Τι ζητά η Ε.Ε. από τα κράτη μέλη για την ενεργειακή απόδοση

Τι ζητά η Ε.Ε. από τα κράτη μέλη για την ενεργειακή απόδοση
Τετάρτη, 31/01/2024 - 06:27

Η Επιτροπή δημοσίευσε δύο νέες προσκλήσεις ζητώντας στοιχεία σχετικά με επενδύσεις για ενεργειακή απόδοση.

Η αναθεωρημένη οδηγία του 2023 αυξάνει τον στόχο ενεργειακής απόδοσης της ΕΕ, καθιστώντας δεσμευτικό για τις χώρες της ΕΕ να εξασφαλίσουν συλλογικά μια επιπλέον μείωση 11,7% στην κατανάλωση ενέργειας έως το 2030, σε σύγκριση με τις προβλέψεις του σεναρίου αναφοράς του 2020. Ως αποτέλεσμα, η συνολική κατανάλωση ενέργειας στην ΕΕ έως το 2030 δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τους 992,5 εκατομμύρια τόνους ισοδύναμου πετρελαίου (Mtoe) για την πρωτογενή ενέργεια και τα 763 Mtoe για την τελική ενέργεια.

Η Επιτροπή δημοσίευσε δύο νέες προσκλήσεις ζητώντας στοιχεία σχετικά με επενδύσεις για ενεργειακή απόδοση. Η πρώτη αφορά την αξιολόγηση του επιπέδου της ΕΕ και της εθνικής χρηματοδότησης για την ενεργειακή απόδοση και η δεύτερη είναι μια έκκληση για αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με τον τρόπο αύξησης των ιδιωτικών επενδύσεων στην ενεργειακή απόδοση για την επίτευξη των νέων στόχων της ΕΕ για το 2030.

Η ΕΕ ενθαρρύνει τα κράτη να διευκολύνουν τη δημιουργία χρηματοδοτικών εργαλείων αφιερωμένων σε επενδύσεις ενεργειακής απόδοσης. Αξιολογεί την τρέχουσα κατάσταση της δημόσιας χρηματοδότησης και την ικανότητα των χωρών της ΕΕ να αυξήσουν την απορρόφηση των ιδιωτικών επενδύσεων στην ενεργειακή απόδοση.

Η αναθεωρημένη οδηγία την ενεργειακή απόδοση δίνει επίσης μεγαλύτερη έμφαση στην άμβλυνση της ενεργειακής φτώχειας. Στοχεύει στην ενδυνάμωση των καταναλωτών μέσω ισχυρότερων απαιτήσεων για τις χώρες της ΕΕ να ευαισθητοποιήσουν και να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με την ενεργειακή απόδοση.

Κάθε χώρα είναι υπεύθυνη για την επίτευξη εξοικονόμησης ενέργειας των νοικοκυριών πλήττονται από την ενεργειακή φτώχεια. Τα κριτήρια για τον καθορισμό αυτών των στόχων θα καθορίζονται από κάθε χώρα, επιτρέποντας ευελιξία για προσαρμοσμένες λύσεις με βάση τις συγκεκριμένες συνθήκες της χώρας.