Πετρέλαιο: Αυξήθηκε η παραγωγή του ΟΠΕΚ τον Φεβρουάριο

Πετρέλαιο: Αυξήθηκε η παραγωγή του ΟΠΕΚ τον Φεβρουάριο
Τετάρτη, 01/03/2023 - 06:34

Η παραγωγή αργού πετρελαίου του ΟΠΕΚ τον Φεβρουάριο ήταν κατά μέσο όρο 150.000 bpd μεγαλύτερη από ό,τι τον Ιανουάριο, σύμφωνα με έρευνα του Reuters που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη.

Η παραγωγή αργού πετρελαίου του ΟΠΕΚ τον Φεβρουάριο ήταν κατά μέσο όρο 150.000 bpd μεγαλύτερη από ό,τι τον Ιανουάριο, σύμφωνα με έρευνα του Reuters που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη.

Η παραγωγή αργού πετρελαίου του ΟΠΕΚ τον Φεβρουάριο αυξήθηκε στα 28,97 εκατομμύρια bpd, σύμφωνα με την έρευνα, αλλά εξακολουθεί να είναι 700.000 bpd λιγότερη από ό,τι ήταν τον Σεπτέμβριο.

Ο ΟΠΕΚ+ -υπεύθυνος για την παραγωγή περίπου του 40% του παγκόσμιου αργού πετρελαίου- μείωσε τους στόχους του για την παραγωγή πετρελαίου καθώς η ζήτηση σημείωσε πτώση κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ο όμιλος αύξησε σιγά-σιγά τους στόχους παραγωγής του πέρυσι καθώς η ζήτηση αυξανόταν, αλλά απέτυχε σταθερά να επιτύχει τους μηνιαίους στόχους παραγωγής του.

Τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, ο ΟΠΕΚ+ αποφάσισε να αρχίσει να μειώνει τους στόχους παραγωγής του ομίλου, με ισχύ από τον Οκτώβριο. Η πρώτη περικοπή ήταν ήπια, μόλις 100.000 bpd. Η περικοπή θεωρήθηκε κυρίως συμβολική, με την ομάδα εκείνη την εποχή να εξακολουθεί να υποπαράγει κατά σχεδόν 3 εκατομμύρια bpd. Όμως, με τις τιμές του πετρελαίου να πέφτουν από τα 120 δολάρια Brent σε λιγότερο από 90 δολάρια Brent μέχρι τη συνάντησή τους τον Οκτώβριο, ο ΟΠΕΚ+ προχώρησε σε περαιτέρω σύσφιξη των αγορών πετρελαίου, προβαίνοντας σε δραστική μείωση των στόχων παραγωγής του κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια ανά ημέρα, με ισχύ από τον Νοέμβριο.

Οι στόχοι παραγωγής της ομάδας δεν έχουν αλλάξει έκτοτε.

Για τα δέκα μέλη του ΟΠΕΚ που συμμετέχουν στην ευρύτερη συμφωνία ΟΠΕΚ+, η παραγωγή του Φεβρουαρίου ήταν κατά 880.000 bpd χαμηλότερη από τους στόχους της. Αυτό είναι πιο κοντά στον στόχο τους από ό,τι ήταν τον Ιανουάριο, όταν παρήγαγαν 920.000 bpd λιγότερο από τον στόχο τους.

Για τον Φεβρουάριο, η Νιγηρία ήταν πίσω από τη μεγαλύτερη αύξηση της παραγωγής του ΟΠΕΚ, με την αφρικανική χώρα να ενισχύει την παραγωγή κατά 100.000 bpd, σύμφωνα με την έρευνα του Reuters. Το Ιράκ σημείωσε τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση της παραγωγής.

Η Αγκόλα είδε πτώση της παραγωγής αργού πετρελαίου τον Φεβρουάριο κατά 80.000 bpd.

Η έρευνα του Reuters βασίζεται σε ναυτιλιακά δεδομένα, Petrologistics και Kpler, μαζί με πληροφορίες που παρέχονται από τον ΟΠΕΚ και συμβούλους, ανέφερε το Reuters.