Γ. Τριανταφύλλου (Motor Oil): Να επαναπροσδιορίσουμε τις οικονομίες μας για να πετύχουμε την ενεργειακή μετάβαση

Γ. Τριανταφύλλου (Motor Oil): Να επαναπροσδιορίσουμε τις οικονομίες μας για να πετύχουμε την ενεργειακή μετάβαση
Παρασκευή, 12/04/2024 - 14:31

Τις τάσεις στην ενεργειακή βιομηχανία, τις νέες τεχνολογίες και τον παράγοντα της καινοτομίας υπό το πρίσμα της ενεργειακής μετάβασης συζήτησαν οΓιώργοςΤριανταφύλλου, Γενικός Διευθυντής Στρατηγικής του Ομίλου Motor Oil και οSvenSmit, Senior Partner McKinsey & Company and Chairman of McKinsey Globalστο πλαίσιο του 9oυ Οικονομικού Φόρουμ τωνΔελφών.

«Βλέποντας τα πράγματα ως μία ενεργειακή εταιρεία, τα πρόσφατα γεγονότα δεν άλλαξαν τους στόχους μας. Αυτό που άλλαξε είναι ότι έφερε πιο κοντά τους πολιτικούς που αντιλήφθηκαν τι χρειάζεται για την ενεργειακή μετάβαση» ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής Στρατηγικής του Ομίλου Motor Oil,ΓιώργοςΤριανταφύλλουσημειώνοντας πως πλέον δεν υπάρχει κανείς πολιτικός ή επενδυτής που δεν κατανοεί τα ζητήματα που σχετίζονται με την ενεργειακή μετάβαση.

«Η ενεργειακή μετάβαση είναι σαν να αλλάζουμε μηχανή αεροπλάνου στη μέση της πτήσης. Πρέπει να συνεχίσει να μας βοηθάει να πετάμε αλλά την ίδια ώρα πρέπει να την αντικαταστήσουμε» σχολίασε σημειώνοντας πως προκειμένου να υλοποιηθεί η μετάβαση αυτή πρέπει να καταστεί σαφές το κόστος, ο χρόνος και η κλίμακα των παρεμβάσεων που απαιτούνται. Στο πλαίσιο αυτό τόνισε πως πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τις οικονομίες μας προκειμένου να καταστούμε επιτυχείς στην προσπάθεια αυτή ενώ σημείωσε την ανάγκη ισχυρών αλυσίδων προμηθειών.

Αναφερόμενος στις κινήσεις του ομίλου για την ενεργειακή του μετάβαση, τόνισε πως έχει επενδύσει 2,5 δις. ευρώ ακριβώς στην κατεύθυνση αυτή με γνώμονα την ανθεκτικότητα και την συνεισφορά στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Τέλος, ειδική μνεία έκανε στην πυρηνική ενέργεια 4ηςγενιάς ως μέσο αλλαγής που μπορεί στο μέλλον να προσφέρει φθηνή ηλεκτρική ενέργεια όπως και στην κυκλική οικονομία και ειδικότερα στην επεξεργασία και αξιοποίηση των αποβλήτων για την παραγωγή φθηνότερης ενέργειας.

«Τα τελευταία δέκα χρόνια έχουμε ένα πιο ρεαλιστικό σχεδιασμό προς την ενεργειακή μετάβαση» ανέφερε οSvenSmit, Senior Partner McKinsey & Company and Chairman of McKinsey Global τονίζοντας πως απαιτούνται ταχύτερες διαδικασίες μέσα στα επόμενα χρόνια, μεγαλύτερη εστίαση σε ρεαλιστικά σχέδια και κατανόηση των αναγκών σε υποδομές και κεφάλαια. Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη η εστίαση στους σχεδιασμούς που αφορούν στην μετάβαση να επικεντρωθεί αρχικά στις φθηνότερες λύσεις και στην αξιοποίηση της καινοτομίας και στη συνέχεια να ακολουθήσουν οι πιο σύνθετες και κοστοβόρες. «Αν κάνουμε καλό προϋπολογισμό τώρα μπορούμε να πετύχουμε καλυτέρα οφέλη και στο μέλλον να έχουμε φθηνότερη ενέργεια» σημείωσε προσθέτοντας πως «θα πρέπει να αφήσουμε την καινοτομία να τρέξει για να μας βοηθήσει να διαχειριστούμε τα ακριβά, αργότερα για τη μετάβαση».