«Εξοικονομώ-Αυτονομώ»: Μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές

«Εξοικονομώ-Αυτονομώ»: Μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές
Κυριακή, 12/02/2023 - 08:20

Εν μέσω ενεργειακής κρίσης με τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς να πιέζονται και την αγορά να περιμένει τα νέα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας διαπιστώνονται καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του «Εξοικονομώ- Αυτονομώ» του 2020.

Την ίδια ώρα στο τρέχον «Εξοικονομώ» αρκετοί δικαιούχοι δεν προχώρησαν στην ολοκλήρωση των εργασιών καθώς λόγω της ενεργειακής και οικονομικής κρίσης οι τιμές των υλικών έχουν εκτοξευθεί με συνέπεια να έχει αυξηθεί και το κόστος των παρεμβάσεων. Θέμα που έχει τεθεί κατ επανάληψη στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τον υπουργό, Κώστα Σκρέκα να δηλώνει πώς τα κονδύλια δεν θα χαθούν αλλά θα περάσουν στα επόμενα προγράμματα.

Κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «κινείται ληθαργικά» στο πεδίο της εξοικονόμησης ο ΣΥΡΙΖΑ με ερώτησή του στη Βουλή θέτει το θέμα ζητώντας συγκεκριμένες απαντήσεις για το τι προτίθεται να κάνει προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι καθυστερήσεις αλλά και οι αυξήσεις στις τιμές των υλικών.

Το «Εξοικονομώ Αυτονομώ» του έτους 2020 έχει συνολικό προϋπολογισμό περί τα 900 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται από πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και εθνικούς πόρους, ενώ δικαιούχος του προγράμματος, είναι η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα A.E.

«Παρά την σημασία του προγράμματος, εδώ και μήνες παρατηρούνται εξωφρενικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση του, ενώ το σύστημα διαχείρισης του αντιμετωπίζει σοβαρές γραφειοκρατικές αγκυλώσεις τις οποίες η κυβέρνηση παρουσιάζεται απρόθυμη να αντιμετωπίσει» τονίζεται στην ερώτηση των βουλευτών και σημειώνεται:

Οι εκταμιεύσεις συνεχίζουν να κινούνται με χαρακτηριστικά αργό ρυθμό ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες από παράγοντες τις αγοράς, οι ελεγκτές υπερβαίνουν τα όρια των αρμοδιοτήτων τους και ζητούν από τους ωφελούμενους έγγραφα που ο κανονισμός δεν προβλέπει, γεγονός που υποδεικνύει και προβλήματα στην στελέχωση και εκπαίδευση των εξωτερικών συνεργατών του προγράμματος. Οι παραπάνω καθυστερήσεις, που πλέον συχνά υπερβαίνουν το δωδεκάμηνο, λαμβάνουν χώρα την ώρα που ο κανονισμός του προβλέπει η εκταμίευση να πραγματοποιείται εντός διμήνου από την υποβολή της αίτησης.

Για το ζήτημα αυτό η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έχει υποβάλει κατά το παρελθόν επανειλημμένες ερωτήσεις προς τις ηγεσίες των δύο συναρμόδιων Υπουργείων. Με την από 18/04/2022 απάντηση της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ και ΤΑ αναφέρθηκε ότι στο Πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» μέχρι εκείνη την στιγμή είχαν γίνει 37.224 υπαγωγές ωφελούμενων, είχε ολοκληρωθεί και πραγματοποιηθεί η πληρωμή 5.441 αιτήσεων, ενώ σε διαδικασία ελέγχου βρίσκονταν περί τις 3.000 και πλέον αιτήσεις. Μάλιστα, στην από 14/04/2022 απάντηση που είχε κατατεθεί στην Βουλή από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα αναφέρονταν ότι οι τότε κατατεθειμένες αιτήσεις θα έπρεπε να έχουν «λογικά ολοκληρωθεί στο 3μηνο».

Ο ΣΥΡΙΖΑ με αυτά τα δεδομένα ζητά από τους συναρμόδιους υπουργούς απαντήσεις για τον αριθμό των εκκρεμών αιτήσεων του προγράμματος και το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των εκταμιεύσεων, αναλυτικά στοιχεία για τα ποσά που έχουν αποδοθεί σε δικαιούχους και προμηθευτές αλλά και με ποιον τρόπο σκοπεύουν να αντιμετωπίσουν τις ανεπάρκειες των στελεχών του συστήματος διαχείρισης του προγράμματος;