Washington Post: Οι ΗΠΑ γνώριζαν για ουκρανική επίθεση στον Nord Stream

Washington Post: Οι ΗΠΑ γνώριζαν για ουκρανική επίθεση στον Nord Stream
Unsplash
Τρίτη, 06/06/2023 - 19:41

Στην αποκάλυψη ότι οι ΗΠΑ διέθεταν πληροφορίες ουκρανικού σχεδίου επίθεσης στον αγωγό Nord Stream τρεις μήνες προτού ανατιναχτεί, μετέδωσε η Washington Post.

H εφημερίδα αναφέρει ότι η CIΑ έλαβε γνώση τον περασμένο Ιούνιο, μέσω ευρωπαϊκής υπηρεσίας πληροφοριών, ότι μια εξαμελής ομάδα δυτών των ουκρανικών ειδικών δυνάμεων σκόπευε να ανατινάξει τον αγωγό.

Η έκθεση που έστειλε στη CIA η ευρωπαϊκή υπηρεσία αναρτήθηκε στην πλατφόρμα Discord, από τον 21χρονο Τζακ Τεϊσέιρα, το μέλος της εθνοφρουράς της Μασαχουσέτης που κατηγορείται για διαρροή απόρρητων εγγραφών. Η Washington Post την απέκτησε μέσω ενός διαδικτυακού φίλου του Τεϊσέιρα. Η έκθεση βασίστηκε σε πληροφορίες που ελήφθησαν από ένα άτομο στην Ουκρανία.

Οι πληροφορίες της πηγής δεν ήταν δυνατό να επιβεβαιωθούν άμεσα, αλλά η CIA μοιράστηκε την έκθεση με τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες τον περασμένο Ιούνιο, σύμφωνα με πηγές της Washington Post.

Αξιωματούχοι από διάφορες χώρες επιβεβαίωσαν στη Washington Post ότι η έκθεση που αναρτήθηκε στο Discord περιγράφει με ακρίβεια τις πληροφορίες που μετέφερε η ευρωπαϊκή υπηρεσία στη CIA.
Ουκρανοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν να κάνουν κάποιο σχόλιο στην αμερικανική εφημερίδα, όπως και ο Λευκός Οίκος και η CIA.

Όπως αναφέρει η Washington Post, η ευρωπαϊκή υπηρεσία ξεκαθάρισε ότι όσοι εμπλέκονταν στο σχέδιο επίθεσης δεν δρούσαν αυτόνομα αλλά έδιναν αναφορά στον ανώτατο διοικητή των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγό Βαλέρι Ζαλούζνι.