Η Σαουδική Αραβία αυξάνει τις τιμές του πετρελαίου στην Ασία

Η Σαουδική Αραβία αυξάνει τις τιμές του πετρελαίου στην Ασία
Παρασκευή, 07/07/2023 - 07:05

Λίγες ημέρες αφότου η Σαουδική Αραβία επέκτεινε τις εθελοντικές περικοπές της παραγωγής της, ο μεγαλύτερος παραγωγός του ΟΠΕΚ αύξησε κάποιες τιμές πετρελαίου στην Ασία, ανέφερε το Bloomberg.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Σαουδική Αραβία αύξησε την πριμοδότηση της ναυαρχίδας της, του αργού Arab Light, στα 3,20 δολάρια το βαρέλι για τον Αύγουστο, με την Ασία να αντιπροσωπεύει το 60% της αγοράς της χώρας.

Οι αυξήσεις των τιμών από τη Σαουδική Αραβία είναι καλά νέα για τους Αμερικανούς παραγωγούς.

Οι έντονες συναλλαγές στο πετρέλαιο του Ντουμπάι έχουν αυξήσει το ασφάλιστρο του έναντι του αργού WTI στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Μαρτίου, μια εξέλιξη που θα μπορούσε να καταστήσει το αμερικανικό αργό ακόμη πιο ανταγωνιστικό στην Ασία. Περισσότεροι έμποροι στράφηκαν στο Ντουμπάι μετά την αύξηση των τιμών από παραγωγούς του Περσικού Κόλπου, όπως η Σαουδική Αραβία, και οι τιμές των πλοίων επίσης ανέβηκαν.

Το Bloomberg ανέφερε ότι τα swaps του Ντουμπάι διαπραγματεύονταν με ασφάλιστρο 3,65 δολάρια το βαρέλι πάνω από τα αμερικανικά συμβόλαια αναφοράς West Texas Intermediate στη Σιγκαπούρη, με το περιθώριο να είναι συνήθως μικρότερο από 3 δολάρια. Η αυξημένη διαπραγμάτευση των μερικών φορτίων -μικρότερες παρτίδες που συσσωρεύονται και μετατρέπονται σε φυσικά φορτία- δίνει επίσης ώθηση στις τιμές του πετρελαίου στο Ντουμπάι.

Το πετρέλαιο του Ντουμπάι θεωρείται υποκατάστατο για άλλες περιφερειακές ποιότητες.

Δύο νοτιοκορεατικά διυλιστήρια έχουν αγοράσει περίπου 8 εκατομμύρια βαρέλια αμερικανικού πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένου του αργού WTI Midland, μέχρι στιγμής αυτό το μήνα. Οι ασιατικές εισαγωγές αμερικανικού αργού έχουν αυξηθεί, με τους αγοραστές να επιστρέφουν μετά από μήνες που μάζευαν φθηνά ρωσικά βαρέλια.

Οι εξαγωγές αργού πετρελαίου των ΗΠΑ για τον μήνα Απρίλιο ξεπέρασαν τις προβλέψεις, σημειώνοντας ρεκόρ 4,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Μάρτιο, χάρη στην ισχυρή κινεζική αγορά λόγω της αυξανόμενης ζήτησης καυσίμων. Οι αμερικανικές εξαγωγές αργού αυξήθηκαν κατά 22% πέρυσι από το 2021, αφού η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία οδήγησε τις ΗΠΑ, την ΕΕ και τον Καναδά να απαγορεύσουν τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και άλλαξε δραματικά τις παγκόσμιες ροές.

Η Κίνα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος καταναλωτής πετρελαίου παγκοσμίως και έχει καταγράψει οικονομική ανάκαμψη από τότε που ανακάλεσε τις αυστηρές πολιτικές μηδενικής κατανάλωσης. Τον Απρίλιο οι εξαγωγές προς την Κίνα εκτινάχθηκαν σε περίπου 850.000 βαρέλια την ημέρα, το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020.

Το αμερικανικό αργό τείνει να είναι αρκετά φθηνότερο από το Brent. Η μέση έκπτωση τον Φεβρουάριο ήταν 6,47 δολάρια, και σχεδόν 6 δολάρια λιγότερο το πρώτο μισό του Μαρτίου. Οι ξένοι αγοραστές τείνουν να αυξάνουν τις αγορές τους σε αμερικανικό αργό κάθε φορά που η έκπτωση έναντι του Brent υπερβαίνει τα 6 δολάρια ανά βαρέλι. Η ζήτηση για αμερικανικό αργό μπορεί να αυξηθεί σημαντικά τους επόμενους μήνες, με το αργό της Μέσης Ανατολής να γίνεται πιο ακριβό.