Έρχονται αυξήσεις στην κινητή τηλεφωνία - Αγκάθι το ενεργειακό κόστος

Έρχονται αυξήσεις στην κινητή τηλεφωνία - Αγκάθι το ενεργειακό κόστος
Δευτέρα, 19/12/2022 - 06:54

Οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρες, καθώς κάθε εταιρεία του κλάδου καταναλώνει ρεύμα όσο μια μεσαία πόλη της χώρας.

Το ενεργειακό κόστος και οι πληθωριστικές πιέσεις επηρεάζουν άμεσα το λειτουργικό κόστος στις τηλεπικοινωνίες, και δεν αποκλείονται αυξήσεις στα τιμολόγια το 2023, όπως προκύπτει από όσα ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας, Χάρης Μπρουμίδης μιλώντας με δημοσιογράφους.

Όπως είπε «μόνο για τη Vodafone Ελλάδος, το ενεργειακό κόστος, το μισθολογικό, το πληθωριστικό, είναι 60 εκατ. ευρώ για το οικονομικό έτος 2023-2024», υπογραμμίζοντας παράλληλα το γεγονός ότι ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών κινείται με συνέπεια κάτω από τον Γενικό Δείκτη Τιμών εδώ και πολλά χρόνια, ενώ μεσοσταθμικά το 2022 ήταν κατά 14% χαμηλότερος από τον πληθωρισμό, συμβάλλοντας στην συγκράτησή του.

Την ίδια ώρα, οι πιέσεις είναι ιδιαίτερα υψηλές και αυξάνονται παρά τα όποια βήματα γίνονται στη βελτιστοποίηση της κατανάλωσης και την αύξηση της χρήσης περισσότερο φιλικών προς το περιβάλλον τεχνολογιών ενώ και το κόστος των υλικών έχει αυξηθεί υπέρμετρα. Ενδεικτικά ανέφερε ότι το κόστος των οπτικών ινών, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας στα επενδυτικά προγράμματα των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών, έχουν ανατιμηθεί τον τελευταίο χρόνο έως και 80%,για κάποιες περιπτώσεις.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρες, καθώς κάθε εταιρεία του κλάδου καταναλώνει ρεύμα όσο μια μεσαία πόλη της χώρας. Καθώς μάλιστα η χρήση των δεδομένων από τους καταναλωτές αυξάνεται ραγδαία, η απαιτούμενη ενέργεια

Ο κ. Μπρουμίδης σημείωσε πως μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετώπισε ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών τη φετινή χρονιά και πρόκειται να αντιμετωπίσει και το 2023 ακόμα πιο έντονα είναι το κόστος λειτουργίας, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αυξηθούν οι τιμές.

Ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά: «πιστεύω πως πρέπει να υπάρξουν αυξήσεις. Ωστόσο αν θα γίνουν τελικά δεν το γνωρίζω», σημειώνοντας ότι αναζητούνται λύσεις από την εταιρεία ώστε να αντιμετωπιστεί το αυξανόμενο κόστος χωρίς να το μετακυλήσει στους καταναλωτές.

Οπότε, σύμφωνα με την εξίσωση που θα πρέπει να λυθεί εντός του 2023, ή θα γίνουν κάποιες αυξήσεις στις χρεώσεις, ή, οι εταιρείες θα ψαλιδίσουν τα επενδυτικά τους προγράμματα ή θα αναγκασθούν να μειώσουν προσωπικό ή και τα δύο μαζί.

Αναφερόμενος στο τηλεπικοινωνιακό κόστος, είπε ότι ολόκληρο το 2022 ο δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) στα τηλεπικοινωνίες κινήθηκε σε αρνητικά επίπεδα, ενώ ο πληθωρισμός κινούνταν σε διψήφια μεγέθη. Κατά 5% έχουν μειωθεί την τελευταία διετία οι τιμές στις τηλεπικοινωνίες και αποτελούν τη μοναδική κατηγορία προϊόντων και υπηρεσιών όπου η ΕΛΣΤΑΤ καταγράφει μείωση, έστω και από υψηλή βάση, αφού οι τιμές στην Ελλάδα είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη.

Αναφερόμενος στα μελλοντικά σχέδια της εταιρείας, ο κ. Μπρουμίδης ανακοίνωσε τη δημιουργία ξεχωριστής εταιρείας για τις οπτικές ίνες (Vodafone FiberCo), ο στόχος της οποίας θα είναι αφενός μεν να ελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον από τρίτους, αφετέρου δε να αποτελέσει ξεχωριστή μονάδα κόστους/οφέλους στον όμιλο της Vodafone Ελλάδος.