Ηλιακοί θερμοσίφωνες: Στην τελική ευθεία το πρόγραμμα για τις επιδοτήσεις

Ηλιακοί θερμοσίφωνες: Στην τελική ευθεία το πρόγραμμα για τις επιδοτήσεις
Κυριακή, 26/02/2023 - 06:51

Κατατέθηκε η τροπολογία για τους ηλιακούς θερμοσίφωνες και αναμένεται η απόφαση για να καθοριστούν και οι ειδικοί όροι που αφορούν στη διαδικασία, στα κριτήρια για τους δικαιούχους, καθώς και το ποσό της επιδότησης.

Στην τελική ευθεία μπαίνουν δυο σημαντικά προγράμματα επιδοτήσεων για την εξοικονόμηση ενέργειας συνολικού προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ μετά την κατάθεση σχετικής τροπολογίας από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στη Βουλή.

Πρόκειται για το πολυαναμενόμενο πρόγραμμα για τους ηλιακούς θερμοσίφωνες, καθώς και το πρόγραμμα Produc-e Green που αφορά στην επιδότηση παραγωγικών επενδύσεων πράσινης οικονομίας.

Με την τροπολογία παρέχεται η δυνατότητα έκδοσης Κοινής Υπουργικής Απόφασης με τις ρυθμίσεις για την αντικατάσταση οικιακών συστημάτων παραγωγής ζεστού νερού από ηλιοθερμικά συστήματα παραγωγής και ανακύκλωση των αποσυρόμενων συσκευών μέσω συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης και ανακύκλωσης από πιστοποιημένους φορείς. Με την απόφαση, που αναμένεται να εκδοθεί αμέσως μετά θα καθοριστούν και οι ειδικοί όροι που αφορούν στη διαδικασία, στα κριτήρια για τους δικαιούχους, καθώς και το ποσό της επιδότησης.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα γνωστά το πρόγραμμα είναι αρχικού προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ και το ποσοστό της επιδότησης για ηλιακά συστήματα εκτιμάται ότι θα φτάνει στο 60%. Θα αφορά την πρώτη και δεύτερη κατοικία και θα τεθούν οικονομικο-κοινωνικά κριτήρια με ξεχωριστό κονδύλι για τα ευάλωτα νοικοκυριά. Προτεραιότητα θα δοθεί όπως και στο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω- Αλλάζω Συσκευή» σε χαμηλόμισθους, πολύτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες. Για τα voucher που θα εκδίδονται και δεν θα εξαργυρώνονται από τους δικαιούχους θα γίνεται ανατροφοδότηση του συστήματος με νέους δικαιούχους. Η διαδικασία θα είναι όμοια, δηλαδή οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να κάνουν αίτηση στην πλατφόρμα υποδοχής αιτήσεων, η οποία, όπως έχει προαναγγείλει το υπουργείο, θα ανοίξει εντός του Μαρτίου. Μετά τη λήξη της περιόδου υποβολής αιτήσεων θα γίνει η αξιολόγηση και θα ανακοινωθούν οι δικαιούχοι, οι οποίοι εκτιμάται ότι θα ανέλθουν περί τους 150.000-190.000. Θα εκδοθούν τα voucher, τα οποία θα εξαργυρώνονται στις επιχειρήσεις, οι οποίες κατά τα πρότυπα του προγράμματος «Ανακυκλώνω- Αλλάζω Συσκευή» θα πρέπει να έχουν πιστοποιηθεί στην πλατφόρμα.

Για τους προς αντικατάσταση ηλεκτρικούς θερμοσίφωνες, προβλέπεται ως υποχρέωση η παράδοση της παλιάς συσκευής για ανακύκλωση στον προμηθευτή που εξαργυρώνει το voucher κατά το πρότυπο του προγράμματος «Ανακυκλώνω-Αλλάζω Συσκευή».

Το πρόγραμμα επιδότησης με τους ηλιακούς, προβλέπει κατηγοριοποίηση βάσει των λίτρων των ηλιακών συσκευών και των μελών μιας οικογένειας και καθορισμό πλαφόν ανά κατηγορία ευθέως συνδεδεμένη με την χωρητικότητα του boiler.

Στο κόστος δεν θα περιλαμβάνονται πρόσθετες δαπάνες όπως είναι για παράδειγμα το κόστος εγκατάστασης ή απεγκατάστασης ενός ηλιακού.

Στην ίδια τροπολογία περιλαμβάνεται και το «Produc-e Green», το πρόγραμμα «Παραγωγικών Επενδύσεων Πράσινης Οικονομίας» για την παροχή ενισχύσεων σε παραγωγικές επενδύσεις Τομέα κατασκευής και παραγωγής νέου μηχανολογικού και τεχνολογικού εξοπλισμού. Το πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού 200 εκατομμυρίων ευρώ αφορά ειδικότερα την κατασκευή παραγωγικών μονάδων με υποχρεωτικό τμήμα έρευνας και εξέλιξης (R&D) για καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες στο πλαίσιο της βιώσιμης κινητικότητας, όπως ανακύκλωση μπαταριών, κατασκευή/συναρμολόγηση ηλεκτρικών οχημάτων και φορτιστών κλπ. Η δαπάνη καλύπτεται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η προκήρυξή του αναμένεται άμεσα και ο στόχος είναι να ολοκληρωθεί μέχρι το 2025.