Ιουνίου 2023, στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Το Πανεπιστήμιο εκπροσώπησαν ο Πρύτανης, καθηγητήςΜιχαήλ Σφακιανάκης, και οι καθηγητέςΓρηγόρης ΧονδροκούκηςκαιΣίμος Ρετάλης. Από την πλευρά της EY, παρευρέθηκε οΓιώργος Παπαδημητρίου, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥ Ελλάδος και οΜύρων Φλουρής, Associate Director στο Τμήμα Business Development.

Μεταξύ άλλων, το μνημόνιο συνεργασίας προβλέπει:

  • Την υλοποίηση δράσεων και ενεργειών, για τομείς και κλάδους κοινού ενδιαφέροντος, προς όφελος της ανάπτυξηςευκαιριών εργασιακής απασχόλησης
  • Τη διενέργεια κοινών δράσεων δικτύωσης με τοοικοσύστημα καινοτομίας
  • Την παροχήσυμβουλευτικής υποστήριξηςκαικαθοδήγησης(mentoring) από την EY προς το Πανεπιστήμιο, σε θέματα νεοφυούς επιχειρηματικότητας και καινοτομίας
  • Τηνπαροχή υποτροφιώνσε φοιτητές ή μέλη του Πανεπιστημίου, για την εκπόνηση μεταπτυχιακών, διδακτορικών και μεταδιδακτορικών εργασιών συναφών με τα αντικείμενα ενδιαφέροντος του Πανεπιστημίου και της ΕΥ.

Η συνεργασία των δυο οργανισμών δημιουργεί τις προϋποθέσεις γιαενεργότερη σύνδεση του Πανεπιστημίου με την αγορά εργασίας, τηναπό κοινού υποστήριξη και δημιουργία δομών ενίσχυσης της νεοφυούς επιχειρηματικότηταςστο Πανεπιστήμιο μέσω της εκτεταμένης εμπειρίας της EY με το οικοσύστημα καινοτομίας, ενώ θα δώσει και τη δυνατότητα στους φοιτητές του Πανεπιστημίου να αποκτήσουνεργασιακή εμπειρίακαι να αξιοποιήσουν τις σπουδές τους στην πράξη.

Με αφορμή την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥ Ελλάδος, κ.Γιώργος Παπαδημητρίου, δήλωσε: «Η ΕΥ έχει αναδείξει εδώ και χρόνια την ανάγκη ουσιαστικής σύνδεσης και στενότερης συνεργασίας της ελληνικής επιχειρηματικότητας με τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, με στόχο την ευθυγράμμιση της αγοράς εργασίας με τις σημερινές απαιτήσεις και τις νέες αναπτυξιακές ανάγκες της Ελλάδας. Την πεποίθησή μας αυτή, την υπηρετούμε έμπρακτα, προωθώντας συνεργασίες με σημαντικά εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα της χώρας, και δίνοντας, παράλληλα, ευκαιρίες πρακτικής άσκησης σε φοιτητές και αποφοίτους. Στο πλαίσιο αυτό, είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος για την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα που έχει αναπτύξει σημαντική τεχνογνωσία και ενδιαφέρεται έμπρακτα για την προώθηση της καινοτομίας. Η υπογραφή του μνημονίου θέτει τα θεμέλια μίας ευρύτερης συνεργασίας και αλληλεπίδρασης μεταξύ των δυο οργανισμών, ειδικότερα σε θέματα νεοφυούς επιχειρηματικότητας, που αναμένουμε να δημιουργήσει ιδιαίτερη προστιθέμενη αξία για την αγορά εργασίας, και την οικονομία ευρύτερα».

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, καθηγητήςΜιχαήλ Σφακιανάκης, δήλωσε: «ΤοΠανεπιστήμιο Πειραιώςστηρίζει τη νεοφυή επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, έχοντας δημιουργήσει μεταπτυχιακά τμήματα τα οποία προσεγγίζουν την επιχειρηματική αυτή δραστηριότητα σε εννοιολογικό, πρακτικό και ερευνητικό επίπεδο. Το ελληνικό οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων τείνει να αποτελέσει σταδιακάέναν πολλά υποσχόμενο πυλώνα της ελληνικής οικονομίαςμε γρήγορη και υγιή ανάπτυξη. Η συνεργασία με την EY, είναι βέβαιο ότι, θα συμβάλει στην ταχύτερη και αποτελεσματικότερη ένταξη περισσότερων επιχειρήσεων με ανάλογα χαρακτηριστικά αλλά και θα οδηγήσει πολλές από αυτές προς τηδιεθνοποίηση».