To συνέδριο στην Ουάσιγκτον έδωσε το έναυσμα για την επόμενη ημέρα της αμερικανικής παρουσίας στην περιοχή

To συνέδριο στην Ουάσιγκτον έδωσε το έναυσμα για την επόμενη ημέρα της αμερικανικής παρουσίας στην περιοχή
Τετάρτη, 15/02/2023 - 12:50

Το 4ο Φόρουμ για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Ανατολική Μεσόγειο που ολοκληρώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον έθεσε σε νέες βάσεις την αμερικανική παρουσία και επένδυση στην περιοχή.

ΣτηνΟυάσιγκτοντων ΗΠΑ χτύπησε η καρδιά των εξελίξεων για τα θέματα που απασχολούν την περιοχή της ΝοτιοανατολικήςΕυρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου, την προηγούμενη εβδομάδα. Στο 4th SE Europe & East Med Forum, που συνδιοργανώθηκε από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, τηνΚαθημερινήκαι το Ελληνοαμερικανικό Συμβούλιο Ηγεσίας, συζητήθηκαν, από σημαντικές προσωπικότητες από τους χώρους της πολιτικής, των επιχειρήσεων, της διπλωματίας, της ακαδημαϊκής κοινότητας και του ευρύτερου φάσματος η αρχιτεκτονική ασφαλείας της περιοχής, η ενεργειακή ασφάλεια και οι βασικές προτεραιότητες για τις ελληνο-αμερικανικές σχέσεις.

Στο φόρουμ ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ,Bob Menendez, μεταξύ άλλων ανακοίνωσε πως έδωσε το πράσινο φως για την πώληση των F35, ενώ ανακοινώθηκε και η έναρξη των εργασιών της νέας Ελληνικής Ομάδας στη Βουλή των Αντιπροσώπων (Hellenic Caucus) από τα ηγετικά στελέχη της ομάδας. Οι Αμερικανοί βουλευτές εξέφρασαν την επιθυμία να οικοδομήσουν πάνω στο μομέντουμ που δημιούργησαν τα προηγούμενα νομοθετικά επιτεύγματα, ώστε να προωθήσουν ακόμα περισσότερο την αμυντική και ενεργειακή συνεργασία μεταξύ των ΗΠΑ, της Ελλάδας και της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο. Στο ίδιο πλαίσιο, αναδείχθηκε η 3+1 διακοινοβουλευτική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και ΗΠΑ.

Μεταξύ των ομιλητών ξεχώρισαν ο CEO του American Jewish Committee,Ted Deutch, ο Υφυπουργός Εσωτερικών Μακεδονίας-Θράκης,Σταύρος Καλαφάτης, o Ναύαρχος ε.α. και κοσμήτορας του Κέντρου Ναυτιλιακής Πολιτικής των ΗΠΑ,James Foggo, o Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για ενεργειακούς πόρους,Geoffrey Pyatt, ο π. ΥΠΕΞ της Βόρειας Μακεδονίας,Nikola Dimitrov, oAndrew Novo, Καθηγητής Στρατηγικών Σπουδών στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Άμυνας, η Αντι-κυβερνήτης της Καλιφόρνια,Ελένη Κουναλάκη, ο Γερουσιαστής του Maryland,Chris Van Hollen, o Γ. Γραμματέας του East Med Gas Forum,Osama Mobarez, καθώς και τα μέλη του Κογκρέσου,Chris Pappas,Gus Billirakis,Nicole Malliotakis,John Sarbanes, o Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα,George Tsunis, η πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ,Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών,Γιώργος Κατρούγκαλος, ο βουλευτής και Καθηγητής Διεθνών ΣχέσεωνΔημήτρης Καιρίδης,ο Διευθυντής του ΙΟΒΕ,Νίκος Βέττας, ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων,Κωνσταντίνος Φίλης, ενώ μίλησαν για το status quo και την οικονομία της περιοχής ηDeborah Wince-Smith, Πρόεδρος και CEO, US Council on Competitiveness, ο Αντιπρόεδρος της Philip Morris International,Χρήστος Χαρπαντίδης, ο πρόεδρος της EFA Group,Κρίστιαν Χατζημηνάς, η Chief Corporate Affairs & Communication Officer της Mytilineos,Βίβιαν Μπουζάλη, οΚωνσταντίνος Μπίκας, o Int’l Business Director, MYTILINEOS, οΝικόλας Λογοθέτης, μέλος ΔΣ της Libra Group, o CEO ΑΠΕ του Ομίλου Κοπελούζου,Γιάννης Καρύδας, ο Senior VP της Maersk,Stephen Carmel,ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Bulgartransgaz,Vladimir Malinov, ηPlamena Nenkova,Αν. Διευθύντρια για τη στρατηγική και την επικοινωνία, Glavbolgarstroy, κα.