Καύσιμα: Σε αποκλιμάκωση οι τιμές, διψήφια ανάπτυξη κατανάλωσης στο δίμηνο

Καύσιμα: Σε αποκλιμάκωση οι τιμές, διψήφια ανάπτυξη κατανάλωσης στο δίμηνο
Δευτέρα, 08/05/2023 - 06:31

Αντίστροφη πορεία καταγράφουν το τελευταίο διάστημα τα καύσιμα. Οι τιμές δείχνουν σημάδια αποκλιμάκωσης ενώ η κατανάλωση της βενζίνης αυξάνεται.

Ανοδική πορεία ακολουθεί η κατανάλωση καυσίμων τους δύο τελευταίους μήνες με τη βενζίνη να καταγράφει διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης τον Μάρτιο και μικρότερη άνοδο τον Απρίλιο.

Αντίθετα το πετρέλαιο ενώ τον Μάρτιο σημείωσε ισχυρή ανάπτυξη τον επόμενο μήνα ακολούθησε πτωτική τροχιά. Ισχυρή ήταν και πτώση στην κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης και τους δύο μήνες μέχρι και τη λήξη διάθεσής του στην αγορά.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς τον Μάρτιο η κατανάλωση της βενζίνης ήταν αυξημένη κατά 11% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα ενώ και τον Μάρτιο κινείται ανοδικά. Η κατανάλωση του πετρελαίου κίνησης ήταν αυξημένη τον Απρίλιο κατά 14% ενώ τον Μάρτιο η κατανάλωση μειώθηκε γεγονός που προβλημάτισε την αγορά.

Από την άλλη πλευρά οι ήπιες καιρικές συνθήκες τόσο τον Μάρτιο όσο και τον Απρίλιο είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση της κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης, η οποία ήταν της τάξης του 25.5% τον Μάρτιο ενώ πτωτικά κινήθηκε και τον επόμενο μήνα.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές φαίνεται πώς η πτώση των διεθνών τιμών πετρελαίου έχει αρχίσει να περνά στις τιμές που πληρώνουν οι Ελληνες καταναλωτές.

Η τιμή της αμόλυβδης 95 οκτανίων έχει μειωθεί κατά 4,2% μέσα σε ένα μήνα. Όπως προκύπτει από το Παρατηρητήριο Υγρών Καυσίμων η μέση τιμή το Σάββατο 6 Μαίου ήταν στο 1,847 ευρώ/λίτρο ενώ στις 6 Απριλίου ήταν στο 1,929 ευρώ ανά λίτρο. Αλλά στο διάστημα μιας εβδομάδας αποκλιμακώθηκε κατά 1,9% καθώς στις 29 Απριλίου η μέση τιμή ήταν στο 1,883 ευρώ/λίτρο.

Η τιμή της αμόλυβδης 100 οκτανίων παραμένει οριακά πάνω από τα 2 ευρώ, στα 2,041 ευρώ/λίτρο και καταγράφει μείωση κατά 3% σε σχέση με έναν μήνα πριν και κατά 1,6% σε σχέση την προηγούμενη εβδομάδα.

Σημαντική είναι η μείωση στο diesel κίνησης, καθώς στο διάστημα ενός μήνα έπεσε κατά 5,9%. Η μέση τιμή του στις 6 Μαίου ήταν στο 1,559 ευρώ/λίτρο από 1,652 ευρώ το λίτρο στις 6 Απριλίου ενώ σε σχέση με μια εβδομάδα πριν η τιμή του παραμένει αμετάβλητη.

Κατά 10,4% μειώθηκε η τιμή του υγραερίου κίνησης σε έναν μήνα και διαμορφώνεται στο 0,889 ευρώ από 0,982 ευρώ. Το υγραέριο κίνησης έπεσε σε μια εβδομάδα κατά 6,2% καθώς η μέση πανελλαδική τιμή στις 29 Απριλίου ήταν 0,945 ευρώ.