LNG: Οι αμερικανικές εξαγωγές μειώθηκαν τον Μάιο

LNG: Οι αμερικανικές εξαγωγές μειώθηκαν τον Μάιο
Σάββατο, 03/06/2023 - 07:02

Οι Ηνωμένες Πολιτείες μετέφεραν λιγότερο LNG στην Ευρώπη τον Μάιο, ενώ αύξησαν τις εξαγωγές LNG προς την Ασία και τη Λατινική Αμερική.

Οι εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις Ηνωμένες Πολιτείες μειώθηκαν τον Μάιο σε 7,66 εκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με ναυτιλιακά στοιχεία που επικαλείται το Reuters. Πρόκειται για πτώση κατά 0,35 εκατομμύρια τόνους σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες μετέφεραν λιγότερο LNG στην Ευρώπη τον Μάιο, ενώ αύξησαν τις εξαγωγές LNG προς την Ασία και τη Λατινική Αμερική. Η δίψα της Ασίας για LNG που προέρχεται από τις ΗΠΑ εντάθηκε τον Μάιο, καθώς αυξήθηκαν οι τιμές του LNG στην Ασία για παράδοση τον Ιούλιο.

Ωστόσο, οι τιμές του LNG στην Ευρώπη υποχώρησαν, αποδυναμώνοντας την όρεξη της ηπείρου για αμερικανικό LNG.

Για το μήνα Μάιο, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξήγαγαν το 60,5% του συνόλου του εξερχόμενου LNG στην Ευρώπη, το 14% στην Ασία και το 11% στη Λατινική Αμερική, σύμφωνα με τα ναυτιλιακά στοιχεία.

Η ζήτηση για υγροποιημένο φυσικό αέριο σε παγκόσμιο επίπεδο είναι επί του παρόντος υψηλή, καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες σπεύδουν να κατασκευάσουν τερματικούς σταθμούς εισαγωγής και να αγοράσουν υγροποιημένο φυσικό αέριο για να αντισταθμίσουν την πολύ χαμηλή, ή την παντελή έλλειψη, προμήθειας ρωσικού αερίου μέσω αγωγών.

Όμως, παρά την αύξηση της ζήτησης υγροποιημένου φυσικού αερίου και την αφθονία φυσικού αερίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, η επόμενη έκρηξη εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αμερική θα μπορούσε να ανακοπεί, καθώς το κόστος έχει εκτοξευθεί, η χρηματοδότηση έχει γίνει πιο περίπλοκη με τα υψηλότερα επιτόκια και οι πελάτες απεχθάνονται να υπογράψουν συμβόλαια προμήθειας 20ετούς διάρκειας.

Οι εξαγωγές του Μαΐου αναδεικνύουν την επίδραση που έχει η αστάθεια των τιμών στη ροή του LNG.

Η ΔΟΕ έχει προβλέψει ότι οι εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου των ΗΠΑ θα είναι κατά μέσο όρο 12,1 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια την ημέρα φέτος, μια αύξηση 14% σε σχέση με πέρυσι -και άλλη μια αύξηση 5% το επόμενο έτος, στα 12,8 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια την ημέρα.

Υπεύθυνη για την αύξηση των εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου των ΗΠΑ, δήλωσε η ΔΟΕ, είναι «η υψηλή παγκόσμια ζήτηση, καθώς το υγροποιημένο φυσικό αέριο θα συνεχίσει να εκτοπίζει το φυσικό αέριο από αγωγούς από τη Ρωσία προς την Ευρώπη», προσθέτοντας ότι η επιστροφή του τερματικού σταθμού εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου Freeport σε λειτουργία και τα πρόσθετα έργα εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου που θα τεθούν σε λειτουργία έως το τέλος του 2024 στηρίζουν την πρόβλεψή της.