Ανησυχία για το φυσικό αέριο το χειμώνα

Ανησυχία για το φυσικό αέριο το χειμώνα
Τρίτη, 22/08/2023 - 08:43

Αν και η Ευρώπη είναι προετοιμασμένη με τις αποθήκες της γεμάτες φυσικό αέριο η ανοδική πορεία των τιμών που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα προκαλεί αβεβαιότητα αλλά και ανησυχία για το ενεργειακό κόστος ενόψει του χειμώνα.

Το επίπεδο των τιμών φυσικού αερίου είναι το υψηλότερο εδώ και μήνες, με τον κόμβο TTF να έχει καταγραφές κοντά στα 40 ευρώ/MWh, ανεβασμένες κατά περίπου 12% σε διάστημα πέντε ημερών, σε μηνιαία βάση κατά 32% περίπου, αλλά και πεσμένες σε ετήσια βάση κατά 86%.

Οσο δε για τα συμβόλαια Οκτωβρίου οι τιμές φυσικού αερίου στο ολλανδικό hub TTF διαμορφώνονται στα 45 ευρώ/MWh, του Νοεμβρίου στα 53,5 ευρώ/MWh και του Δεκεμβρίου στα 57,36 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Η αύξηση των ευρωπαΪκών τιμών φυσικού αερίου κοντά στα επίπεδα των 40 ευρώ/MWh από 25-30 ευρώ/MWh τον Ιούλιο δημιουργούν φόβους αναζωπύρωσης της ενεργειακής κρίσης.

Οι μεγάλες διακυμάνσεις που καταγράφονται στην αγορά εντείνουν την ανησυχία για το πώς θα εξελιχθεί η αγορά στο επόμενο διάστημα και επαναφέρουν το ερώτημα αν η ενεργειακή κρίση έχει τελειώσει ή όχι και αυτό παρά το γεγονός ότι οι τιμές βρίσκονται πολύ μακριά από τα υψηλά επίπεδα που είχαν διαμορφωθεί πριν έναν χρόνο.

Οι αναλυτές και οι εμπλεκόμενοι στην αγορά παρακολουθούν στενά τις μετεωρολογικές προβλέψεις το επόμενο διάστημα για να σταθμίσουν τις ανάγκες ζήτησης και επομένως τις τιμές.

Ωστόσο, τα νέα «βαρόμετρα» της αγοράς είναι τα απρόοπτα που δεν μπορούν να προβλεφθούν όπως για παράδειγμα η απειλή απεργιών σε τρεις μονάδες παραγωγής LNG στην Αυστραλία. Αν διαταραχθεί η αλυσίδα παραγωγής LNG στην Αυστραλία και επιδεινωθεί η στενότητα προσφοράς στην αγορά, τότε εκτιμάται ότι οι Ασιάτες εισαγωγείς θα στραφούν στην προμήθεια σποτ φορτίων, πράγμα που θα οδηγήσει σε ανταγωνισμό με τους Ευρωπαίους αγοραστές και σε άνοδο των τιμών.

Το LNG έχει πλέον καταστεί το αέριο βάσης για την Ευρώπη και στο πλαίσιο αυτό, οποιαδήποτε ένδειξη διαταραχής των παραδόσεων ενισχύει τις τιμές. Συντρέχουν όμως και άλλοι λόγοι, όπως η μείωση των εισαγωγών LNG στην Ευρώπη το τελευταίο χρονικό διάστημα και οι αυξημένες ροές αερίου από ευρωπαϊκές χώρες προς την Ουκρανία, που διαθέτει αποθηκευτικούς χώρους.

Αναλυτές της Citigroup εκτιμούν ότι μία μακράς διάρκειας απεργία στην Αυστραλία μπορεί να προκαλέσει τον διπλασιασμό της τιμής στα συμβόλαια παράδοσης Ιανουαρίου, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ασία. Το TTF Ιανουαρίου έκλεισε χθες στα 58,150 ευρώ/MWh.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η πιθανότητα διακοπής του εφοδιασμού στην Αυστραλία, που μπορεί να επηρεάσει το 10% των παγκόσμιων εξαγωγών LNG, έχει κρατήσει τους ευρωπαίους εμπόρους σε επιφυλακή αυτόν τον μήνα. Το άγχος έχει αυξηθεί παρόλο που η Ευρώπη είναι καλά εφοδιασμένη για το χειμώνα και σπάνια λαμβάνει καύσιμα από την Αυστραλία.

Τα αποθέματα στις ευρωπαϊκές αποθήκες αερίου μπορεί να έχουν φτάσει στο 90% και πλέον του δυναμικού των εγκαταστάσεων, όμως η προοπτική του χειμώνα που πλησιάζει σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα για τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν, τροφοδοτούν την πρόσφατη άνοδο της τιμής TTF.