Οι λόγοι μείωσης του LNG το 2023

Οι λόγοι μείωσης του LNG το 2023
Τρίτη, 20/06/2023 - 06:02

Σύμφωνα με την έκθεση τον Απρίλιο του 2023, η παραγωγή φυσικού αερίου στην Ευρώπη μειώθηκε κατά 3,2% σε ετήσια βάση.

Για ολόκληρο το 2023, ο συνολικός όγκος LNG λόγω προγραμματισμένης συντήρησης, απρογραμμάτιστων διακοπών, προκλήσεων που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες και άλλων παραγόντων αναμένεται να μειωθεί σε σύγκριση με το 2021, κατά 18-23 εκατ. τόνους αναφέρει σε έκθεσή του το Φόρουμ χωρών εξαγωγής φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με την έκθεση τον Απρίλιο του 2023, η παραγωγή φυσικού αερίου στην Ευρώπη μειώθηκε κατά 3,2% σε ετήσια βάση. Αυτή η μείωση μπορεί να αποδοθεί στη μειωμένη παραγωγή από τους μεγάλους παραγωγούς της περιοχής, δηλαδή το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία. Εξετάζοντας την ετήσια παραγωγή για το 2023, η παραγωγή φυσικού αερίου στην Ευρώπη αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 4 bcm σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, κυρίως λόγω της μείωσης της παραγωγής από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία.

Η συνολική παραγωγή φυσικού αερίου στην Ολλανδία ανήλθε σε 1 bcm τον Απρίλιο του 2023, καταγράφοντας μια ετήσια μείωση κατά 35%. Αυτή η πτώση έρχεται καθώς η ολλανδική κυβέρνηση επιβεβαίωσε το σχέδιό της να σταματήσει την παραγωγή από το κοίτασμα του Γκρόνινγκεν έως τον Οκτώβριο του 2023. Υπάρχει η επιλογή να παραταθεί η παραγωγή για ένα ακόμη έτος εάν υπάρξει έλλειψη φυσικού αερίου στην Ευρώπη μετά τον χειμώνα.

Το Μάιο του 2023, οι ευρωπαϊκές εισαγωγές LNG παρουσίασαν σημαντική αύξηση 10% σε ετήσια βάση, φθάνοντας συνολικά τους 11,62 εκατ. τόνους. Αυτή η ισχυρή επέκταση των εισαγωγών LNG στην περιοχή οφειλόταν στη μείωση των εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Οι κινητήριοι παράγοντες πίσω από την αύξηση των εισαγωγών LNG στην Ευρώπη ήταν η Γερμανία, η Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Βέλγιο. Μεταξύ Ιανουαρίου και Μαΐου 2023, οι σωρευτικές εισαγωγές LNG στην Ευρώπη παρουσίασαν σημαντική αύξηση, με ετήσια αύξηση 10%.

Πάντως στην έκθεση επισημαίνεται πως τα αναθεωρημένα στοιχεία του προηγούμενου μήνα οδήγησαν σε ανοδική προσαρμογή των μεγεθών παγκόσμιας παραγωγής φυσικού αερίου για το 2022. Οι προβλέψεις για το 2023 δείχνουν αναζωπύρωση της παγκόσμιας παραγωγής φυσικού αερίου, με αναμενόμενη αύξηση 1,5%. Συγκεκριμένες περιοχές, όπως η Αφρική, η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αμερική, αναμένεται να οδηγήσουν σε αυτήν την ανάπτυξη, ενώ άλλες περιοχές είναι πιθανό να διατηρήσουν σταθερά ή δυνητικά να μειώσουν τα επίπεδα παραγωγής τους. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να είναι ο κύριος συντελεστής αυτής της αύξησης, με άνοδο 34 bcm σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος