Σε υψηλό 3 μηνών το κόστος για τα μεγάλα πλοία μεταφοράς αργού λόγω επιθέσεων στην Ερυθρά Θάλασσα

Σε υψηλό 3 μηνών το κόστος για τα μεγάλα πλοία μεταφοράς αργού λόγω επιθέσεων στην Ερυθρά Θάλασσα
Τετάρτη, 21/02/2024 - 08:04

Οι τιμές των πολύ μεγάλων πλοίων μεταφοράς αργού πετρελαίου (VLCC) που μεταφέρουν πετρέλαιο από τη Μέση Ανατολή στην Κίνα αυξήθηκαν σε υψηλό τριών μηνών, στα 66.600 δολάρια ανά ημέρα, καθώς το κόστος ασφάλισης αυξήθηκε εν μέσω των επιθέσεων των Χούθι στα πλοία της Ερυθράς Θάλασσας.

Το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους, οι τιμές για τα VLCCs, τα οποία μεταφέρουν περίπου 2 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, ήταν κατά μέσο όρο περίπου 21.000 δολάρια την ημέρα, σύμφωνα με το Freight Waves, που επικαλείται στοιχεία της Clarksons.

Κατά το τρίτο τρίμηνο του περασμένου έτους, οι ημερήσιες τιμές ήταν κατά μέσο όρο 8.700 δολάρια. Για τον Μάρτιο, η Bank of America αναφέρει ότι αναμένει ότι οι ημερήσιες τιμές των VLCC θα διατηρήσουν μια μέση τιμή μεταξύ 40.000 και 50.000 δολαρίων, με τις τιμές να πέφτουν το δεύτερο τρίμηνο σε περίπου 35.000-40.000 δολάρια.

Η τελευταία φορά που το κόστος μεταφοράς πετρελαίου αυξήθηκε τόσο πολύ ήταν το 2019, υπό την πίεση της γεωπολιτικής της Μέσης Ανατολής και των κυρώσεων των ΗΠΑ σε έναν Κινέζο ιδιοκτήτη δεξαμενόπλοιων, ωθώντας τις τιμές ημέρας των VLCC από 25.000 δολάρια σε πάνω από 150.000 δολάρια για μια παρατεταμένη περίοδο έξι μηνών, ανέφερε το Freight Waves.

Από το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου, ο αριθμός των δεξαμενόπλοιων αργού πετρελαίου που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα έχει μειωθεί έως και 60%.

Ενώ οι τιμές του πετρελαίου έχουν μέχρι στιγμής αποφύγει να ανταποκριθούν σημαντικά στις επιθέσεις εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα από τους υποστηριζόμενους από το Ιράν Χούθι της Υεμένης, οι ασφαλιστές έχουν αντιδράσει αυξάνοντας τα ημερήσια ναύλα στην καλύτερη περίπτωση ή εκδίδοντας εξαιρέσεις από τυχόν αξιώσεις για πολεμικό κίνδυνο για τα πλοία που είναι πρόθυμα να αψηφήσουν το θαλάσσιο hotspot.

Την Κυριακή, μια επίθεση σε ένα πλοίο με καταχώρηση στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Rubymar, ανάγκασε το πλήρωμα να εγκαταλείψει το σκάφος, το οποίο κινδυνεύει τώρα να βυθιστεί, σύμφωνα με τους Χούθι.

Το Rubymar κατευθυνόταν προς τη Βουλγαρία από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα όταν δέχθηκε επίθεση.

Ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Ρίσι Σουνάκ δήλωσε σχετικά: «Σαφώς καταδικάζουμε κάθε επίθεση των Χούθι εναντίον εμπορικών πολιτικών πλοίων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ.

«Τα HMS Diamond και HMS Richmond συνεχίζουν να περιπολούν στην Ερυθρά Θάλασσα για να βοηθήσουν στην προστασία της εμπορικής ναυτιλίας και, όπως είπε ο πρωθυπουργός, δεν θα διστάσουμε να δράσουμε για να προστατεύσουμε την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και τις ζωές στη θάλασσα» συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος.