Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Η ημερομηνία έναρξης του προγράμματος

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Η ημερομηνία έναρξης του προγράμματος
Τρίτη, 24/05/2022 - 07:00

Μετά τη ψήφιση του κλιματικού νόμου η υπουργική απόφαση για το πρόγραμμα ανακύκλωσης συσκευών.

Μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου θα ξεκινήσει το πρόγραμμα αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών, φιλοδοξώντας να εξοικονομήσει πόρους για χιλιάδες νοικοκυριά.

Οι δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας μέσω της αντικατάστασης συσκευών προβλέπονται στο σχέδιο νόμου του κλιματικού νόμου που αναμένεται να ψηφιστεί αυτή την εβδομάδα. Σύμφωνα με το άρθρο 32 του νομοσχεδίου «με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας δύναται να προκηρύσσονται δράσεις προς τους τελικούς ωφελούμενους, χρηματοδοτούμενες από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ή από άλλες πηγές, που αφορούν στην απόσυρση οικιακών ηλεκτρικών συσκευών μέσω συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης και ανακύκλωσης από πιστοποιημένους φορείς, σύμφωνα με τον ν. 4819/2021 (Α΄ 129) και την αντικατάστασή τους με άλλες όμοιες συσκευές υψηλής ενεργειακής απόδοσης».

Παράλληλα, σύμφωνα με το ίδιο άρθρο «καθορίζονται ο προϋπολογισμός της σχετικής δράσης, το είδος των συσκευών στις οποίες αναφέρεται, το ποσοστό χρηματοδότησης αυτών, οι ωφελούμενοι από τη δράση, η διάρκεια και οι διαδικασίες εφαρμογής της, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και ο φορέας καταβολής της χρηματοδότησης για την αντικατάσταση αυτών, οι υποχρεώσεις των ωφελούμενων και οι συνέπειες μη τήρησης των όρων και των προϋποθέσεων της δράσης και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια για την εφαρμογή της».

Όπως έχει γνωστοποιηθεί το πρόγραμμα αφορά ψυγεία, κλιματιστικά και καταψύκτες. Στόχος είναι τα νοικοκυριά να εξοικονομήσουν περίπου 1000 KWh τον χρόνο και μια μείωση στους λογαριασμούς κατά μέσο όρο 150- 200 ευρώ. Τα ποσοστά επιδότησης θα κυμαίνονται από το 30-50% ανά νοικοκυριό με ειδική μέριμνα για τις κατηγορίες πολιτών με τα χαμηλότερα εισοδήματα.

Η διαδικασία της αίτησης θα γίνεται ηλεκτρονικά, μέσω ενός πληροφοριακού συστήματος, που θα ανοίξει τον Ιούνιο και στο οποίο οι ενδιαφερόμενοι θα συμπληρώνουν τα στοιχεία τους και φυσικά τις ενεργοβόρες συσκευές. Ένας δικαιούχος του προγράμματος θα μπορεί να αντικαταστήσει μέχρι τρεις συσκευές. Εκτιμάται πως μέσα από τη διαδικασία θα αντικατασταθούν περισσότερες από 300.000 συσκευές.