Ημερίδα της ΡΑΕ στη Θεσσαλονίκη με θέμα την «Ανακύκλωση ενεργειακών υποδομών»

Ημερίδα της ΡΑΕ στη Θεσσαλονίκη με θέμα την «Ανακύκλωση ενεργειακών υποδομών»
Παρασκευή, 02/06/2023 - 15:56

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να διοργανώσει μία δημόσια συζήτηση για να φωτίσει και να αναδείξει ότι οι ενεργειακές υποδομές είναι ανακυκλώσιμες, και ότι προβλέπεται ρητά η πλήρης αποκατάσταση του περιβάλλοντος, σε όλες τις περιπτώσεις. Tην Παρασκευή 9 Ιουνίου στα πλαίσια της Forward Green Expo στη Θεσσαλονίκη (περίπτερο 15, open stage, 15:30 - 18:30)

Στο πλαίσιο αυτό, και με αυστηρή τήρηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου, η Αρχή προγραμματίζει να διοργανώσει δια ζώσης ενεργειακή εκδήλωση με τίτλο:«Ανακύκλωση ενεργειακών υποδομών». Στην Ημερίδα θα κληθούν εκπρόσωποι των φορέων των ΑΠΕ (ΕΛΕΤΑΕΝ – Για τα Αιολικά, ΣΕΦ-ΣΠΕΦ-ΠΟΣΠΗΕΦ, κτλ. – για τα Φ/Β, ΕΣΜΥΕ – για τα Μικρά Υδροηλεκτρικά, ΕΣΠΑΒ-ΕΛΕΑΒΙΟΜ – για βιοαέριο και Βιομάζα) και η ΔΕΗ ΑΕ για την αποκατάσταση των λιγνιτικών περιοχών, ενώ τον συντονισμό θα τον έχει εκπρόσωπος της ΡΑΕ.

H ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και η μεγιστοποίηση της διείσδυσής τους αποτελεί μονόδρομο για την επίτευξη της ενεργειακής μετάβασης. Το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα που βρίσκεται υπό αναθεώρηση μετά την ενεργειακή κρίση, προβλέπει σημαντικά υψηλότερη διείσδυση των ΑΠΕ από τους ήδη εγκεκριμένους φιλόδοξους στόχους. Στο πλαίσιο αυτό, η κοινωνία θα πρέπει να ενημερωθεί με ορθό και έγκυρο τρόπο, ώστε η αποδοχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας να είναι καθολική.

Στη κατεύθυνση αυτή, ένα από τα σημαντικότερα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθεί είναι τι θα συμβεί με τον εξοπλισμό των έργων ΑΠΕ και των ενεργειακών υποδομών, μετά την ολοκλήρωση της διάρκειας ζωής τους.

Στην Ημερίδα θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι φορέων του κλάδου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και ειδικότερα το πρόγραμμα θα έχει ως εξής:

Χαιρετισμοί:

Δημήτριος Φούρλαρης, Αντιπρόεδρος Κλάδου Ενέργειας, ΡΑΑΕΥ

Ομιλητές:

  • «Η κατάσταση των έργων ΑΠΕ στην Ελλάδα σήμερα και η πορεία προς την ανακύκλωσή τους», Ιωάννης Χαραλαμπίδης,Δ/ντης Αδειοδοτήσεων και τήρησης Μητρώων και Αρχείων, ΡΑΑΕΥ
  • «Ανακύκλωση Αιολικών Σταθμών», Δρ. Παναγιώτης Παπασταματίου, Γεν. Δ/ντης, ΕΛΕΤΑΕΝ
  • «Ανακύκλωση Φ/Β Σταθμών», Δρ. Στέλιος Λουμάκης, Πρόεδρος ΣΠΕΦ, Στέλιος Ψωμάς, Εκπρόσωπος ΣΕΦ, ΠΟΣΠΗΕΦ
  • «Ανακύκλωση Μικρών Υδροηλεκτρικών Σταθμών», Κωνσταντίνος Βασιλικός, Πρόεδρος ΕΣΜΥΕ
  • «Ανακύκλωση Σταθμών Βιομάζας», Νίκος Δαμάτης, Γεν. Γραμματέας ΕΛΕΑΒΙΟΜ,

Συντονιστής:Δρ. Διονύσιος Παπαχρήστου,Δ/ντης Γραφείου Τύπου & Δημοσίων Σχέσεων, ΡΑΑΕΥ