Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις
Δευτέρα, 16/05/2022 - 11:19

Τον επόμενο μήνα αναμένεται να ξεκινήσει το πρόγραμμα αντικατάστασης συσκευών, το οποίο είχε εξαγγείλει αρχικά ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης από τον περασμένο Ιανουάριο.

Από το πρόγραμμα προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ αναμένεται να ευνοηθούν 350.000 πολίτες. Όμως εάν η συμμετοχή είναι μεγάλη και οι αιτήσεις ξεπεράσουν τις 350.000 η κυβέρνηση θα αναζητήσει επιπλέον πόρους ώστε και οι υπόλοιποι να μπορέσουν να αλλάξουν τις συσκευές τους είχε αναφέρει πρόσφατα στον ΣΚΑΙ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας. Διευκρίνισε μάλιστα πως θα δημιουργηθεί και μια λίστα επιλαχόντων, οι οποίοι θα μπορούν να επωφεληθούν από την εξασφάλιση νέων πόρων. Τόνισε ακόμη πως η παράδοση των νέων συσκευών θα γίνεται παράλληλα με τη συλλογή των παλιών για ανακύκλωση.

Η διαδικασία της αίτησης θα γίνεται ηλεκτρονικά, μέσω ενός πληροφοριακού συστήματος, που θα ανοίξει τον Ιούνιο και στο οποίο οι ενδιαφερόμενοι θα συμπληρώνουν τα στοιχεία τους και φυσικά τις ενεργοβόρες συσκευές που θέλουν να αντικαταστήσουν και πιο συγκεκριμένα τα ψυγεία, τα κλιματιστικά ή τους καταψύκτες. Ένας δικαιούχος του προγράμματος θα μπορεί να αντικαταστήσει μέχρι τρεις συσκευές.

Θα ισχύσουν και κάποια εισοδηματικά κριτήρια με βάση τα οποία θα αξιολογούνται οι αιτήσεις, με την προτεραιότητα να δίνεται στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Από το πρόγραμμα δεν θα αποκλείεται κανείς, ωστόσο όσο πιο μεγάλο εισόδημα έχει ένα νοικοκυριό τόσο μικρότερη θα είναι και η επιδότηση.

Τα ποσοστά επιδότησης θα κυμαίνονται από το 30-50% ανά νοικοκυριό και στόχος είναι να εξοικονομήσουν περίπου 1000 KWh τον χρόνο και μια μείωση στους λογαριασμούς κατά μέσο όρο 150- 200 ευρώ.

Πάντως, υπάρχουν αρκετές ηλεκτρικές συσκευές που «φουσκώνουν» τους λογαριασμούς ρεύματος, με τα πρωτεία να τα κατέχουν: ο φούρνος, ο θερμοσίφωνας και τα θερμαντικά σώματα. Ειδικά, τα θερμαντικά σώματα, έχουν αποτελέσει τη λύση για την κάλυψη των αναγκών σε θέρμανση για χιλιάδες νοικοκυριά. Το αποτέλεσμα όμως είναι να εκτοξεύονται οι λογαριασμοί ρεύματος.

Τελευταία τροποποίηση στις 16/05/2022 - 20:02