«Τσουνάμι» οι εντολές για αποκοπές ρεύματος στην αναμονή για την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής

«Τσουνάμι» οι εντολές για αποκοπές ρεύματος στην αναμονή για την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής
Δευτέρα, 16/05/2022 - 10:30

Θα περίμενε κανείς ότι οι ρυθμίσεις, που ανακοινώθηκαν για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με την αύξηση των επιδοτήσεων για Μάιο και Ιούνιο και την επικείμενη κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής θα έβαζαν φρένο στις εντολές για αποκοπές ρεύματος που στέλνουν οι εταιρείες στον ΔΕΔΔΗΕ. Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε αντίθετα δε ο αριθμός των εντολών αυξήθηκε. Μόλις μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Μαίου στον Διαχειριστή έφτασαν 15.000 εντολές για ρευματοκοπές ενώ από τις αρχές του χρόνου μέχρι σήμερα ο αριθμός αυτός ξεπερνά στις 165.000.

«Όχι μόνο δεν υπάρχει τάση αντιστροφής λόγω αναμονής των μέτρων αλλά οι εντολές αυξάνονται και θα συνεχίσουν με αμείωτη ένταση όσο οι τιμές της ενέργειας είναι σε τέτοια ύψη και παραμένει η αδυναμία χιλιάδων καταναλωτών να ανταποκριθούν» επισημαίνει στο iEnergeia.gr ο πρόεδρος της Ενωσης Τεχνικών ΔΕΗ, Κώστας Μανιάτης.

Με τη σύγκριση των στοιχείων του 2021 και των πρώτων μηνών του 2022 γίνεται αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος. Στο 12μηνο του 2021 όπου ήδη η ενεργειακή κρίση είχε αρχίσει οι εντολές για διακοπή ρευματοδότησης λόγω ανεξόφλητων λογαριασμών έφτασαν τις 168.000 ενώ το 2022 μέσα σε τέσσερις μήνες και μία εβδομάδα έχουν σταλεί στον ΔΕΔΔΗΕ 165.000 εντολές.

Οι πιέσεις για αποκοπές είναι πολύ μεγάλες επισημαίνει ο κ. Μανιάτης τονίζοντας ότι όσο συσσωρεύονται οι οφειλές τόσο θα μεγαλώνει ο αριθμός των αποκοπών.

Aυτοτροφοδοτούμενο σπιράλ

Στην πραγματικότητα αυτό που συμβαίνει είναι ένα αυτοτροφοδοτούμενο σπιράλ με τους καταναλωτές είτε να πληρώνουν μέρος του λογαριασμού είτε να διακανονίζουν την οφειλή τους αφήνοντας το υπόλοιπο για τον επόμενο μήνα όπου ο λογαριασμός είναι εξίσου φουσκωμένος.

Με την τιμή χονδρικής του ρεύματος και τον Απρίλιο κοντά στα 250 ευρώ ανά μεγαβατώρα και παρά τις κρατικές επιδοτήσεις, οι καταναλωτές έρχονται αντιμέτωποι με αυξημένους λογαριασμούς ενέργειας που πιέζουν ακόμα περισσότερο τον ήδη συμπιεσμένο από τις γενικότερες αυξήσεις, οικογενειακό προϋπολογισμό.

Το θέμα προβληματίζει και ανησυχεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που εκτιμά ότι με την επιδότηση έως 600 ευρώ που θα δοθεί αναδρομικά από τον Δεκέμβριο του 2021 για όσους καταναλωτές τη δικαιούνται θα καλυφθούν οι οφειλές.

Το γεγονός όμως ότι οι επιδοτήσεις θα πιστωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς και όχι απευθείας στους λογαριασμούς ενέργειας δεν διασφαλίζει ότι θα κατευθυνθούν προς αποπληρωμή των οφειλών.

Για τους καταναλωτές που βρίσκονται σε απόλυτη οικονομική δυσχέρεια βάσει κριτηρίων που έχουν ήδη θεσπιστεί, θα εκδοθεί ΚΥΑ των υπουργείων Ενέργειας και Περιβάλλοντος Οικονομικών για να επεκταθεί το μέτρο της επαναληκτροδότησης των νοικοκυριών στα οποία έχει διακοπεί, της κάλυψης του κόστους επανασύνδεσης από την πολιτεία και της αποπληρωμής τμήματος των οφειλόμενων.

Ηδη βρίσκεται σε λειτουργία ο αριθμός έκτακτης ανάγκης ενεργειακής αλληλεγγύης 15902 στην οποία μπορούν να καλούν τα νοικοκυριά που βρίσκονται σε απόλυτη δυσχέρεια ώστε να προχωρά η διαδικασία για την επανασύνδεση της ηλεκτροδότησής τους.

Τελευταία τροποποίηση στις 16/05/2022 - 20:03