Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Κίνδυνος να μείνουν εκτός τα μικρά καταστήματα

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Κίνδυνος να μείνουν εκτός τα μικρά καταστήματα
EUROKINISSI
Τρίτη, 17/05/2022 - 11:23

Τον «κώδωνα του κινδύνου» χτύπησε το Επιμελητήριο Φθιώτιδας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις προκειμένου να λάβουν το voucher, από το πρόγραμμα επιδότησης αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών. Ορισμένες επιχειρήσεις, όπως σημειώνεται, αποκλείονται από το πρόγραμμα.

Στην επιστολή που έστειλε το Επιμελητήριο Φθιώτιδας προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα αναφορικά με το πρόγραμμα επιδότησης αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών ο πρόεδρός του Θανάσης Κυρίτσης, αναφέρει αναλυτικά τα εξής:

Ολόκληρη η επιστολή

Αξιότιμε κε Υπουργέ,

Με την επιστολη μας αυτή επιθυμούμε να αναφερθούμε στο πρόγραμμα επιδότησης αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών το οποίο αναμένεται να προκηρυχθεί το επόμενο χρονικό
διάστημα. Το εν λόγω πρόγραμμα θα βοηθήσει τόσο ως προς τη μείωση κατανάλωσης ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος, όσο και προς τη στήριξη των επιχειρήσεων του κλάδου.
Σύμφωνα με τις έως τώρα ανακοινώσεις , η επιδότηση θα παρέχεται , με τη χρήση εκπτωτικού κουπονιού το οποίο θα αφαιρείται από την τιμή των νέων ηλεκτρικών συσκευών. Η διαδικασία
αυτή όπως έχει προβλεφθεί, θα αφήσει ουσιαστικά εκτός τα μικρά καταστήματα λιανικής γιατί πληρώνουν μετρητοίς τα εμπορεύματά τους στους προμηθευτές τους και δεν έχουν τα ταμειακά διαθέσιμα για να χρηματοδοτήσουν τις πωλήσεις τους , αναμένοντας να λάβουν το ποσό από το κράτος μετά από μήνες , χρηματοδοτώντας ουσιαστικά το ίδιο το πρόγραμμα. Με αυτόν τον τρόπο, ευνοούνται οι μεγάλες αλυσίδες οι οποίες έχουν τη δυνατότητα ρευστότητας και υποστήριξης του προγράμματος.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, προτείνουμε ο καταναλωτής να επιλέγει ελεύθερα το κατάστημα με το οποίο θα συνεργαστεί , να πληρώνει ο ίδιος για τις συσκευές και μετέπειτα με τη χρήση του voucher με ηλεκτρονική αίτηση στο πληροφοριακό σύστημα του προγράμματος το κράτος να του επιστρέφει το ποσό της επιδότησης στο λογαριασμό του.

Παρακαλούμε όπως τροποποιήσετε τον οδηγό του προγράμματος με σκοπό να μην μείνουν οι μικρές επιχειρήσεις εκτός της δράσης, ειδικά σήμερα που χρειάζεται να στηριχθεί η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα έπειτα από την υγειονομική και ενεργειακή κρίση.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για περαιτέρω διευκρινήσεις.

Με εκτίμηση,

Για το Επιμελητήριο Φθιώτιδας

Ο Πρόεδρος

Αθανάσιος Ηλ. Κυρίτσης

Τελευταία τροποποίηση στις 17/05/2022 - 15:22