Β. Κορκίδης στο iEnergeia: Οι αυξήσεις, στα είδη του πασχαλινού τραπεζιού, αναμένεται να περιορίσουν κατανάλωση και τζίρο

Β. Κορκίδης στο iEnergeia: Οι αυξήσεις, στα είδη του πασχαλινού τραπεζιού, αναμένεται να περιορίσουν κατανάλωση και τζίρο
Κυριακή, 09/04/2023 - 07:50

Ο πασχαλινός τζίρος είναι ένα ακόμα στοίχημα για το σύνολο της αγοράς, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής, Βασίλη Κορκίδη.

Ο πασχαλινός τζίρος είναι ένα ακόμα στοίχημα για το σύνολο της αγοράς, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής, Βασίλη Κορκίδη που σημειώνει ότι η αγορά περιμένει να ξεπεράσει τη συνήθη υποτονική κίνηση των τελευταίων ετών και να υπερβεί τον περυσινό πασχαλινό τζίρο των 1,5 δις ευρώ.

Η πασχαλινή εορταστική περίοδος, όπως δηλώνει στο iEnergeia, o κ. Κορκίδης, μπορεί να είναι μικρής διάρκειας, αλλά με αρκετή ένταση, καθώς ο καταναλωτής θα προμηθευτεί, έστω και τα αναγκαία, για να περάσει τις γιορτινές μέρες που προσδιορίζει το Ελληνικό Πάσχα.

Ο κόσμος, συνεχίζει ο ίδιος, έχει ανάγκη να αισθανθεί καλύτερα, να βελτιώσει τη διάθεσή του, και το εμπόριο έχει την ανάγκη του ευδιάθετου καταναλωτή για να ξεπεράσει έναν ακόμη «σκόπελο». Σε αυτή τη μάχη, πολιτεία και επιχειρήσεις δίνουν από κοινού τον αγώνα για να μην περιοριστεί η αγοραστική κίνηση από την ακρίβεια που «υπαγορεύεται» από τις πληθωριστικές πιέσεις, κυρίως στα τρόφιμα.

Οι καταναλωτές έχουν σαφώς αλλάξει συνήθειες, όπως αποτυπώνουν οι μελέτες, και αγοράζουν λιγότερα προϊόντα, ενώ ωθούνται στην επιλογή φθηνότερων λύσεων. Στρέφονται στο «καταφύγιο» των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, το μερίδιο των οποίων σημείωσε νέο ρεκόρ στη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών, με 17,7%, όσο ήταν δηλαδή και στην εποχή της βαθιάς οικονομικής κρίσης το 2012. Η προσθήκη των καλαθιών του «νονού» και το «πασχαλινό» έρχονται, σε συνδυασμό με την καταβολή έκτακτων ενισχύσεων στους συνταξιούχους και την αύξηση του κατώτατου μισθού, να συμβάλουν στη βελτίωση της αγοραστικής ικανότητας των νοικοκυριών, αλλά και της ψυχολογίας τους, που τόσο έχει ανάγκη η αγορά.

Το φετινό δώρο του Πάσχα, ύψους 1 δις ευρώ, θα πρέπει να καταβληθεί στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα μέχρι και τη Μεγάλη Τετάρτη 12 Απριλίου 2023. Αυτό, όμως, όπως τονίζει ο πρόεδρος, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να κατατεθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς λίγο νωρίτερα. Και είναι σύνηθες, η εορταστική αγορά να «ζεσταίνεται» με την καταβολή του δώρου, οπότε και ξεκινά η, «πιεστική χρονικά», αναζήτηση του αγοραστικού κοινού για τις δέουσες αγορές των ημερών του Πάσχα. Η αγορά, πάντως, αναφέρει ο κ. Κορκίδης, ευελπιστεί να απορροφήσει μεγάλο μέρος του δώρου του Πάσχα, υπολογίζοντας να ξεπεράσει τη συνήθη υποτονική κίνηση των τελευταίων ετών και να ξεπεράσει τον περυσινό πασχαλινό τζίρο των 1,5 δις ευρώ.

Ωστόσο, πιο ακριβό, σε σχέση με πέρυσι το Πάσχα, αναμένεται να είναι φέτος στο τραπέζι των καταναλωτών ο παραδοσιακός οβελίας, τόσο λόγω της εκτόξευσης του κόστους παραγωγής για τους κτηνοτρόφους, όσο και της μείωσης του ζωικού κεφαλαίου.

Οι αυξήσεις στα τρόφιμα, που περιλαμβάνονται στο πασχαλινό τραπέζι, όπως εκτιμά ο ίδιος, είναι σχεδόν βέβαιο πως θα περιορίσουν την κατανάλωση και τον πασχαλινό τζίρο σε πολλούς άλλους κλάδους του λιανικού εμπορίου, όπως τα εποχικά δώρα, παιχνίδια, λαμπάδες, σοκολατοειδή, παιδική ένδυση και υπόδηση, που αποτελούν μεγάλο μέρος των πασχαλινών εορταστικών δαπανών, ενώ «φρενάρισμα» στον όγκο πωλήσεων παρατηρείται στις αγορές των σούπερ μάρκετ, σε αντίθεση με τον τζίρο. Ωστόσο, οι κεντρικές και περιφερειακές αγορές της Αττικής, παρά τις πολλές δυσκολίες, τις ανατιμήσεις και το ενεργειακό κόστος, που έχουν υποστεί όλες οι επιχειρήσεις, εγγυώνται την επάρκεια όλων των πασχαλινών ειδών και τροφίμων για τους καταναλωτές, είτε φύγουν για Πάσχα στο χωριό, είτε μείνουν στο Λεκανοπέδιο.

Γεγονός είναι ότι, αν και ο καιρός σταθεί σύμμαχος, η αγορά θα κινηθεί με θετικό πρόσημο. Ενόψει Πάσχα, και οι κρατήσεις στις ακτοπλοϊκές εταιρείες είναι αυξημένες, ενώ ο ρυθμός έκδοσης εισιτηρίων είναι υψηλότερος της περυσινής, προ πασχαλινής, περιόδου. Για φέτος, πάντως, η αίσθηση μεταξύ των στελεχών των ακτοπλοϊκών εταιρειών είναι ότι, αναλογικά με την εποχή, η κίνηση θα είναι ιδιαίτερα αυξημένη, καθώς ο κόσμος, απαλλαγμένος πια από τα μέτρα για την πανδημία, αναζητά ευκαιρίες για να ταξιδέψει. Όπως φαίνεται, η επιβατική κίνηση θα είναι πολύ καλύτερη από πέρυσι, που ήταν περίπου 20% κάτω, σε σύγκριση με το 2019, την καλύτερη, ιστορικά, χρονιά. Άλλωστε, η τουριστική σεζόν έχει ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω σε συνδυασμό με το καθολικό Πάσχα. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα κρατήσεις, η «έξοδος του Πάσχα» θα είναι φέτος μεγαλύτερη και, ταυτόχρονα, πολλά υποσχόμενη πως θα τονώσει, εκτός από τις κεντρικές, και τις περιφερειακές αγορές των νησιών του Αργοσαρωνικού.

Πασχαλινό ωράριο και ανοικτά μαγαζιά σήμερα Κυριακή

Το εορταστικό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων που προτείνεται από τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών έχει ως εξής:

Κυριακή 9/4/2023 11.00 – 18.00

Μ. Δευτέρα 10/4/2023 09.00 – 21.00

Μ. Τρίτη 11/4/2023 09.00 – 21.00

Μ. Τετάρτη 12/4/2023 09.00 – 21.00

Μ. Πέμπτη 13/4/2023 09.00 – 21.00

Μ. Παρασκευή 14/4/2023 13.00 – 19.00

Μ. Σάββατο 15/4/2023 09.00 – 15.00

ΠΑΣΧΑ 16/4/2023 ΑΡΓΙΑ

Δευτέρα 17/4/2023 ΑΡΓΙΑ