Tο WWF International για την απόφαση της Ρωσίας να χαρακτηρίσει το εθνικό γραφείο στη χώρα ως «ανεπιθύμητη» οργάνωση

Tο WWF International για την απόφαση της Ρωσίας να χαρακτηρίσει το εθνικό γραφείο στη χώρα ως «ανεπιθύμητη» οργάνωση
Δευτέρα, 26/06/2023 - 10:20

Είμαστε βαθιά απογοητευμένοι με την απόφαση του γραφείου της Γενικής Εισαγγελίας της Ρωσίας να χαρακτηρίσει τις δραστηριότητες του WWF ως «ανεπιθύμητες στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Ως αποτέλεσμα και με άμεση ισχύ, το WWF Ρωσίας έλαβε τη δύσκολη απόφαση να μην ανήκει πλέον στο διεθνές δίκτυο του WWF, τερματίζοντας, δυστυχώς την αξιόλογη κι επιδραστική πορεία του τοπικού γραφείου του WWF στη Ρωσία, αλλά και τη δράση του για την προστασία της φύσης στη χώρα, η οποία διαρκεί περισσότερο από 30 χρόνια.

Το WWF αποτελεί ένα παγκόσμιο δίκτυο ανθρώπων, επιστημόνων, εθελοντών και πολιτών, που δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 100 χώρες απ’ όλο τον κόσμο και μοιράζεται μια κοινή αποστολή: να σταματήσει την υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος και να χτίσει ένα μέλλον όπου οι άνθρωποι θα ζουν σε αρμονία με τη φύση. Ως μέρος αυτού του δικτύου, το WWF Ρωσίας λειτουργούσε ως μία μη κομματική εθνική οργάνωση, που διοικούνταν και ελεγχόταν από Ρώσους πολίτες που εργάζονταν για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας του πλανήτη.

Στο WWF αισθανόμαστε μόνο περήφανοι που συμβάλλαμε στην προστασία της φύσης στη Ρωσία. Η Ευρασία διαθέτει μία σπουδαία και παγκοσμίως σημαντική βιοποικιλότητα που πρέπει να διαφυλαχθεί, και η οποία συμπεριλαμβάνει τις οικολογικά σημαντικές περιοχής της Αρκτικής, Amur-Heilong, Altai-Sayan και του Καυκάσου, στις οποίες το WWF Ρωσίας εφάρμοζε και υλοποιούσε προγράμματα διατήρησης και προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.

Από το 1989, όταν ξεκίνησε η δράση του WWF στη Ρωσία, το εξαιρετικά ταλαντούχο και αφοσιωμένο προσωπικό που στελέχωσε το εθνικό γραφείο, ανέπτυξε και υλοποίησε περισσότερα από 1.000 έργα με στόχο τη διατήρηση της φύσης. Πάνω από 72 εκατομμύρια εκτάρια μοναδικών εδαφών μπήκαν σε καθεστώς προστασίας στη χώρα, σπάνια είδη, όπως ο ευρωπαϊκός βίσονας και η λεοπάρδαλη της Περσίας επέστρεψαν στην άγρια φύση, ενώ πληθυσμοί των ασιατικών μεγάλων αιλουροειδών (Asian Big Cats), των αργκάλι (argali), της πολιτικής αρκούδας, του λευκού πελαργού της Ανατολής (Oriental white stork), αλλά και άλλων ειδών, αποκαταστάθηκαν.

Μας λυπεί βαθιά ο χαρακτηρισμός της Γενικής Εισαγγελίας της Ρωσίας ότι το WWF αποτελεί "απειλή για την ασφάλεια στον οικονομικό τομέα" και πιστεύουμε ότι η διατήρηση του φυσικού μας κόσμου είναι ζωτικής σημασίας, ειδικά τη στιγμή που η διττή κρίση του κλίματος και της απώλειας της βιοποικιλότητας επιταχύνεται σε ολόκληρο τον κόσμο. Η ανθεκτικότητα απέναντι σε ένα ένα μεταβαλλόμενο κλίμα εξαρτάται από ένα υγιές περιβάλλον. Για να μπορέσουμε να πετύχουμε τους παγκόσμιους στόχους του κλίματος και της φύσης, αλλά και για να δημιουργήσουμε και να εφαρμόσουμε ολοκληρωμένες λύσεις για τις περιβαλλοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, χρειάζεται ανοιχτή συνεργασία και εμπιστοσύνη ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορέων.

Στο WWF, η αποστολή μας είναι να δημιουργήσουμε έναν κόσμο όπου άνθρωπος και η φύση ζουν αρμονικά. Σήμερα στεκόμαστε δίπλα στους συναδέλφους και τους υποστηρικτές από όλο τον κόσμο και υποστηρίζουμε την επιθυμία και τις προσπάθειές τους να χτίσουν έναν κόσμο όπου όλοι οι άνθρωποι και η φύση ευημερούν.

Πρωτότυπη ανακοίνωση του WWF International στα αγγλικά, εδώ:

WWF International statement on “undesirable” characterisation in Russia (panda.org)