Πότε ξεκινάει το νέο «Εξοικονομώ» για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις

Πότε ξεκινάει το νέο «Εξοικονομώ» για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις
Δευτέρα, 16/05/2022 - 11:16

Τριπλή στόχευση με την εξοικονόμηση ενέργειας στο επίκεντρο θα έχει το ειδικό πρόγραμμα «Εξοικονομώ» για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που θα ενεργοποιηθεί από τον Σεπτέμβριο.

Η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, η αντικατάσταση συστημάτων ψύξης και θέρμανσης, καθώς και η χρηματοδότηση για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών προκειμένου να εξασφαλίζεται η ενεργειακή αυτάρκεια είναι οι τρεις άξονες στους οποίους θα κινηθεί το πρόγραμμα.

Για το πρόγραμμα αυτό θα αντληθούν 400 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και με την εφαρμογή του εκτιμάται ότι θα υποστηριχθούν τουλάχιστον 9.700 επιχειρήσεις από διαφορετικούς παραγωγικούς τομείς, όπως ο τουρισμός ή αγροτοδιατροφικός τομέας ενώ δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν ιδιωτικά γραφεία και εμπορικά κτίρια.

Από αυτές οι 8.500 είναι πολύ μικρές επιχειρήσεις και οι υπόλοιπες μεσαίες, μεγάλες και πολύ μεγάλες και ο στόχος είναι να βελτιωθεί η ενεργειακή αποδοτικότητα της λειτουργίας των επιχειρήσεων με την εξοικονόμηση 30% του ενεργειακού κόστους.

Tο ύψος της επιδότησης θα καθορίζεται από το είδος των επιλέξιμων δαπανών, την περιοχή που δραστηριοποιείται η επιχείρηση και το μέγεθός της.

Αναφορικά με τις παρεμβάσεις αυτές αφορούν στα εξής:

  • Ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, καθώς και αντικατάσταση συστημάτων ψύξης και θέρμανσης.
  • Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις στέγες επιχειρήσεων ή και σε όμορα οικόπεδα, ώστε να εξασφαλίζεται ενεργειακή αυτάρκεια σε συνδυασμό με την εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης. Η συμμετοχή στο συγκεκριμένο πρόγραμμα θα γίνει μέσω πλατφόρμας του ΔΕΔΔΗΕ και θα αφορά ακόμη και περιοχές με κορεσμένα δίκτυα, αλλά αποκλειστικά για την ένταξη των φωτοβολταϊκών των επιχειρήσεων.
  • Αντικατάσταση παλαιών κλιματιστικών σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την αναβάθμιση των συστημάτων θέρμανσης και ψύξης για μείωση του ενεργειακού κόστους
  • Από την έναρξη του προγράμματος η φάση εφαρμογής θα διαρκέσει περίπου τρία χρόνια, μετά την αξιολόγηση και την έγκριση των αιτήσεων.
Τελευταία τροποποίηση στις 16/05/2022 - 20:02