Επίδομα θέρμανσης: Μέχρι πότε οι αιτήσεις για καυσόξυλα, πέλλετ, φυσικό αέριο και πετρέλαιο

Επίδομα θέρμανσης: Μέχρι πότε οι αιτήσεις για καυσόξυλα, πέλλετ, φυσικό αέριο και πετρέλαιο
Δευτέρα, 21/11/2022 - 05:48

Περίπου 1,3 εκατ. δικαιούχοι θα λάβουν φέτος επίδομα θέρμανσης για δαπάνες αγοράς πετρελαίου, φωτιστικού πετρελαίου για σόμπες, φιάλες υγραερίου, καυσόξυλα ή πέλλετ ή θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης και φυσικού αερίου.

Το ελάχιστο ύψος επιδόματος διαμορφώνεται σε 100 ευρώ και το μέγιστο σε 800 ευρώ, με προσαύξηση στα 1.000 ευρώ ειδικά για κατοίκους περιοχών που οι θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλές, ενώ για νέους δικαιούχους και όσους δεν χρησιμοποιήσουν φέτος φυσικό αέριο αλλά πετρέλαιο, το επίδομα διπλασιάζεται έως και τα 1.600 ευρώ.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη του επιδόματος είναι η υποβολή αίτησης στη σχετική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ MyΘέρμανση( https://www.aade.gr/mythermansi).

Οι δικαιούχοι πρέπει να υποβάλλουν μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου τις αιτήσεις με την πρώτη πληρωμή για τους παλαιούς δικαιούχους να πραγματοποιείται στις 21 Δεκεμβρίου 2022. Μάλιστα οι παλιοί δικαιούχοι θα λάβουν ως προκαταβολή το σύνολο του ποσού που τους είχε χορηγηθεί το προηγούμενο έτος.

Η διαδικασία

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει πρώτα να υποβάλλουν την αίτηση προκειμένου να δουν αν είναι δικαιούχοι και μετά να προχωρήσουν στη διαδικασία για την υποβολή των παραστατικών.

Με την είσοδο στο σύστημα και με τους κωδικούς του taxisnet γίνεται η υποβολή της αίτησης και αυτά που χρειάζονται είναι το ΑΦΜ, ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου κύριας κατοικίας, η ταχυδρομική διεύθυνση που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρούμενη, καθώς και ο Α.Φ.Μ. του εκμισθωτή ή του δωρεάν παραχωρούντος, τα τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων της κύριας κατοικίας κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, το είδος του επιθυμητού προς επιδότηση καυσίμου θέρμανσης ή θερμικής ενέργειας, και τα στοιχεία επικοινωνίας του (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμός κινητού ή και σταθερού τηλεφώνου).

Πριν από την οριστικοποίηση της αίτησης, θα πρέπει να έχει δηλωθεί ο αριθμός λογαριασμού ΙΒΑΝ, ο οποίος ανήκει στον δικαιούχο και στον οποίο επιθυμεί να πιστωθεί το ποσό του επιδόματος.

Με βάση τα στοιχεία που αντλούνται αυτομάτως από το taxis ο αιτών παίρνει άμεσα την απάντηση αν το αίτημα εγκρίνεται οπότε εντάσσεται απευθείας στο μητρώο δικαιούχων και μπορεί να προχωρήσει στο επόμενο βήμα που είναι η υποβολή των παραστατικών ή αίτηση απορρίπτεται αν δεν πληροί τα εισοδηματικά κριτήρια.

Σε τρεις δόσεις οι πληρωμές

Το επίδομα θέρμανσης θα καταβληθεί σε τρεις δόσεις και ειδικότερα:

Έως την 21η Δεκεμβρίου 2022 για την προκαταβολή και το σύνολο των αγορών, που θα τιμολογηθούν έως την 30ή Νοεμβρίου 2022, εφόσον αυτές αντιστοιχούν σε επίδομα που υπερβαίνει το ποσό της προκαταβολής και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 9η Δεκεμβρίου 2022.

Έως την 28η Φεβρουαρίου 2023 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Φεβρουαρίου 2023.

Έως την 28η Απριλίου 2023 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Μαρτίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Απριλίου 2023.

Συγκεκριμένα για το φυσικό αέριο, θα καταχωρούνται έως την 31η Μαΐου 2023 δικαιολογητικά αγορών της περιόδου 1.10.2022 έως 31.03.2023 με ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού πληρωμής έως την 16η Μαϊου 2023 και το αντίστοιχο ποσό επιδόματος θα καταβάλλεται έως την 15η Ιουνίου 2023.