Οι καθαροί μηδενικοί στόχοι δεν θα επιβραδύνουν την εξερεύνηση πετρελαίου

Οι καθαροί μηδενικοί στόχοι δεν θα επιβραδύνουν την εξερεύνηση πετρελαίου
Δευτέρα, 21/08/2023 - 08:43

Η υποεπένδυση στην εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου αποτελεί εδώ και αρκετά χρόνια σκιάχτρο για την ενεργειακή ασφάλεια.

Διάφορα στελέχη της βιομηχανίας, κυρίως από τα πετρελαϊκά βασίλεια της Μέσης Ανατολής, έχουν προειδοποιήσει ότι αν οι επενδύσεις σε νέες έρευνες δεν ανακάμψουν, η ενεργειακή ασφάλεια θα τεθεί σε κίνδυνο σε παγκόσμια κλίμακα.

Η Wood Mackenzie είχε πρόσφατα κάποια καλά νέα για αυτά τα στελέχη: οι επενδύσεις σε νέες έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου ανακάμπτουν και πρόκειται να φτάσουν κατά μέσο όρο τα 22 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Παρά τα δισεκατομμύρια που διοχετεύονται στη μετάβαση από τους υδρογονάνθρακες.

Ταυτόχρονα, υπάρχει σύνδεση μεταξύ της μετάβασης και της ανάκαμψης των νέων δαπανών για εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η σύνδεση αυτή έχει να κάνει με τις νέες απαιτήσεις που έχει δημιουργήσει η μετάβαση για τις εταιρείες έρευνας και παραγωγής, πίεση να επικεντρωθούν σε περιουσιακά στοιχεία με χαμηλό προφίλ εκπομπών, για παράδειγμα, και αυστηρότερες περιβαλλοντικές απαιτήσεις που θα καθιστούσαν ορισμένες ανακαλύψεις μη βιώσιμες.

«Αν και αυτή η ανάκαμψη μπορεί να εκπλήξει κάποιους, πρέπει να τη δούμε στο πλαίσιο. Η εξερεύνηση γνώρισε έκρηξη κατά την περίοδο 2006-2014 και οι δαπάνες κορυφώθηκαν στα 79 δισ. δολάρια ΗΠΑ (σε όρους 2023)», δήλωσε η Τζούλι Γουίλσον, διευθύντρια της Wood Mac για την παγκόσμια έρευνα στον τομέα της εξερεύνησης.

«Αλλά κατά τα προηγούμενα έξι χρόνια, ο μέσος όρος ήταν 27 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ ετησίως σε όρους 2023. Ενώ οι δαπάνες θα αυξηθούν, δεν θα επιστρέψουν κοντά στα υψηλά επίπεδα του παρελθόντος και πιθανότατα θα υπάρξει ένα ανώτατο όριο στην αύξηση».

Με άλλα λόγια, καθώς η ανάκαμψη των δαπανών πραγματοποιείται εν μέσω διπλής μετάβασης, θα περιοριστεί από τη μετάβαση αυτή. Ωστόσο, η ανάκαμψη πραγματοποιείται παρά τους περιορισμούς, γεγονός που είναι αρκετά χαρακτηριστικό. Διότι οι εκκλήσεις για το τέλος της βιομηχανίας υδρογονανθράκων γίνονται όλο και πιο δυνατές από την αρχή του έτους.

Πράγματι, μια ομάδα εκστρατείας με την ονομασία Oil Change International χτύπησε τον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού ως «ένα από τα μεγαλύτερα επιδόματα στη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων στην ιστορία των ΗΠΑ».

Σύμφωνα με την εν λόγω ομάδα, «με δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε δώρα για τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, διατάξεις που επεκτείνουν τη χρηματοδοτική μίσθωση ορυκτών καυσίμων και κίνητρα για επικίνδυνες και αναπόδεικτες τεχνολογίες που έχουν σχεδιαστεί για να διατηρήσουν τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων στις επιχειρήσεις, όπως η δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα (CCS), το υδρογόνο και η άμεση δέσμευση αέρα (DAC), αυτός ο νόμος δεν θα επιτύχει αυτό που χρειαζόμαστε για να έχουμε ένα βιώσιμο μέλλον».

Πράγματι, ο IRA διαθέτει χρήματα για την τεχνολογία δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα. Διαθέτει επίσης πολύ περισσότερα χρήματα που πρέπει να δαπανηθούν για την αιολική και ηλιακή ενέργεια, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και τις υποδομές φόρτισης, όπως και η ΕΕ. Η Δύση σίγουρα τα δίνει όλα για την ενεργειακή μετάβαση, παρά τις προκλήσεις που προέκυψαν πρόσφατα.

Αν στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιούνται δαπάνες πετρελαίου για νέες έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου, τότε πρέπει να υπάρχει ένας πολύ καλός λόγος γι' αυτό, και ο λόγος αυτός δεν είναι τα κέρδη-ρεκόρ που έκαναν πέρυσι οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου. Αποτελούν μέρος του λόγου, αλλά όχι το σύνολό του. Το σύνολο είναι η ενεργειακή ασφάλεια.

Η συμπίεση του φυσικού αερίου που εκτόξευσε τις ευρωπαϊκές τιμές στα ύψη πέρυσι υπενθύμισε σε πολλούς ανθρώπους που αγκάλιασαν τη μετάβαση ότι αυτή δεν ενισχύει πραγματικά την ενεργειακή ασφάλεια. Θα μπορούσε, κάποια στιγμή, αλλά αυτό θα απαιτούσε χρόνο, πολύ περισσότερα χρήματα και την επίλυση αρκετών σημαντικών προβλημάτων με την αιολική, την ηλιακή και την ηλεκτρική ενέργεια. Αυτή τη στιγμή, ωστόσο, οι μόνες πηγές ενέργειας που παρέχουν ενεργειακή ασφάλεια είναι οι πηγές υδρογονανθράκων.

Οι υποστηρικτές της μετάβασης δεν ήταν οι μόνοι που υπενθύμισαν αυτό το γεγονός της ζωής. Η ίδια η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου μπορεί να το είχε ξεχάσει προσωρινά και να έλαβε μια κλήση αφύπνισης πέρυσι. Έτσι, τώρα, οι δαπάνες βρίσκονται σε άνοδο. Και η βιομηχανία τις συνδέει με την επίτευξη των στόχων της μετάβασης.

«Θα χρειαστούν συνεχείς επενδύσεις στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο για να διασφαλιστεί ότι η ενεργειακή μετάβαση θα γίνει με ισορροπημένο τρόπο και με ασφαλή προμήθεια οικονομικά προσιτής και ολοένα και λιγότερο ανθρακούχου ενέργειας. Θα συμβάλουμε σε αυτή την ισορροπημένη μετάβαση εστιάζοντας τις επενδύσεις μας στα πιο κερδοφόρα και ανταγωνιστικά ως προς τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έργα», δήλωσε τον περασμένο μήνα η διευθύντρια Integrated Gas and Upstream της Shell, Ζόε Γιούζνοβιτς.

Πράγματι, ένα γεγονός που δεν εκφράζεται συχνά από τους υποστηρικτές της μετάβασης, τόσο στους πολιτικούς κύκλους όσο και εκτός αυτών, είναι το γεγονός ότι η μετάβαση από τους υδρογονάνθρακες εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από αυτούς τους ίδιους τους υδρογονάνθρακες.

Οι πρώτες ύλες για τον εξοπλισμό της μετάβασης παράγονται με μηχανές που λειτουργούν με καύσιμα υδρογονανθράκων. Ο ίδιος ο εξοπλισμός παράγεται χρησιμοποιώντας ενέργεια από υδρογονάνθρακες - σκεφτείτε την Κίνα, τα ηλιακά πάνελ και τους φούρνους που λειτουργούν με άνθρακα - και υπάρχουν συστατικά υδρογονανθράκων σε αυτόν τον εξοπλισμό - σκεφτείτε τις λεπίδες των ανεμογεννητριών και τις εποξειδικές ρητίνες.

Με άλλα λόγια, οι δαπάνες για νέες έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου ανακάμπτουν επειδή, πρώτον, οι τάσεις της ζήτησης έχουν αποδείξει με σαφήνεια ότι η δίψα του κόσμου για υδρογονάνθρακες δεν μειώνεται αλλά αυξάνεται και, δεύτερον, επειδή η ενεργειακή μετάβαση από τους υδρογονάνθρακες εξαρτάται από αυτούς.

Σίγουρα θα μπορούσε να υπάρξει ένα ανώτατο όριο κάπου εκεί, καθώς οι επενδυτές συρρέουν στις νέες ευκαιρίες που προκύπτουν από τις μεταβατικές προσπάθειες των κυβερνήσεων, αποφεύγοντας την κακή φήμη του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Ωστόσο, το πόσο υψηλό θα είναι αυτό το ανώτατο όριο μένει να φανεί. Σε τελική ανάλυση, η ενεργειακή ασφάλεια θα υπερισχύει πάντα όλων των άλλων, όσο ευγενή και αν είναι.