Εξελίξεις στις έρευνες υδρογονανθράκων στο Ιόνιο

Εξελίξεις στις έρευνες υδρογονανθράκων στο Ιόνιο
Δευτέρα, 17/07/2023 - 06:42

Η μισθώτρια εταιρία Helleniq Energy θα προχωρήσει στη φάση ερμηνείας και αξιολόγησης των γεωφυσικών δεδομένων που διαθέτει.

Εξελίξεις αναμένονται το επόμενο διάστημα στις έρευνες υδρογονανθράκων ειδικά στα μπλοκ Ιόνιο και μπλοκ 10 (Κυπαρισσιακός Κόλπος), όπου η μισθώτρια εταιρία Helleniq Energy θα προχωρήσει στη φάση ερμηνείας και αξιολόγησης των γεωφυσικών δεδομένων που διαθέτει.

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων «το πρόγραμμα της πρώτης φάσης για τις δύο περιοχές, περιελάβανε, μεταξύ άλλων, την πρόσκτηση και επεξεργασία 2.800 χιλιομέτρων 2D θαλάσσιων σεισμογραφικών, μαγνητομετρικών και βαρυτομετρικών δεδομένων, γεωλογικές εργασίες για την ανάλυση της γεωλογικής λεκάνης και περιβαλλοντικές μελέτες. Η εταιρεία Helleniq Energy σε συνεργασία με τη διεθνή εταιρεία θαλάσσιων γεωφυσικών ερευνών Shearwater, έχει ολοκληρώσει με επιτυχία τις γεωφυσικές έρευνες και στα δύο Μπλοκ, ήδη από τον Μάρτιο του 2022. Το ελάχιστο πρόγραμμα εργασιών ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία και τήρηση αυστηρότατων περιβαλλοντικών μέτρων, όπως το πρωτόκολλο «ήπιας εκκίνησης», ενώ υπερκαλύφθηκε η ελάχιστη δαπάνη που προβλέπεται από την σύμβαση, ύψους 7,2εκ. ευρώ. Το χρονοδιάγραμμα της πρώτης φάσης έληξε στις 9 Ιουλίου 2023. Η δεύτερη φάση του σταδίου ερευνών έχει διάρκεια 3 έτη και αφορά στην κατ’ελάχιστο ολοκλήρωση των κάτωθι εργασιών: Για το Μπλοκ «Ιόνιο» προβλέπει την πρόσκτηση και επεξεργασία 900 τ.χλμ. 3D σεισμικών δεδομένων, γεωλογικές εργασίες, περιβαλλοντικές μελέτες. Για το «Μπλοκ 10» την πρόσκτηση και επεξεργασία 400 τ.χλμ. 3D σεισμικών δεδομένων, πετροφυσική και γεωφυσική ανάλυση».

Από την άλλα ένα από τα βασικά ερωτήματα είναι τι θα γίνει με ανοιχτά «μέτωπα» που υπάρχουν και συγκεκριμένα με τα Γιάννενα, όπου εκεί η Energean δεν αποκλείεται αν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις να προχωρήσει στην πρώτη ερευνητική γεώτρηση πριν το καλοκαίρι του 2024. Να σημειωθεί πως σύμφωνα με πληροφορίες ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση για την περιβαλλοντική μελέτη για το μπλοκ των Ιωαννίνων και βρίσκεται πλέον στα χέρια της διεύθυνσης Περιβαλλοντικών Αδειοδοτήσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Επίσης, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται τα αποτελέσματα της επεξεργασίας των δεδομένων από τις έρευνες νοτιοδυτικά της Κρήτης προκειμένου να ληφθούν οι αποφάσεις για την είσοδο στην επόμενη φάση ερευνών. Σύμφωνα με πληροφορίες στο τέλος του έτους αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο.