«Ανακυκλώνω - Αλλάζω Θερμοσίφωνα»: Έρχεται η ώρα της αίτηση για ηλιακό

«Ανακυκλώνω - Αλλάζω Θερμοσίφωνα»: Έρχεται η ώρα της αίτηση για ηλιακό
Σάββατο, 04/03/2023 - 07:46

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να μπαίνουν στο allazothermosifona.gov.gr (όταν αυτό ενεργοποιηθεί) και να ακολουθήσουν τα βήματα που απαιτούνται για το voucher.

Πλησιάζει πλέον ο χρόνος για το πρόγραμμα επιδότησης αντικατάστασης ηλεκτρικού με ηλιακό θερμοσίφωνα, καθώς μέσα στον Μάρτιο αναμένεται να δημοσιευτεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο οδηγός του προγράμματος «Ανακυκλώνω - Αλλάζω Θερμοσίφωνα», με τις αιτήσεις για τα voucher να ανοίγουν - το επόμενο χρονικό διάστημα.

Το πρόγραμμα περιμένουν χιλιάδες νοικοκυριά, εδώ και μήνες, προκειμένου να αλλάξουν τους ηλεκτρικούς θερμοσίφωνες με ηλιακούς.

Η δράση υπολογίζεται να αγγίξει τα 100 εκατομμύρια ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί με πόρους από το ΕΣΠΑ 2014 – 2021, ενώ θα επιδοτεί μέχρι και 60% το κόστος απόκτησης ηλιακού θερμοσίφωνα.

Μέχρι πρότινος, μοναδική προϋπόθεση για την χρηματική αποζημίωση ήταν η ύπαρξη ηλεκτρικού θερμοσίφωνα για να γίνει αντικατάσταση. Δεν δικαιούται, δηλαδή, κάποιος επιδότηση για να τοποθετήσει πρώτη φορά απευθείας ηλιακό θερμοσίφωνα.

Τα νοικοκυριά περιμένουν να τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα του gov.gr, προκειμένου να μπουν και να κάνουν αίτηση για την αντικατάσταση του ηλεκτρικού θερμοσίφωνα με ηλιακό, καθώς έτσι θα εξοικονομούν σημαντικά ποσά ετησίως από τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος.

Το πρόγραμμα που περιλαμβάνεται σε σχετική τροπολογία η οποία κατατέθηκε αυτές τις μέρες σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών στη Βουλή προς δημόσια διαβούλευση, θα καλύπτει έως και το 60% του κόστους απόκτησης ηλιακού θερμοσίφωνα και οι επιδοτήσεις θα είναι κλιμακωτές με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια.

Προτεραιότητα θα έχουν οι πιο ευάλωτοι, δηλαδή χαμηλόμισθοι, μονογονεϊκές οικογένειες, άτομα με ειδικές ανάγκες ή πολύτεκνοι.

Πού θα γίνεται η αίτηση για το Ανακυκλώνω - Αλλάζω Θερμοσίφωνα

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να μπαίνουν στο allazothermosifona.gov.gr (όταν αυτό ενεργοποιηθεί) και να ακολουθήσουν τα βήματα που απαιτούνται για το voucher.

Στη συνέχεια, προκύπτει η ενημέρωση με ένα SMS, θα καθοριστεί το ύψος που θα δικαιούνται οι αιτούντες -ανάλογα με το εισόδημα- και θα μπορούν να εξαργυρώνουν to voucher με την αγορά.

Σημειώνεται ότι για τους προς αντικατάσταση ηλεκτρικούς θερμοσίφωνες, προβλέπεται ως υποχρέωση η παράδοση της παλιάς συσκευής για ανακύκλωση στον προμηθευτή που εξαργυρώνει το voucher κατά το πρότυπο του προγράμματος «Ανακυκλώνω-Αλλάζω Συσκευή».