Σε πτωτική τροχιά οι τιμές στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας- Ανησυχία για την άνοδο του φυσικού αερίου

Σε πτωτική τροχιά οι τιμές στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας- Ανησυχία για την άνοδο του φυσικού αερίου
Τρίτη, 20/06/2023 - 05:57

Μεγάλες διακυμάνσεις καταγράφονται στην αγορά φυσικού αερίου το τελευταίο διάστημα εντείνοντας την ανησυχία για το πώς θα εξελιχθεί η αγορά στο επόμενο διάστημα και επαναφέροντας το ερώτημα αν η ενεργειακή κρίση έχει τελειώσει ή όχι.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι από τα χαμηλά του φυσικού αερίου της 1ης Ιουνίου, όπου το ΤΤF είχε πέσει στα 23 ευρώ ανά μεγαβατώρα , η τιμή δυο εβδομάδες αργότερα, στις 15 Ιουνίου ανέβηκε 41,1 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Χθες η τιμή του φυσικού αερίου στο ολλανδικό hub TTF έκλεισε τελικά στα 35,39 ευρώ/MWh, αυξημένη κατά 1,1% σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής 16 Ιουνίου.

Όσο δε για τα συμβόλαια forwards του Οκτωβρίου χθες διαμορφώθηκαν στα 42,2 ευρώ/MWh, για τον Νοέμβριο στα 50,6 ευρώ/MWh, για τον Δεκέμβριο στα 53,9 ευρώ/MWh και για τον Ιανουάριο του 2024 στα 54,2 ευρώ/MWh.

Η μεταβλητότητα αυτή πηγάζει έχει πολυπαραγοντικά αίτια που σχετίζονται είτε με τις καιρικές συνθήκες και την ενδεχόμενη αύξηση των θερμοκρασιών στο επόμενο, είτε με τη ζήτηση από την Ασία αλλά και από το γεγονός ότι η κυβέρνηση της Ολλανδίας πρόκειται να κλείσει οριστικά το κοίτασμα φυσικού αερίου του Groningen τον Οκτώβριο, που είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη. Η απόφαση αναμένεται να επηρεάσει τον εφοδιασμού της Ευρώπης περιορίζοντας την προσφορά, εν όψει και του επόμενου χειμώνα.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου της Ευρώπης παραμένουν σε υψηλά για την εποχή επίπεδα, και συγκεκριμένα κοντά στο 75%, ενώ εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για αποθέματα 90% τον Νοέμβριο.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον οι ανησυχίες εντείνονται και στην ελληνική αγορά τόσο του φυσικού αερίου, όσο και του ηλεκτρισμού, το κόστoς παραγωγής του οποίου επιβαρύνεται και από την άνοδο των τιμών των ρύπων.

Ωστόσο, οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στην ελληνική αγορά καταγράφουν πτωτική πορεία καθοδηγούμενες από τις τιμές του φυσικού αερίου τον προηγούμενο μήνα. Ωστόσο οι λιανικές τιμές που θα ανακοινωθούν σήμερα το βράδυ από τους προμηθευτές και θα αφορούν τον Ιούλιο, θα είναι μεν μειωμένες χωρίς όμως να αντικατοπτρίζουν το σύνολο της μείωσης που σημειώθηκε στη χονδρική το προηγούμενο διάστημα, αφού οι εταιρείες ανησυχούν για τις εξελίξεις και θα είναι μάλλον συγκρατημένες.

Πάντως για σήμερα 20 Ιουνίου η μέση τιμή στην Αγορά Επόμενης Ημέρας διαμορφώθηκε στα 75,13ευρώ/MWh μειωμένη κατά 16,29% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα που ήταν στα 89,76ευρώ/MWh, ενώ την Κυριακή είχε πέσει, λόγω και της χαμηλής ζήτησης, στα 63,90 ευρώ/MWh.

Η ελληνική αγορά παραμένει ακριβότερη σε σχέση με τη γειτονική Βουλγαρία όπου η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώνεται για σήμερα στα 48,17 ομοίως, όπως και της Ρουμανίας. Ωστόσο στις ευρωπαϊκές αγορές οι τιμές είναι αρκετά υψηλότερες αφού αντικατοπτρίζουν την τρέχουσα τιμή του φυσικού αερίου αλλά και λόγω της ανησυχίας για αύξηση της ζήτησης λόγω καιρικών συνθηκών. Έτσι στην Ιταλία η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώθηκε για σήμερα στα 117,12 ευρώ/MWh, στη Γερμανία στα 121,15ευρώ/MWh,στη Γαλλία στα 119,98 ευρώ/MWhκαι στις αγορές της Ισπανίας και της Πορτογαλίας στα 11,74ευρώ/MWh.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι το ελληνικό μίγμα παραγωγής σήμερα καλύπτεται σε ποσοστό 35,71% από φυσικό αέριο, 28,85% από ΑΠΕ, 16,87% από εισαγωγές ενώ η συμμετοχή των μεγάλων υδροηλεκτρικών είναι στο 7,37% και του λιγνίτη στο 6,20%