Ενεργοποιήθηκαν τα Πράσινα Συγχρηματοδοτούμενα Δάνεια της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας

Ενεργοποιήθηκαν τα Πράσινα Συγχρηματοδοτούμενα Δάνεια της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας
Τετάρτη, 17/05/2023 - 09:50

Ξεκινά η διάθεση 4 νέων Προγραμμάτων της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας – HDB για την στήριξη των ΜμΕ

Εντυπωσιακά μεγάλη συμμετοχή εκδηλώθηκε από το τραπεζικό σύστημα της χώρας, για να ξεκινήσει άμεσα η υλοποίηση των 4 νέων προγραμμάτων της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας-HDB που στηρίζουν, με χαμηλότοκες χρηματοδοτήσεις, την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Τα4 νέα ευέλικτα χρηματοδοτικά προϊόντα(3 συγχρηματοδοτούμενα και 1 Εγγυοδοτικό) εξασφαλίζουνιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησηςγια τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

  1. ΤοΤαμείο Εγγυοδοσίας «Development Law Financial Instrument” (DeLFI), παρέχειεγγυήσεις για τη λήψη δανείων μακροπρόθεσμης και βραχυπρόθεσμης διάρκειαςμε σκοπό την υλοποίηση των επενδυτικών προτάσεων που υποβλήθηκαν στοννέο αναπτυξιακό νόμο N.4887/2022. Το DeLFI παρέχει εγγύηση80%ανά δάνειο και συνολικά θα διατεθούν δάνεια ύψους500 εκ. Ευρώ.

Στην πρόσκληση τηςΕλληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας-HDB ανταποκρίθηκαν12 τράπεζεςκαι αιτήθηκαν δάνεια συνολικού προϋπολογισμού€932 εκ., ποσό που προς το παρόν, είναι διπλάσιο από τους διαθέσιμους πόρους.

  • Αξίζει να σημειωθεί ότιτα κεφάλαια του DeLFI προέρχονται από τις επιστροφές κεφαλαίων τουΤαμείου Επιχειρηματικότητας Ι (ΤΕΠΙΧ Ι).

Αυτό αναδεικνύει τη σημαντικότητα της λειτουργίας των χρηματοδοτικών εργαλείων ως revolving mechanism χρηματοδότησης με πολλαπλάσιο θετική επίδραση στην οικονομία, καθώς πόροι τουΕΣΠΑ 2007-2013, αφού χρηματοδότησαν ένα σημαντικό αριθμό επιχειρήσεων επιστρέφουν εκ νέου στην αγορά για την ενίσχυση νέων επιχειρήσεων.

  • ΤοΤαμείο Χαρτοφυλακίου Συγχρηματοδοτήσεων(φέρει την ονομασίαBusiness Growth Fund) μοχλεύει δημόσιους πόρους, σε συνεργασία με τηνΕυρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB)και μέσω της συμμετοχής των Τραπεζικών Ιδρυμάτων, αυξάνει τα διαθέσιμα δανειακά κεφάλαια σε περισσότερα από2 δις ευρώ.

Η πρώτη φάση υλοποίησης του Ταμείου Χαρτοφυλακίου ενεργοποιήθηκε ήδη με την δημοσίευση πρόσκλησης προς τις Τράπεζες γιατρία (3) Νέα Ταμείαγια την διοχέτευση στην αγορά επενδυτικών δανείων και κεφαλαίων κίνησης ύψους έως 1,35 δις ευρώ, ενώπρόσθετοι πόροι ύψους 35 εκ. ευρώαναμένεται να καλύψουν επιδότηση τόκων των παρεχόμενων δανείων.

  • Σημαντική θα είναι ηελάφρυνση του κόστους δανεισμούγια τις επιχειρήσεις μέσω των προγραμμάτων αυτών, αφού κάθε δάνειο θα συγχρηματοδοτείται κατά40%από τους δημόσιους πόρων των Ταμείων αυτών, και θα παρέχεταιάτοκα, ενώ για το υπόλοιπο 60% που θα χρηματοδοτεί η Τράπεζα το κόστος χρηματοδότησηςθα μειώνεται κατά 3%για τα2πρώτα έτη του δανείου με την εφαρμογή της μερικής επιδότησης του επιτοκίου (υπό προϋποθέσεις).

Αυτό αποφέρει μιασυνολική μείωση του κόστους δανεισμούπου δύναται να ξεπεράσει σε κάποιες περιπτώσεις και το75%

Μεγάλο υπήρξε το ενδιαφέρον από πλευράς Πιστωτικών Ιδρυμάτων για τη συμμετοχή τους και σ’ αυτά τα 3 νέα προγράμματα, αφού13 Τράπεζεςυπέβαλαν τις προτάσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος με ανταγωνιστικές προσφορές επιτοκίων και μειωμένες απαιτήσεις εξασφαλίσεων.

Η συμμετοχή τους στα δανειακά κεφάλαια σε αυτή την πρώτη φάση των προγραμμάτων αναμένεται να φτάσει τα800 εκ. ευρώ.

Αναλυτικά τα 3 νέα άμεσα διαθέσιμα προγράμματα συγχρηματοδότησης θα παρέχουν:

Ι.Πράσινα Συγχρηματοδοτούμενα Δάνεια (Green Co-Financing Loans)με συνολικά διαθέσιμα δανειακά κεφάλαια ύψους έως500 εκατ.για χρηματοδοτήσεις επενδυτικού σκοπού σε ΜμΕ που υλοποιούν επενδύσεις ενεργειακής αναβάθμισης, ανάπτυξης παρόχων green services, ανάπτυξης δικτύων φόρτισης αυτοκινήτων τεχνολογίας χαμηλών ρύπων (ηλεκτροκίνητων ή υδρογόνου) καθώς και επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με απώτερο στόχο την μείωση των εκπομπών και την προστασία του περιβάλλοντος. Η διάρκεια των δανείων θα είναι από 2 έως 10 έτη και το ύψος αυτών θα κυμαίνεται από80.000 € έως 8.000.000 €.Δίνεται δυνατότητα αξιοποίησης περιόδου χάριτος για τα 2 πρώτα έτη.

ΙΙ.Δάνεια Ψηφιακής Αναβάθμισης (Digitalization Co-Financing Loans)με συνολικά διαθέσιμα δανειακά κεφάλαια ύψους έως250 εκατ. €για χρηματοδοτήσεις επενδυτικού σκοπού σε ΜμΕ, για την υλοποίηση επενδύσεων ψηφιοποίησης και ψηφιακής αναβάθμισης των εργασιών/δραστηριοτήτων τους, με στόχο της αύξηση της παραγωγικότητας τους, τη μεγέθυνσή τους και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας υψηλής προστιθέμενης αξίας. Η διάρκεια των δανείων θα είναι από 2 έως 10 έτη ,το δε ύψος αυτών ανέρχεται από25.000 € έως 1.000.000 €.Δίνεται δυνατότητα αξιοποίησης περιόδου χάριτος για τα 2 πρώτα έτη.

ΙΙΙ.Δάνεια Ρευστότητας Επιχειρήσεων (Liquidity Co-Financing Loans) με συνολικά διαθέσιμα δανειακά κεφάλαια ύψους έως 600 εκατ. € για χρηματοδοτήσεις κεφαλαίου κίνησης σε Μμε. Η επιδότηση επιτοκίου εφαρμόζεται αποκλειστικά και μόνο για τις επιχειρήσεις που δεν έχουν λάβει ξανά χρηματοδότηση/ ενίσχυση από πρόγραμμα τηςHDB. Στόχος των δανείων είναι η διευκόλυνση της ομαλής λειτουργίας του συναλλακτικού κυκλώματος των επιχειρήσεων καθώς και η αντιμετώπιση του αυξημένου ενεργειακού κόστους υπό τις παρούσες έκτακτες συνθήκες της αγοράς (αύξηση ενεργειακών δαπανών, τιμές πρώτων υλών, πληθωριστικές πιέσεις) και η προστασία των θέσεων εργασίας, ώστε να ανταπεξέλθουν με επιτυχία στις προκλήσεις της σύγχρονης επιχειρηματικότητας. Η διάρκεια των δανείων θα είναι από 2 έως 5 έτη, και το ύψος του δανείου ανέρχεται από10.000 € έως 1.500.000 €.Δίνεται δυνατότητα αξιοποίησης περιόδου χάριτος για τα 2 πρώτα έτη.

nea_ergaleia_HDB.jpg

Τελευταία τροποποίηση στις 17/05/2023 - 10:25