Τσεχία: Στροφή προς τις ΗΠΑ για πυρηνικά καύσιμα

Τσεχία: Στροφή προς τις ΗΠΑ για πυρηνικά καύσιμα
Unsplash
Τρίτη, 04/04/2023 - 19:26

Στροφή στις ΗΠΑ αποφάσισε να κάνει η Τσεχία σε ότι αφορά την προμήθεια πυρηνικών καυσίμων.

Συγκεκριμένα η αμερικανική εταιρεία Westinghouse θα προμηθεύσει με καύσιμα τα δύο πυρηνικά εργοστάσια της Τσεχίας, ώστε η χώρα να σταματήσει να εισάγει από την Ρωσία μέχρι το τέλος του 2023.

Ο τσεχικός πυρηνικός σταθμός στο Dukovany χρησιμοποιεί καύσιμα από τη ρωσική εταιρεία TVEL, η οποία ανήκει στη ρωσική κρατική Rosatom, από τότε που ο σταθμός άρχισε να λειτουργεί πριν από σχεδόν 40 χρόνια. Ωστόσο, μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, η τσεχική ενεργειακή εταιρεία ČEZ που διαχειρίζεται τον πυρηνικό σταθμό αποφάσισε να αντικαταστήσει τον προμηθευτή για λόγους ασφαλείας.

«Η εξασφάλιση ενός δυτικού προμηθευτή πυρηνικού καυσίμου για το Dukovany είναι ένα σημαντικό βήμα όχι μόνο για την τσεχική ενεργειακή βιομηχανία αλλά και για ολόκληρη την Τσεχική Δημοκρατία. Πρόκειται για άλλη μια σημαντική ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας», δήλωσε ο Daniel Beneš, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ČEZ.

Η Τσεχία δεν είναι η μόνη πυρηνική χώρα που θέλει να αντικαταστήσει τα ρωσικά πυρηνικά καύσιμα, τα οποία δεν υπόκεινται σε κυρώσεις της ΕΕ.