Αρχές Οκτωβρίου οι αποφάσεις για το Επίδομα Θέρμανσης - Μικρές οι αλλαγές για τους δικαιούχους

Αρχές Οκτωβρίου οι αποφάσεις για το Επίδομα Θέρμανσης - Μικρές οι αλλαγές για τους δικαιούχους
Τετάρτη, 06/09/2023 - 12:20

Οριακές αλλαγές στο επίδομα θέρμανσης χωρίς να αλλάζουν τα περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια, σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Στις αρχές Οκτωβρίου οπότε και θα υπάρχει σαφέστερη εικόνα για τα δημοσιονομικά περιθώρια που αφήνει ο φετινός προϋπολογισμός, αναμένεται να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για το επίδομα θέρμανσης.

Ένα από τα φλέγοντα ζητήματα που εξετάζεται από την κυβέρνηση είναι το εάν θα επαναληφθεί η περσινή παρέμβαση στην αντλία, η οποία σε συνδυασμό με τη «συνδρομή» από την πλευρά των διυλιστηρίων, κράτησαν τις τιμές σε επίπεδα ανεκτά.

Σε ότι αφορά στους δικαιούχους, δεν αποκλείεται να εξαιρεθούν από το επίδομα ελεύθεροι επαγγελματίες που κρύβουν εισοδήματα από την εφορία, την ώρα που έχουν μεγάλους τζίρους, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως δεν θα επαναληφθεί φέτος το μέτρο του διπλού επιδόματος (έφθανε το επίδομα έως και τα 1.600 ευρώ) για τους καταναλωτές που επέλεξαν πέρυσι άλλο καύσιμο για θέρμανση, αντί του φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της ΕΡΤ, πηγές του υπουργείου Οικονομικών διευκρινίζουν ότι το μέτρο ήταν προσωρινό, λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Οι προβολές που κάνουν οι βενζινοπώλες – με βάση τα σημερινά δεδομένα – δεν αποκλείουν εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης ακόμα και στο 1,5 ευρώ το λίτρο στην πρεμιέρα της 15ης Οκτωβρίου.

Εάν δε, επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις διεθνών αναλυτών για εκτίναξη της τιμής του μπρεντ (Βόρειας Θάλασσας) ακόμα και πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, το 1,5 ευρώ θα ξεπεραστεί κατά πολύ.

Οι διεθνείς τιμές έχουν κάνει άλμα 20 δολαρίων το βαρέλι από τις αρχές Ιουλίου όταν κινούνταν κοντά στα 70 δολάρια μετά την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας για δραστικές περικοπές στην ημερήσια παραγωγή.

Χθες και οι δύο χώρες ανακοίνωσαν πως επεκτείνουν τη μειωμένη ημερήσια παραγωγή κατά 1 εκατομμύριο και 300.000 βαρέλια αντίστοιχα έως το τέλος του έτους, στέλνοντας τις τιμές του μπρεντ πάνω από τα 90 δολάρια το βαρέλι.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι το επίδομα θέρμανσης κυμαινόταν από 100 ευρώ έως και 800 ευρώ ανάλογα με την περιοχή και τη σύνθεση του νοικοκυριού με προσαύξηση στα 1.000 ευρώ ειδικά για κατοίκους περιοχών με πολύ κρύο ενώ για νέους δικαιούχους και όσους «έκοψαν» το φυσικό αέριο το επίδομα έφθανε έως και 1.600 ευρώ.